PREZIDENTSKÉ VOĽBY: Obce začnú od stredy vydávať hlasovacie preukazy 
03 | 02 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Obce majú začať vydávať hlasovacie preukazy od stredy (7. 2.). Určené sú pre voličov, ktorí v deň prezidentských volieb nebudú môcť voliť v mieste svojho trvalého bydliska. S preukazom môžu voliť kdekoľvek na Slovensku. O preukaz sa dá požiadať osobne, listom aj cez e-mail.

O hlasovací preukaz môžu voliči žiadať písomne a cez e-mail najneskôr do 4. marca na prvé kolo volieb a do 14. marca na druhé kolo volieb. "Osobne možno vyzdvihnúť hlasovací preukaz v posledný pracovný deň pred dňom konania volieb," uviedli z Ministerstva vnútra (MV) SR. Obce mali do 2. februára zverejniť na svojom webe emailovú adresu na podávanie žiadostí o hlasovací preukaz.

Volič môže jednou žiadosťou požiadať o hlasovacie preukazy na obe kolá volieb, musí to však v žiadosti zreteľne uviesť.

Ministerstvo upozorňuje, že volič môže s preukazom hlasovať aj v mieste trvalého pobytu, avšak len s hlasovacím preukazom. "Hlasovací preukaz je platný len na ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený a len spolu s občianskym preukazom," priblížil hovorca MV Matej Neumann.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude.

Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48-hodinovým volebným moratóriom.

ŠKANDÁL! Korčok drzo PORUŠUJE zákon! Ministerstvo reaguje
Čistá hra v boji o palác je, ako sa zdá, pre prezidentského kandidáta Ivana Korčoka veľká neznáma, keďže sa neštíti porušovať zákon. Počas predvolebnej kampane totiž navštevuje stredné školy kde "masíruje" mládež. Ministerstvo školstva, výskumu,... Čítať ďalej
02 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik