Najvyšší diplomat EÚ varuje: BLÍZKY VÝCHOD JE KOTOL, KTORÝ MÔŽE EXPLODOVAŤ!
03 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Vojna medzi Izraelom a Hamasom vytvorila „dominový efekt“! Najvyšší diplomat EÚ Josep Borrell v sobotu varoval pred ďalšou eskaláciou na Blízkom východe po amerických útokoch na skupiny napojené na Irán v Sýrii a Iraku. Oznámil, že Izrael má v úmysle zviesť bitku proti Hamasu do mesta Rafah, informuje POLITICO.

Každý by sa mal snažiť vyhnúť tomu, aby sa situácia stala výbušnou,“ povedal Borrell predtým, ako predsedal neformálnym rozhovorom medzi ministrami zahraničných vecí EÚ v Bruseli a dodal, že Blízky východ „je kotol, ktorý môže explodovať“. 

Americká armáda v piatok zahájila letecké útoky proti 85 cieľom spojeným s iránskymi Revolučnými gardami a proiránskymi skupinami v Iraku a Sýrii, pričom prezident Joe Biden varoval, že Washington bude „pokračovať“ v odvete za útok bezpilotných lietadiel z minulého víkendu, ktorý zabil troch amerických vojakov v Jordánsku. . 

Keďže americké útoky údajne zabili viac ako 40 ľudí, hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaani vo vyhlásení uviedol , že ide o „ďalšiu dobrodružnú a strategickú chybu Spojených štátov, ktorá bude mať za následok len zvýšenie napätia a nestability v regióne“.

Dominový efekt

Rusko podľa AFP zvolalo zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov.

Na otázku o situácii Borrell povedal: "Vyzývame všetkých, aby sa pokúsili vyhnúť eskalácii.

Najvyšší diplomat EÚ tiež vyjadril hlboké znepokojenie, keď poukázal na vojnu medzi Izraelom a Hamasom a uviedol, že približne 1 milión Palestínčanov „bolo postupne vysídlených k egyptským hraniciam“.

"Tvrdili, že sú to bezpečné zóny, ale v skutočnosti vidíme, že bombardovanie postihujúce civilné obyvateľstvo pokračuje a vytvára veľmi strašnú situáciu," povedal a zdôraznil, že konflikt vytvoril "dominový efekt". „Pokiaľ bude vojna v Gaze pokračovať, je veľmi ťažké uveriť, že sa situácia v Červenom mori zlepší, pretože jedna vec súvisí s druhou,“ dodal.

Joe Biden, foto: Getty

Po tom, čo sily Hútiov podporované Iránom začali útočiť na lodnú dopravu v Červenom mori, čo označujú ako činy solidarity s Palestínčanmi proti Izraelu, prebiehajú letecké útoky na ciele Hútiov v Jemene v rámci prebiehajúcej americko-britskej operácie Prosperity Guardian.

EÚ má v úmysle spustiť námornú misiu v regióne koncom tohto mesiaca, aby pomohla chrániť medzinárodné plavidlá pred útokmi, ale snaží sa odlíšiť od americko-britskej operácie, pričom Borrell opakuje, že misia by bola len „obranná“.

Misia EÚ ešte musí byť definitívne schválená,  čaká sa na stretnutie  ministrov zahraničných vecí 19. februára a Borrell povedal, že dúfa, že by mohla byť funkčná do konca mesiaca.

ODVETA! USA tvrdo zasiahli v Sýrii a Iraku! Zapríčiní to ďalšiu vlnu migrácie?
Zdroje s rezortu amerického ministerstva obrany tvrdia, že Biely dom už nemieni viac investovať peniaze z rozpočtu do udržiavania misie v Sýrii, ktorú považuje za irelevantnú. Politici práve diskutujú o návrate amerických vojakov do svojej vlasti.... Čítať ďalej
03 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik