Novinárka Žitná: POLITIK LIPŠIC SA VRACIA NA SCÉNU! (VIDEO)
01 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

V utorok (30. januára) podvečer sa na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FF UK) konala diskusia študentov a pedagógov tejto fakulty. Zúčastnil sa jej aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala ako zástancovia zachovania ÚŠP. Za jeho zrušenie sú sudcovia Marcela Kosová a Peter Šamko. So študentmi diskutovali aj profesor práva Tomáš Strémy či advokát Peter Erdős. Dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda účasť odmietol.

Vysvetlil to tým, že návrh na rušenie špeciálnej prokuratúry je teraz v parlamente a vec je „politicky živá“. Hoci zoznam diskutujúcich navonok pôsobil vyvážene, moderátorom bola podľa politickej komentátorky a novinárky Anky Žitnej vedená tendenčne. A nie len moderátorom, aj účastníci v publiku boli zrejme vyberaní veľmi starostlivo.

Bolo mu to jasné hneď

„Dekan Eduard Burda mal pravdu, keď odmietol diskusiu na tému rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorú študenti chceli organizovať na Právnickej fakulte UK s tým, že to bude politikárčenie, ktoré na akademickú pôdu nepatrí. Včerajšia debata o rušení ÚŠP na pôde Filozofickej fakulty totiž nebola odborná, ale politická,“píše na Facebooku Anka Žitná, podľa ktorej do toho politiku vniesli nie len šéf ÚŠP Lipšic, samotní organizátori, ale v úvodnom príhovore aj rektor UK Marek Števček.

Zaujímaví ľudia v hľadisku

„V hľadisku sedela poslankyňa Irena Bihariová, keď sa sudkyňa Kosová opýtala organizátorov, prečo je prítomná politička PS, ak deklarovali, že diskusia je určená študentom, dostala odpoveď, že pani Biháriová je študentka- doktorandka. Okrem nej v hľadisku sedeli prokurátori Repa s Masárom aj sudca Kliment,“dopĺňa Žitná s tým, že keď sa do hľadiska chceli dostať Adam a Jakub Lučanskí, neboli vpustení – nebolo miesto.

Chmelár vyzýva: UKÁŽME OPOZÍCII, AKO SA TO ROBÍ!
Politický analytik Eduard Chmelár vyzýva všetkých, ktorí nesúhlasia s opozičnými protestami, aby sa zapojili. Vyzýva každého, kto iba krúti hlavou nad Šimečkovou úderkou, nad krokmi opozície v parlamente i nad vlastizradou slovenských opozičných... Čítať ďalej
01 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

To ešte nemusí svedčiť o politickej diskusii

„Prečo tvrdím, že to bolo napriek snahe sudcov Petra Šamka a Marcely Kosovej udržať odbornú líniu, politické? Predstavte si odbornú diskusiu, v ktorej moderátor z Aktualít cielene vyberá otázky z publika, pričom decentne "opomenie" napríklad túto: „Pán Lipšic, neprekáža vám spôsob, akým ste sa dostali na post špeciálneho prokurátora?,"  píše Žitná o svojej skúsenosti.

Pôsobivý výsledok hlasovania

„Ďalší detail, v odbornej debate sa na konci objaví hlasovanie o tom, ktorý z hostí druhého kola presvedčil najviac divákov. Sudkyňa Kosová, ktorá po celý čas odborne argumentovala, získala tri percentá. Pán prokurátor Lipšic cez päťdesiat. Sympatiám holt nerozkážeš, ale v publiku sa šepkalo, že v hre bolo aj vypískanie zástancov rušenia Lipšicovho úradu,“ dopĺňa novinárka.

Dodala aj perličku na záver

„Jeden zo študentov – organizátorov sa ma pýtal, či si myslím, že Ficovo vyjadrenie na adresu študenta Janigu o vyrážke na nose, bol atak cez čiaru. Odpoveď ho nepotešila. Nemyslím si, že je šťastné, ak premiér rieši akné na nose študenta. Na druhej strane, študent Janiga vstúpil do politických vôd, vystupuje na pódiách po boku Daniela Lipšica či Juraja Šeligu. A v politike a vo verejnom priestore jednoducho musí na podobné ataky byť pripravený a nebrať si ich osobne. Viem, o čom hovorím, každý z nás, kto ide s kožou na trh, zažil podobných incidentov neúrekom. A nielen my, ale aj naše deti, ktoré s politikou nemajú nič spoločné, občas "schytajú" za svojich rodičov a musia s tým vedieť žiť,“ uzatvára Žitná s tým, že s návratom Daniela Lipšica na politickú scénu nás čakajú zaujímavé časy.

Korčok nenecháva nič na náhodu: Voličov "loví" medzi zahraničnými Slovákmi
Ivan Korčok mobilizuje voličov v zahraničí. Nepáči sa mu, že voliť prezidenta nie je možné zo zahraničia poštou, preto prosí všetkých Slovákov, ktorí môžu, aby si rezervovali lístky a letenky na rodnú hrudu, aby (mu) tu mohli odovzdať hlas. Pôvodom... Čítať ďalej
01 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik