UŽ ZNIE Z POĽSKA: Kradnú, vedia, že prehrajú. Zelenskyj preč, aby mohol byť mier!
01 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajinská bezpečnostná služba SBU vyšetruje rozsiahlu korupciu na ministerstve obrany, odkiaľ zmizlo 40 miliónov dolárov, ktoré boli vyčlenené na nákup munície. Kvôli korupcii na najvyšších miestach v Kyjeve a vzďaľujúcej sa vidine možného ukrajinského víťazstva sa stále častejšie ozývajú hlasy zo spojeneckých krajín, že by Ukrajina mala zasadnúť k rokovaciemu stolu. Tento názor zdieľajú aj dvaja poľskí generáli Tomasz Bak a Waldemar Skrzypczak, podľa ktorých by dokonca mal rezignovať ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informujú české Parlamentní Listy.

Bezpečnostná služba Ukrajiny v sobotu informovala o odhalení korupcie na ukrajinskom ministerstve obrany, odkiaľ sa stratilo 40 miliónov dolárov vyčlenených zo štátneho rozpočtu na nákup munície pre ukrajinskú armádu. Podozriví sú zamestnanci ministerstva obrany a vedenia ukrajinskej zbrojnej spoločnosti.

Ukrajinskí vyšetrovatelia zistili, že v auguste 2022 uzavreli zamestnanci ministerstva obrany zmluvu na nákup munície s dodávateľom Lvivskyi Arsenal. Prostriedky mali byť použité na nákup 100 000 mínometných nábojov pre ukrajinskú armádu. Potom, čo spoločnosť dostala celú sumu od ministerstva, previedla časť peňazí na účet zahraničného subjektu, ktorý mal Ukrajine dodávať muníciu. Táto spoločnosť však neposlala ani jeden náboj a obdržané peniaze presmerovala na spriaznené účty na Balkáne.

SBU stíha päť osôb, ktoré sú podozrivé zo spáchania trestného činu sprenevery. Jedna z nich bola zadržaná pri pokuse o opustenie Ukrajiny. Hrozí im až 12 rokov odňatia slobody a konfiškácie majetku. Ukradnuté peniaze boli zabavené a majú byť vrátené do štátneho rozpočtu.

Najnovší príklad korupcie na najvyšších ukrajinských miestach naďalej oslabuje presvedčenie spojencov, aby vytrvali v posielaní finančnej a vojenskej pomoci. O zastavení pomoci sa dokonca hovorí už aj v Poľsku, ktoré pritom od začiatku ruskej invázie platilo za najväčšieho podporovateľa Ukrajiny v boji proti agresorovi.

Podľa generála Tomasza Baka sú spojenci zdesení, že sa na Ukrajine rozkrádajú milióny z peňazí, ktoré patria daňovým poplatníkom EÚ a členom NATO. „Podľa môjho názoru je najvyšší čas, aby NATO a EK vytvorili nejakú komisiu, ktorá by dohliadala na rozdeľovanie a míňanie týchto prostriedkov, pretože inak to nevyzerá do budúcnosti priaznivo,“ hodnotí vojenský dôstojník.

„Vojnový zmätok je vojnový zmätok, ale ministerstvo financií a obrany funguje, takže tam by všetko malo byť transparentné a priehľadné,“ dodáva generál Bak podľa informácií serveru fakt.pl.

Oveľa tvrdší postoj má generál Waldemar Skrzypczak, podľa ktorého sa ukazuje, že sa Ukrajincom nedá veriť. „Ukázalo sa, že najslabšou štruktúrou na Ukrajine sú politici a vojaci, ktorí okrádajú svoju armádu. Nie je to prvá aféra. Tí, ktorí kradnú, tak robia vedome v očakávaní, že Ukrajina vojnu prehrá. Ako môžem viesť vojnu bez munície? Sú tam stovky miliónov dolárov, ktoré Ukrajinci spreneverili,“ hovorí rozhorčený generál Waldemar Skrzypczak.
EÚ vypočítala, že dodala Ukrajine zbrane v hodnote 28 miliárd eur
Borrell: Krajiny EÚ minuli za dva roky 28 miliárd eur na zbrane pre Kyjev Členské štáty EÚ odovzdali Kyjevu v rokoch 2022-2023 zbrane v hodnote 28 miliárd eur, uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell po neformálnom stretnutí ministrov... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Ivan Mihale
 
„Ukrajincom sa podľa všetkého nedá veriť. My tu vyprázdňujeme naše sklady, zatiaľ čo oni spreneverujú, čo sa dá. Zelenskyj sľúbil, že s tým niečo urobí, neurobil to. V ukrajinskej armáde je stále korupcia. Tým naša pomoc stráca zmysel. Robíme to s vierou, obetavo a sme podvádzaní,“ hromží poľský vojenský dôstojník.
Už je to jasné - Ukrajina nevyhrá

Podľa Skrzypczaka už je jasné, že Ukrajina vojnu nevyhrá a začína si to uvedomovať čoraz viac spojencov. „Vladimir Putin si v uplynulých šiestich mesiacoch vybudoval strategickú výhodu. Teraz preberá iniciatívu na fronte. Ciele, ktoré si predsavzal, bude môcť dosiahnuť v zimnej ofenzíve, možno aj na jar. Tým skôr, že je zrejmé, že koalícia podporujúca Ukrajinu sa silne rozpadá, ako ukázalo Holandsko, Slovensko, Maďarsko alebo Spojené štáty, kde bol zablokovaný posledný finančný balíček pre Ukrajinu,“ tvrdí Skrzypczak v rozhovore pre server rp.pl.

Pokračujúca vojna podľa neho len zdevastuje a vyčerpá Ukrajinu, a to bez konečného víťazstva. „Už to nebude tá Ukrajina, ktorá bola pred vojnou, to je jedna vec. Po druhé, Ukrajina nemá potenciál viesť túto vojnu s veľkou intenzitou. Je to dané okrem iného tým, že pomoc Západu bude čoraz obmedzenejšia. Politická podpora je veľmi mizivá, nerozhodná. A po tretie, Ukrajinci už nemajú ľudský potenciál, aby boli schopní viesť vojnu veľkého rozsahu s takou intenzitou ako doteraz. Ciele, ktoré si Zelenskyj vytýčil, pokiaľ ich nedefinuje znova, sú nesplniteľné. K oslobodeniu okupovanej Ukrajiny to nepovedie. A to je to, k čomu sa zaviazal ukrajinskému ľudu a čo od neho ľud očakáva. Podľa môjho názoru je to nemožné,“ má jasno poľský generál.

Zelenskyj by tak podľa neho mal odstúpiť, pretože jeho posledné zmeny na najvyšších miestach ukrajinskej armády iba vyvolávajú zmätok. „Som vojak, pričom vyvolávanie konfliktov medzi vojenskými veliteľmi, ktorí velia na fronte, je veľmi zlý spôsob, ako posilniť svoje postavenie. A to je presne to, čo Zelenskyj robí. Naopak, veľmi oslabuje svoju pozíciu a možno nastal čas, aby unavený prezident odstúpil,“ je presvedčený Skrzypczak.

Ukrajina podľa neho totiž na bojovom poli určite nevyhrá a mala by si to uvedomiť a zasadnúť k rokovaciemu stolu. „Ukrajina na bojisku určite nevyhrá, pretože nemá ten správny potenciál. Je potrebná nejaká politická akcia za účasti veľmocí – mám na mysli USA a Čínu –, ktorá donúti Putina zastaviť vojenské akcie, aby Ukrajina mohla začať proces obnovy. Podľa môjho názoru je to ale veľmi dlhý proces, cesta k nemu je veľmi ďaleká. Preto sa mi zdá, že prinajmenšom zatiaľ neexistujú politické sily, neexistuje politická vôľa, a to ani u veľkých hráčov tohto sveta, aby táto vojna skončila, možno nie mierom, pretože neverím v mier medzi Ruskom a Ukrajinou, ale zastavením vojenských akcií, oddelením vojsk . Pretože ak budú vojská vo vzájomnom kontakte, tak sa z tej sopky bude fajčiť stále. Takže sa zdá, že teraz je to všetko v rukách politikov,“ vysvetľuje poľský generál s tým, že Rusko medzitým západných spojencov výrazne prezbrojuje a má dostatok zbraní a munície na pokračujúcu vojnu, zatiaľ čo Ukrajina nie.
TENTORAZ NAOZAJ? Ukrajina rokuje o jarnej protiofenzíve 2024
Po minuloročnom veľkom humbuku o protiofenzíve Ukrajinskej jari, ktorá zlyhala, je posielanie správ v roku 2024 obozretnejšie, pričom šéf špionáže len naznačuje, že treba konať, informuje americký portál Breitbart. Rusko je momentálne v útočnej... Čítať ďalej
01 | 02 | 2024 | Diana Zaťková
 

„Cestou k mieru alebo k zastaveniu bojov sú rozhovory pri rokovacom stole. Cena, ktorú Ukrajina zaplatí za zastavenie nepriateľských akcií, bude veľmi vysoká. Možno to bude územie, ktoré Rusi v súčasnej dobe okupujú. Pre Zelenského by to bola katastrofa, a preto hovorím, že sú tam potrebné politické zmeny, aby bolo možné viesť rozhovory. Pretože Zelenskyj, ak povie, že bude konať, a bude súhlasiť s tým, že príde o okupované územia, stratí medzi Ukrajincami dôveryhodnosť,“ dodáva Skrzypczak, že treba vymeniť Zelenského a začať mierové rozhovory.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik