Ministerstvo spravodlivosti ostro: SME a Denník N ZAVÁDZAJÚ!
03 | 02 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky reaguje na zavádzajúce články, ktoré boli publikované dňa 2. februára 2024 na webových stránkach médií SME a Denník N.

V prvom prípade autor P. Kováč v článku pod názvom "Suskovo ministerstvo vydalo brožúru o únose spravodlivosti. Zavádza v nej" konštatuje, že "už zbežný pohľad na obsah pritom ukazuje, že dokument nie je ani zďaleka poctivo faktografický a naopak účelovo interpretuje, či zamlčiava niektoré udalosti spôsobom vyhovujúcim Smeru a ďalším stranám vládnej koalície." Táto pasáž sa odvoláva na subjektívny hodnotiaci úsudok autora bez toho, aby v tejto súvislosti oslovil odborníka v danej oblasti. Na inom mieste dodáva, že "štýl jazyka i argumenty, ktoré používa brožúra, sú totožné s rétorikou Fica, Kaliňáka či im blízkych advokátov Davida Lindtnera či Mareka Paru, ktorí sú dnes premiérovými poradcami. Obaja radia aj Suskovi." Autor tým znova len na základe vlastného hodnotiaceho úsudku u čitateľa navodzuje dojem, že autormi publikácie sú spomínané osoby, čím sa snaží znížiť jej dôveryhodnosť v očiach verejnosti.

Sporná je aj pasáž: "Napriek Kaliňákovým uisteniam, že ide o fakty, je z textu cítiť dojmológiu i názorovú zaujatosť. Autori ako fakty prezentujú rôzne domnienky, ktoré sa hodia predstaviteľom vládnych strán, inde zas vynechávajú dôležité skutočnosti, ktoré spochybňujú ich interpretáciu udalostí." Autor sa znova odvoláva na vlastný úsudok, pričom v predmetnom texte zrejme zámerne sám vynecháva dôležité skutočnosti. Napríklad, že autori štúdie neprezentujú domnienky, ale konkrétne fakty, ktoré sú verejne dostupné a čitateľ si ich existenciu môže verifikovať pomocou príslušných odkazov.

Žilinka reaguje na útok Denníka N: NIKDY NEPODĽAHNEM TLAKU!
Generálny prokurátor Maroš Žilinka nezostal ticho! Proti komentáru s názvom “Je škandalózne, že Žilinka je ticho”, ktorý zverejnil Denník N, sa ostro ohradil. K invektívam šéfredaktora a vedúceho oddelenia publicistiky Denníka N len... Čítať ďalej
03 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Obdobne zaujato postupuje autorka Z. Petková na stránkach Denníka N v rubrike "Prešľap týždňa," kde na margo stoštyridsaťstranovej publikácie z dielne rezortu spravodlivosti uvádza: "Vláda predstavila 130-stranovú publikáciu o tom, ako mali byť v uplynulých rokoch údajne porušované práva stíhaných osôb. Obsahuje články bulváru, argumenty, ktoré používa obhajoba. Ale aj nepodložené fámy, či informácie zo súkromia a pošty sudcov, prokurátorov a policajtov, ktorými konšpiračné médiá pred voľbami kŕmili verejnosť."

Slovo "údajne" v tomto prípade nie je na mieste a navodzuje dojem, že spomínané porušenia práv v predmetných kauzách sú autormi vymyslené. Publikácia ministerstva sa však opiera aj o správy tzv. mienkotvorných médií a rozhodnutia rozličných justičných inštancií, ktoré navyše v texte podrobne zdrojuje s vedeckou presnosťou. Autorka vo svojom tvrdení vyvoláva klamlivý dojem, že publikácia sa faktograficky opiera iba o bulvár, čo je zavádzajúce a v rozpore s etickým kódexom novinára.

Denníček N sa opäť predviedol: LIPŠIC JE V POHODE. ODSTÚPIŤ BY MAL ŽILINKA!
Lipšic je v pohode. Odstúpiť by mal Maroš Žilinka! Podľa akéhosi komentátora Denníčka N generálny prokurátor zjavne nevie, ako funguje prokuratúra... <iframe... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Mimochodom, boli to práve niektoré kritické médiá, ktoré v minulosti pracovali a pracujú s informáciami zo súkromia a pošty rôznych exponovaných osôb, ktoré publikovali selektívnym spôsobom a takto ich podsúvali verejnosti. Ministerstvo spravodlivosti SR zároveň vyzýva predstaviteľov médií, aby sa v záujme objektívneho informovania verejnosti neuchyľovali k publikovaniu tendenčných a zavádzajúcich textov, ktoré narušujú objektívnu diskusiu pri tvorbe novej trestnoprávnej legislatívy. Účelom publikácie bolo zosumarizovať porušenia Ústavy SR a základných ľudských práv a slobôd v inkriminovanom období, na čo nás opozícia vyzývala od začiatku prerokovávania návrhu novely Trestného zákona a súvisiacich predpisov. Je určená pre odbornú ako aj laickú verejnosť.

ODPADNETE! Denníček N bilancuje: TU sú PERLY DUCHA Šimečku, Kostolného, Tódovej... (VIDEO)
Samozvaní experti na všetko z červeného denníčka N sa zišli a sami so sebou urobili "odbornú expertízu" situácie nielen na Slovensku. To, že sa kolegovia koncom roku zídu na vianočnom večierku, čo-to popijú a poohovárajú všetko a všetkých, by... Čítať ďalej
31 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik