Ľuboš Blaha: NEBUDEME SEDIEŤ V KÚTE KEĎ DO NÁS KOPÚ LIBERÁLI! ZVÍŤAZÍME (VIDEO)
01 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Ľuboš Blaha v rozhovore so Zulf Hyatt-Khanom hovoril o obsahu a forme globálnych médií. Hoci je politicky diametrálne odlišne zameraný, nemohol poprieť, že ak je novinár na úrovni, môže vzniknúť kreatívny rozhovor. Čo sa nedá povedať o našich rádoby žurnalistoch, snažiacich sa iba zviditeľniť a pre svojich pätnásť minút slávy nakydať na kohokoľvek čo najviac špiny.

„Ten pocit, keď sa môžeš s anglickým novinárom normálne porozoprávať, aj keď má iný názor... Bez nenávisti, ktorá srší zo slovenských médií,“ vyjadril sa o normách, ktorým naše médiá nesiahajú ani po členky. „Zulf Hyatt-Khan je liberál, pravičiar, podnikateľ. Napriek tomu som mal možnosť vysvetliť mu naše pozície na vojnu na Ukrajine, na našu ľavicovú politiku či na naše dejiny.“ Blaha sa nebál otvorene povedať o tom, že si váži mnohé z toho, čo ľuďom priniesol socializmus. Nebál sa zastať Gustáva Husáka a nepopiera tiež, že by si prial, aby mu bol postavený aspoň malý pomník. Opičenie našich kvázi demokratických, slobodných a propluralitných médií však nič také nemieni strpieť. Preto sa Ľuboš Blaha, nielen ako zanietený ľavičiar, ale aj ako človek nemôže vyjadriť voči našim médiám pozitívne.

Už pri prvej otázke položenej britským novinárom o hĺbke pokrytectva v globálnych médiách a politike zareagoval Blaha s povzdychom.

„Pokrytectvo je jedna vec. Ale je tu jeden rozdiel. Spojené štáty v Bushovej ére a Británia v časoch Tonyho Blaira vtrhli do krajiny, ktorá bola od nich nesmierne vzdialená a nepredstavovala pre nich žiadnu hrozbu. Lož o zbraniach hromadného ničenia nebola ničím iným, len lžou. Prípad Ukrajiny a Ruska je iný. Ukrajina hraničí s Ruskom. Tá hranica je veľmi dlhá a dlhá je aj ich spoločná história. Tá situácia je podobná, ako keby napríklad na Kube, v Mexiku či v Kanade, ktorý by umožnil Rusku umiestniť tam zbrane a armády. Asi by reakcia USA bola veľmi tvrdá. Teda toto je odlišná situácia a preto by sme mali chápať ruský postoj, nie preto, aby sme sa s nimi stotožnili, ale preto, že ak chceme na Ukrajine mier, musíme rešpektovať, že tam je stret záujmov, a podľa mňa, ako človeka, ktorý naozaj nenávidí vojny, jediná cesta ako predísť vojne, je hľadanie riešenia a kompromisu.“

Blaha upozornil na prejav komunistického politika počas revolúcie v novembri 1989, keď upozornil, že ak sme boli „otrokmi“ v socialistickom tábore, po novembri budeme ešte väčšími otrokmi vo vlastnej krajine, ak sa (ne)Nežná revolúcia uskutoční. Vie, že i mnohí z tých, ktorí sa na túto situáciu obzrie retrospektívne, tohto pocitu sa jednoducho zbaviť nemôže. Ibaže pracuje pre korporátne spoločnosti, nedisponuje veľkými prostriedkami, tak ako to býva v bohatých štátoch Západnej Európy a práve z tohto dôvodu musia mlčať, čo je veľmi nefér.

„Naša idea je kombinovať ekonomický rast, ktorý by mal štát dôsledne ochraňovať a mal by dodržiavať myšlienku sociálneho štátu. Je to niečo extrémistické?,“ opýtal sa Blaha britského novinára. „Inšpirovali sme sa Švédskom, Francúzskom, Nemeckom. Jediný rozdiel je v kultúrnom aspekte. Slovensko je v mnohom konzervatívnou, tradičnou krajinou.

Zulf Hyatt-Khan povedal Ľubošovi Blahovi, že mu je charakteristická snaha vyprovokovať ľudí, vyvolávať reakciu. Má dojem, že si status provokatéra vychutnáva, čo je i jemu samotnému podobné... Blaha však jeho názor reagoval inak. Svoje konanie považuje za protireakciu ku konaniu tých, ktorí ich k takejto reakcii donútia. Ide teda o akúsi formu revanšu. Bráni sa zúrivých útokov pravičiarov.

„Keď ste ľavičiari, tak ste zlí, komunisti, boľševici a treba vás kriminalizovať,“ komentoval zvrátené konanie pravice a ich mediálnych poskokov. Tvrdí, že hoci koná tak, ako koná, nie je to pre jeho potešenie a je to proces anticipácie. Nechcú počuť ani slova náznaku, že socializmus mal aj mnoho pozitívnych stránok, zabezpečujúcich občanom základné istoty a dostatok. No pripúšťa aj omyly, čomu sa ale nevyhne žiadny systém. Ak sa ale niekto podľa Blahu vyjadrí, že je to jeho názor, začne ho druhá strana bezuzdne osočovať. Čokoľvek mierne doľava je démonizované. Dokonca akýkoľvek vlastenectva dnes nie je „in“. Práve preto reaguje tak tvrdo a s takým popudením, ako reaguje... Svoje konanie považuje za absolútne adekvátne.

Ľuboš Blaha je presvedčený, že má právo sa vyjadriť a nemieni sedieť v rohu a nechať do seba iba kopať. Preto bojuje za svoje práva tak tvrdo, ako len môže. A tak úprimne, ako vie. Hovorí skrátka to, čo si iní iba myslia.

Na Slovensku vznikla špirála mlčania, keď sa nehovorí o osobnostiach, ktoré sú kontroverzné, tvrdí Blaha. „Ak to môžu robiť Angličania, ak Francúzsko má pamätníky Napoleona, ktorý bol dobyvateľom Európy a kvôli ktorému zomreli približne tri milióny ľudí, tak si myslím, tak si myslím, že by sme mohli mať malý pomník venovaný Gustávovi Husákovi v jeho rodisku,“ verí Ľuboš Blaha.

TOTO STE EŠTE NEVIDELI! Oligarchické médiá sa predviedli... A TU JE DÔKAZ (VIDEO)
Podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SSD) zverejnil video. V ňom sa chvíľu pred tlačovou besedou Smeru telefonicky dohovára kameraman s redakciou. Kameraman si pýta pokyny – ide to najlepšie – Blaha a on nevie, či to má vypnúť a skončiť.... Čítať ďalej
22 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Zulf Hyatt-Khan pripomenul Blahovi, že je manželom a otcom troch detí. Opýtal sa ho, či nemá strach práve o svoju rodinu, pri jeho militantnom bránení práva na vyjadrovanie a obhajovanie nepopulárnych názorov.

„Áno, samozrejme. Ale môj otec ma naučil stáť si za svojim tvrdo a principiálne. A to isté sa snažím povedať aj mojim deťom. Dúfam, že budú inšpirované týmto spôsobom rebelstva...“ povedal s presvedčením Ľuboš Blaha.

„Mojou inšpiráciou je Che Guevara,“ nezabudol spomenúť ani postavu, kvôli ktorej je na dereši dnešných médií a je priam vyvrheľom neoliberalisticky orientovaných slniečkarov, ktorí ani nevedia, kto to Che Guevara bol, za čo bojoval a akým životom žil. „Che Guervara bol pevný, nezlomný, tak buďme nezlomní aj my na Slovensku,“ apeloval v rozhovore na zdravý rozum a hlboké sociálne cítenie Slovákov Ľuboš Blaha. Preto sa aj rozlúčil Che-ho pozdravom plným nádeje vo víťazstvo zdravého rozumu, empatie a lojality voči všetkému humánnemu „Venceremos! Zvíťazíme!“

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik