ODVETA! USA tvrdo zasiahli v Sýrii a Iraku! Zapríčiní to ďalšiu vlnu migrácie?
03 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Zdroje s rezortu amerického ministerstva obrany tvrdia, že Biely dom už nemieni viac investovať peniaze z rozpočtu do udržiavania misie v Sýrii, ktorú považuje za irelevantnú. Politici práve diskutujú o návrate amerických vojakov do svojej vlasti. Vojna v Sýrii bola dôvodom, prečo sa v Európe migračná vlna rozrástla do nepredvídaných rozmerov.

Vojaci zo Spojených štátov amerických vykonávali v Sýrii a Iraku medzinárodnú protiteroristickú operáciu a od októbra 2023 boli ich jednotky viac ako 150-krát zasiahnuté dronmi i raketami, ktoré proti nim použili rôzne ozbrojené skupiny. Koncom minulého mesiaca mal jeden z týchto náletov fatálny následok. V Jordánsku sa stali jeho obeťami traja vojaci z USA.

Foreign Policy hovorí čoraz častejšie o ukončení amerických vojenských misií v Sýrii. Hovorí o tom i samotné Ministerstva obrany USA. V Sýrii je v súčasnosti 900 amerických vojakov. S tamojšími partnermi kooperovali pri potláčaní a likvidácii povstania Islamského štátu.

Štyri zdroje z prostredia amerického rezortu obrany mali potvrdiť, že Biely dom už neinvestuje do udržiavania misie v Sýrii a považuje ju za zbytočnú. V súčasnosti údajne prebiehajú interné diskusie o stiahnutí amerických vojakov. Práve občianska vojna v Sýrii bola pritom hlavným faktorom európskej migračnej krízy v roku 2015.

Americkí vojaci v Sýrii a Iraku pôsobia v rámci medzinárodnej protiteroristickej operácie a od vlaňajšieho októbra sa stali viac ako 150-krát cieľom útokov dronov alebo rakiet vyslaných rôznymi ozbrojenými skupinami. Na konci januára bol prvýkrát od vlaňajšieho októbra jeden z týchto útokov smrteľný. V Jordánsku zahynuli traja americkí vojaci.

Ozbrojené sily Ukrajiny pripravili útok na Il-76 so zajatými Ukrajincami na palube VOPRED
Útok na ruské lietadlo Il-76 s ukrajinskými zajatcami na palube pripravili Ozbrojené sily Ukrajiny vopred, protilietadlový raketový systém Patriot (SAM) fungoval zo zálohy, uviedli bezpečnostné sily. Ukrajinská armáda zaútočila na lietadlo dvoma... Čítať ďalej
02 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Môžeme očakávať prílev ďalších migrantov?

Úspechy Islamského štátu sú označované za zdroj európskej migračnej krízy z roku 2015. Zo Sýrie v tom čase migrovali tisíce civilistov, čo nepotešilo európske krajiny. Situácia sa dostala pod kontrolu, ktorú zabezpečila intervencia USA spolu s viac ako 80 kooperujúcimi štátmi. Viacerí odborníci vyjadrili obavy, že stiahnutie vojakov amerických armád bude darčekom pre Islamský štát a bude viesť k novej migračnej vlne.

Samotná americká armáda v noci na sobotu v Iraku a Sýrii zasiahla viac ako 85 cieľov pri úderoch proti jednotkám Kuds spadajúcim pod iránske revolučné gardy a s nimi spriazneným ozbrojeným skupinám, ako uviedlo regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM. Terčom boli mimo iné veliteľské a spravodajské stanovištia či muničné sklady, ako uvádza prehlásenie zverejnené na sieti X. Americký prezident Joe Biden krátko potom potvrdil, že ide o reakciu na útoky na americké jednotky a naznačil, že americká operácia nie je ešte na konci.

Bombardovania nastali po nedeľňajšom útoku dronom, ktorý zabil trojicu amerických vojakov na základni v Jordánsku. Patril medzi desiatky podobných útokov na americké jednotky v oblasti. Deník The New York Times hovorí o „ostrej eskalácii“ vojny na Blízkom východe, ktorej sa americká vláda od jesene snažila vyhnúť.

Americký prezident vo svojom vyhlásení uviedol, že sa USA neusilujú o konflikt v tejto oblasti či kdekoľvek inde, ale na podobné útoky budú reagovať protiútokmi. Zabitie trojice vojakov i spomínané dronové útoky pripísali americké jednotky na vrúbok ozbrojeným silám podporovaným Teheránom.

„Dnes popoludní americké jednotky na môj pokyn zasiahli ciele a zariadenia v Iraku a Sýrii, ktoré IRGC (Iránske revolučné gardy) a spriaznené milície používajú k útokom na americké jednotky. Naša odpoveď začala. Bude pokračovať v časoch a na miestach, aké si zvolíme,“ odkázal Biden. „Zasiahnuté zariadenia zahrnujú veliteľské a kontrolné operačné stanovištia, spravodajské stanovištia, sklady rakiet, striel a bezpilotných lietadiel a zariadení z logistických a muničných reťazcov,“ uviedol CENTCOM. Svoju operáciu považujú za prvú z vlny operácií, ktorá bude v nasledujúcich dňoch pokračovať.

MIMORIADNE! TRAJA AMERICKÍ VOJACI PRIŠLI O ŽIVOT! BIDEN SĽUBUJE ODVETU!
V konflikte v Gaze môže dôjsť k eskalácii, pri nálete zahynuli americkí vojaci, informuje maďarský portál Index. Americký prezident Joe Biden sľubuje odvetu. Traja americkí vojaci zahynuli a najmenej dve desiatky utrpeli zranenia pri útoku dronom,... Čítať ďalej
28 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Biden vo svojom prehlásení uviedol, že USA neusiluje o konflikt na Blízkom východe či kdekoľvek inde, ale odpovie na akékoľvek úspešné útoky proti Američanom. Zabitie troch vojakov i desiatky predchádzajúcich útokov dronmi či raketami Washington pripisuje ozborojeným silám vyzbrojovaným Teheránom.

„Dnes popoludní americké jednotky na môj pokyn zasiahli ciele a zariadenia v iraku a Sýrii, ktoré IRGC (anglická skratka iránskych revolučných gárd) a spriaznené milície používajú k útokom na americké jednotky. Naša odpoveď začala. Bude pokračovať v časoch a miestach, aké si zvolíme,“ uviedol americký prezident.

Americká armáda uviedla, že jej jednotky podnikli údery v 22:00 SEČ a použili pri tom viac ako 125 kusov navádzanej munície, využité boli aj bombardéry dlhého doletu, ktoré štartovali z územia Spojených štátov. „Zasiahnuté zariadenia zahŕňajú veliteľké a kontrolné zariadenia z logistických a muničných reťazcov,“ uviedol CENTCOM. Podľa zdrojov amerických médií mohlo ísť o prvú vlnu operácie, ktorá bude v nasledujúcich dňoch pokračovať.

Informácie o následkoch bombardovania ešte len začínajú prichádzať. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) pri dnešných úderoch iba na východe Sýrie zahynulo najmenej 13 iránskych bojovníkov. Organizácia o tom informovala na sieti X. Americké letectvo podľa nej cielilo na vojenské objekty neďaleko miest Majádín a Dajr az-Zaur v blízkosti irackých hraníc.

Iránska tlačová agentúra Tasnim spojená s revolučnými gardami zasa podľa NYT uviedla, že terčom náletu bola tiež centrála irackej milície Hašd Šaabí, ktorá má blízke väzby na Irán. Podľa iných iránskych zdrojov Američania zasiahli tiež irácku skupinu Katáib Hizballáh, ktorú Washington spojoval s útokom na základňu v Jordánsku.

Od Bidena k Macronovi: Západní lídri v panike z migrácie
Západní lídri zápasia s tým, ako zvládnuť dve vojny definujúce éru na Blízkom východe a na Ukrajine. Ale je tu ďalší problém, jeden oveľa bližšie k domovu, ktorý vykoľajuje vlády v Európe a Amerike: migrácia. Rastúce obavy voličov z migrácie sú... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Bagdad označuje americké údery za porušenie irackej suverenity

Tieto údery sú podľa hovorcu irackého premiéra Muhammada Súdáního porušením suverenity Iraku rovnako, ako útoky na Sýriu. Americká armáda o nich hovorí iba ako o odvete za zabitie troch vojakov a dodáva, že ich vopred o tomto útoku informovala. Tieto operácie však môžu destabilizovať situácie v tomto regióne.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik