A DOSŤ! Írsko zásadne znižuje dávky pre Ukrajincov
04 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Najsilnejšia írska opozičná strana Sinn Féin chce – po oznámení írskej vlády o zmenách v sociálnych dávkach pre novo prichádzajúcich ukrajinských utečencov z 220 eur týždenne na 38,80 eur –, aby sa pritvrdili podmienky aj smerom k tým Ukrajincom, ktorí už v krajine sú. Írska vláda by podľa strany mala uvažovať, že sociálne dávky zníži aj im. V súčasnosti má ukrajinská rodina vo vlastnom ubytovaní podľa strany možnosť dostať až 2192 eur mesačne, informujú české Parlamentní Listy.

Z 220 eur mesačne na 38,80

Strana Sinn Féin, ktorá počas volieb v roku 2020 v počte obsadených kresiel skončila tesne druhá za Fianna Fáil, na konci januára oznámila, že prípadne prinesie návrh na novú politiku k ukrajinským utečencom v Írsku v nadväznosti na to, ako sa uznesie aktuálna írska vláda pod vedením Lea Varadkara.

Írska vláda následne oznámila, že novo prichádzajúcim z Ukrajiny znížia sociálne dávky z 220 eur týždenne na 38,80 eur počas ich pobytu v štátnom ubytovaní, čo je však podľa Sinn Féin nedostatočné.

Najsilnejšia írska opozičná strana žiada tamojšiu vládu, aby išla ešte ďalej a znížila sociálne dávky pre tých, ktorí v Írsku už sú. Hovorca strany pre integráciu John Brady v parlamente podľa servera Extra.ie pritvrdil svoj postoj k imigrácii a írsku vládu kritizoval, že „pripustila“, že je sociálny systém v Írsku oveľa benevolentnejší a vyšší ako v iných krajinách, čo má podľa neho spôsobovať, že sa Írsko „vymyká svojim náprotivkom v EÚ“. Ukrajincom, ktorí sa už v Írsku zdržiavajú, by mali byť dávky podľa neho znížené.

Dodal, že Sinn Féin zároveň podporuje zámer zníženia sociálnych dávok pre novo prichádzajúci z Ukrajiny. „Obávame sa, že vláda vytvára zvrátený stimul, ktorý povedie k ďalšiemu tlaku na súkromný nájomný sektor,“ podotkol Brady s tým, že írska vláda naďalej ponúka sociálne dávky v rovnakej výške tým Ukrajincom, ktorí žijú v súkromnom nájomnom sektore.

Ukrajina zaútočila na pekáreň! Západnými "obrannými" zbraňami... Výsledok? 28 mŕtvych
Ukrajinskí vojaci zaútočili v sobotu popoludní na pekáreň v Lisičansku. Počet obetí ukrajinského útoku sa vyšplhal na 28 ľudí, uviedla tlačová služba ruského ministerstva pre mimoriadne situácie pre agentúru TASS. Ukrajinské ozbrojené sily sa... Čítať ďalej
04 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vládny návrh zákona je chatrný a zle premyslený

„Vládny návrh zákona je chatrný a zle premyslený. Ľutujem, že neprijali rozumné pozmeňujúce a doplňujúce návrhy Sinn Féin,“ kritizoval írsku vládu za stranu Donnchadh Ó Laoghaire v írskom Dáile.

„Obávam sa, že vládny prístup hrozí vytvorením stimulu pre ukrajinských utečencov, aby radšej súťažili na už tak prehriatom súkromnom trhu s nájomnými bytmi, než aby zostali v štátom poskytovanom ubytovaní,“ varoval politik. Vládny návrh, ktorý podľa neho vyženie Ukrajincov zo štátom poskytovaného ubytovania po 90 dňoch, má spôsobiť, že utečenci skončia na ulici bez domova a tiež to, že budú konkurovať írskym občanom na už tak prehriatom trhu s nájomným bývaním.

„Vnútri určeného centra, ak by boli dvaja dospelí a dve deti, by v rámci platieb a prídavkov na dieťa dostali asi 828,80 eur mesačne. Ak by boli mimo centra, dostávali by 2192 eur mesačne a na nájomné by pripadlo 800 eur. Aj pred započítaním 800 eur na nájom by na tom boli dvaapolkrát lepšie. Nie je ťažké si predstaviť, že by sa niektorí ľudia mohli rozhodnúť, že by na tom boli lepšie, keby hľadali bývanie na súkromnom nájomnom trhu,“ varoval.

Pomoc Ukrajincom v Írsku, foto: TASR

Až do konca vojny

Hovorca strany pre zahraničné záležitosti Matt Carthy podľa serveru Irish Independent v polovici januára uviedol, že všetci Ukrajinci môžu zostať v Írsku, kým neskončí vojna s Ruskom, čím reagoval na treskúce vyjadrenia predsedníčky strany Mary Lou McDonaldovej, ktorá pred Vianocami vyhlásila, že by Ukrajinci, ktorí nepracujú na „kritických“ pracovných miestach, nemali mať automaticky povolený pobyt v Írsku.

Poslanec Sinn Fein Eoin Ó Broin potom uviedol, že by vláda mala riešiť, čo sa stane s Ukrajincami po konci dočasnej ochrany Ukrajincov v krajine. "Povedal by som, že nakoniec vláda musí začať túto otázku riešiť, pretože všetci tí Ukrajinci - asi 80.000, ktorí sú v súčasnej dobe v štáte - si myslím, že by tiež chceli nejakú istotu," podotkol.

Ukrajina zaútočila na pekáreň! Západnými "obrannými" zbraňami... Výsledok? 28 mŕtvych
Ukrajinskí vojaci zaútočili v sobotu popoludní na pekáreň v Lisičansku. Počet obetí ukrajinského útoku sa vyšplhal na 28 ľudí, uviedla tlačová služba ruského ministerstva pre mimoriadne situácie pre agentúru TASS. Ukrajinské ozbrojené sily sa... Čítať ďalej
04 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

VÁŽENÍ NAŠI ČITATELIA

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik