Šimkovičová vracia Magálovej úder: TAK STRAŠNE SA DOKÁŽE STRÁPNIŤ!
03 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

TOTO podporovať nebudem. Pre TOTO tí ľudia na námestiach hučia, že mám odstúpiť? TOTO je dôvod? Opozičné PS a SaS vyzbierali a podali podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej chcú odvolávať ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS). Výzvu pod jej odstúpenie zorganizovali najmä herci. Šimkovičová ide do boja s plnou podporou nielen svojho straníckeho šéfa, ale podporu jej vyjadrili aj bežní občania. 

Iniciátori výzvy vyčítajú Šimkovičovej autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu. Rovnako poukazujú i na diskriminačné a zavádzajúce vyhlásenia, prednesené prostredníctvom oficiálnych komunikačných kanálov ministerstva.

V centre Bratislavy však bola aj demonštrácia na podporu Šimkovičovej. Organizátori zhromaždenia považujú za správne rozhodnutia ministerky o zastavení finančných dotácií mimovládnym organizáciám s LGBTI zameraním. Tieto organizácie podľa nich propagujú kultúru v rozpore s tradičnými hodnotami slovenskej spoločnosti. Demonštrácia na podporu ministerky je zároveň reakciou na protivládne protesty.

PS a SaS podali návrh na odvolanie Šimkovičovej z postu ministerky kultúry
Opozičné PS a SaS vyzbierali a podali podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej chcú odvolávať ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS). "Nejde iba o jej poburujúce výroky na adresu kultúry... Čítať ďalej
02 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Rozčúlená Magálová

 

K petícii za odvolanie ministerky sa pridali najmä známe tváre, medzi ktorými nechýba ani herečka Kamila Magálová. Svoj pohľad na vec a aj vysvetlenie prečo sa pod výzvu podpísala vysvetlila v nedávnom rozhovore v programe :24 RTVS Interview.

„Ja som v kultúre už 50 rokov a keď je ministerka kultúry konšpirátorka, poviem to tak, ako to je, ktorá nerozumie vôbec tomu, čo robí tento post, na ktorom ona je. Ja by som sa veľmi rada s ňou porozprávala, my všetci umelci, ale ona nepríde do debaty, pretože vie, že tam by to nebolo také jednoduché. Posielať odkazy cez svojho hovorcu je jednoduché,“ začala Magálová.

„Hovoriť o niekom, že ona bude likvidovať LGBTI+ a nebude ich podporovať... Teraz, čo poviem bude veľmi jednoduché a presné. Tak prečo sa ona oblieka a nosí módne doplnky od známych návrhárov, ktorí sú gayovia. Ak je taká konzistentná, tak nech si urobí kabelku zo šúpolia, ale takým nechcem zhadzovať ľudové umenie. Mne keby teraz, po 50 rokoch, ponúkli tento post, ja sa tak zľaknem, pretože to nie je jednoduché. To nie je sedieť a lúskať prstami, čo zrušíme a komu dáme či nedáme peniaze,“ dodala nahnevaná Magálová.

Reakcia nedala na seba dlho čakať

Šimkovičová na stránke „Martina a Peter“ povedala, že s Magálovou spolupracovala už ako dieťa a vždy ju brala ako autoritu. „Pre mňa bola vtedy idol. Neskôr sme sa stretli aj v rámci nejakých moderovačiek, bola tam aj so Zdenou Studenkovou, a vždy som ich brala ako autority a bola som hrdá, že môžem moderovať akciu, kde sú,“ začala ministerka.

„Táto herečka povie, že mám nosiť doplnky zo šúpolia. Tak strašne sa dokáže strápniť táto žena, ktorá má svoj vek, len preto, že som si dovolila povýšiť normu nad niečo, čo je patologické. L, G a B je v poriadku. To sú lesby, gayovia a bisexuáli, ale to, čo tam nasleduje po tom pre mňa norma nie je. Toto podporovať nebudem. Pre toto tí ľudia na námestiach hučia, že mám odstúpiť? Toto je dôvod?“ zakončila Šimkovičová.

Ministerka kultúry M. Šimkovičová má plnú podporu nielen od SNS, ale aj od ľudí
Šimkovičová ide do boja s plnou podporou nielen svojho straníckeho šéfa, ale podporu jej vyjadrili aj bežní občania Predseda SNS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko deklaroval, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka... Čítať ďalej
02 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik