TENTORAZ NAOZAJ? Ukrajina rokuje o jarnej protiofenzíve 2024
01 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Po minuloročnom veľkom humbuku o protiofenzíve Ukrajinskej jari, ktorá zlyhala, je posielanie správ v roku 2024 obozretnejšie, pričom šéf špionáže len naznačuje, že treba konať, informuje americký portál Breitbart.

Rusko je momentálne v útočnej fáze, ale nepodarilo sa mu dosiahnuť „významný úspech“, v ktorý dúfali, uviedol šéf ukrajinského obranného spravodajstva Kyrylo Budanov v národnej televízii. Keď už hovoríme o tom, čo bude nasledovať, šéf špiónáže povedal, že keď sa energia Ruska vyčerpá, bude na rade Ukrajina, aby vrátila úder.

Budanov s odkazom na novú jarnú protiofenzívu implicitne, ale nie príliš záhadne pre Ukrajinskú pravdu uviedol: „Ich ofenzíva pokračuje. Niekde na začiatku jari budú úplne vyčerpaní... Momentálne je to ťah nepriateľa. Skončí a verím, že sa začne aj ten náš."

Toto nebol jediný odkaz na nadchádzajúcu protiofenzívu v poslednej dobe, pričom ukrajinské štátne médiá Ukrinform minulý týždeň objasnili, že vláda potrebuje od Západu delostrelectvo, aby „uspokojila obranné a protiofenzívne potreby Ukrajiny počas protiofenzívy v roku 2024“.

Výhovorky, výhovorky, výhovorky...

Posolstvo o zjavne nadchádzajúcej jarnej protiofenzíve 2024 môže byť preto také nenápadné, lebo očakávania a skúsenosti s jarnou protiofenzívou na Ukrajine 2023, ktorej predchádzali mesiace oznámení a pozornosti médií, skončili pre Ukrajinu fiaskom. Po prvé, dlho diskutované zatlačenie proti Rusku sa neuskutočnilo a potom, keď jar prešla do leta, sa protiofenzíva konečne rozbehla, ale okamžite uviazla.

Neúspech toľko vychvaľovaného protiútoku sa ospravedlňoval rôznymi výhovorkami, od podrastu na Ukrajine, ktorý bol príliš hustý na to, aby sa ním mohli efektívne prebojovať, až po Rusko, ktoré dostalo príliš veľa času na kopanie a kladenie mín, až po to, ako Západ sklamal Ukrajinu tým, že nedala dostatok zbraní tak rýchlo, ako bolo potrebné.

EÚ vypočítala, že dodala Ukrajine zbrane v hodnote 28 miliárd eur
Borrell: Krajiny EÚ minuli za dva roky 28 miliárd eur na zbrane pre Kyjev Členské štáty EÚ odovzdali Kyjevu v rokoch 2022-2023 zbrane v hodnote 28 miliárd eur, uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell po neformálnom stretnutí ministrov... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Zákopová vojna, ktorá bude donekonečna?

Kým Rusko sa zakopalo pred protiútokom, Ukrajina odvtedy robí to isté a v posledných mesiacoch vytvára bunkre a zákopy pozdĺž frontových línií. Keďže obe strany sú teraz celkom dobre usadené, vojna nadobudla silnú príchuť zákopovej vojny z prvej svetovej vojny, čo je fakt, ktorý nestratili zo zreteľa vojenskí velitelia, ktorí prispôsobovali svoje myslenie.

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl povedal, že sa dal na štúdium storočnej knihy o zákopovej vojne, ktorú našiel v knižnici národnej vojenskej akadémie, aby sa pokúsil získať nejaké tipy, zatiaľ čo samotné NATO odhalilo, že teraz cvičí jednotky Západnej aliancie opäť podrobnosti o zákopovej vojne. NATO vysvetlilo dôvod tohto kroku: 

„Zatiaľ čo zákopy môžu vyvolať vízie prvej svetovej vojny, vo vojne Ruska proti Ukrajine sú čoraz bežnejšie. Zákopy ponúkajú výhody pre obrancov a značné nebezpečenstvo pre útočiace sily. Aby spojenecké sily odradili agresiu – a v prípade potreby ubránili územie spojencov – musia byť plne pripravené účinne brániť alebo neutralizovať zákopové siete," už sa netají NATO tým, že na Ukrajine bojujú spojenci.

Koniec hry v ukrajinskej armáde!
CNN v jednom z nedávnych svojich článkov, podľa maďarského portálu Index uviedli, že podľa ich zdrojov ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v priebehu niekoľkých dní vyhodí vrchného veliteľa ukrajinskej armády Valerija Zalužného. Konflikt... Čítať ďalej
01 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik