Koniec hry v ukrajinskej armáde!
01 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová
CNN v jednom z nedávnych svojich článkov, podľa maďarského portálu Index uviedli, že podľa ich zdrojov ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v priebehu niekoľkých dní vyhodí vrchného veliteľa ukrajinskej armády Valerija Zalužného. Konflikt medzi oboma lídrami vyvrcholil v pondelok (29.1). Ak to Zelenskyj naozaj urobí, bude to mať nepredvídateľné následky.
 

K nezvyčajnému stretnutiu Volodymyra Zelenského a Valerija Zalužného malo dôjsť začiatkom týždňa (29.1). Už po stretnutí sa hovorilo, že Zelenskyj vyzval hlavného veliteľa, aby odstúpil, čo však ukrajinská vláda po hodine a pol poprela. Zahraničnej tlači sa neskôr v pondelok podarilo zistiť, čo sa mohlo stať. 

Väčšina ľudí už vyjadrila názor, že Zalužnému na chvíľu prešla výzva na odstúpenie, no v konečnom dôsledku je len otázkou času, kedy ho vystriedajú. CNN v článku uviedli, že ukrajinskému vrchnému veliteľovi nezostáva veľa času, pretože – podľa jedného z ich zdrojov so znalosťou veci DEKRÉT O ODVOLANÍ HLAVNÉHO VELITEĽA VYDÁ ZELENSKIJ TENTO TÝŽDEŇ.

Okrem vyššie uvedeného ďalší zdroj CNN potvrdil, že Zelenskyj na pondelkovom stretnutí oznámil Zalužnému ako fakt, že sa rozhodol prepustiť ho. CNN uvádza, že ukrajinský prezident vtedy ponúkol hlavnému veliteľovi, aby odstúpil a prijal inú funkciu, ale Zalužnyj odmietol. Zelenskyj potom zopakoval, že aj keď hlavný veliteľ odmietne ponúkaný post, aj tak bude odvolaný.

Dodali, že ako možní nástupcovia Zalužného sa stále spomínajú šéf vojenskej rozviedky Kirilo Budanov a vrchný veliteľ pozemných síl Oleksandr Širskij. Budanova sa na to pýtala CNN v utorok v rozhovore, na ktorý odpovedal, že je nepravdepodobné, že by teraz mohol poskytnúť rozhovor, ak by naozaj v blízkej budúcnosti prevzal post hlavného veliteľa. 

CNN k tomu poslala otázky aj do kancelárie ukrajinského prezidenta, no nedostali odpoveď. 

Podľa The Times Zelenskyj už v pondelok odvolal Zalužného, ​​ale...

Medzitým britské  The Times  tiež zdieľali svoju vlastnú správu, v ktorej napísali: 

V PONDELOK ZELENSKY NIELEN POHROZIL ZÁLUŽNÉMU, ALE AJ HO ODVOLAL

Podľa ich tvrdenia bol prezident krátko po svojom rozhodnutí konfrontovaný s tým, že ani Kirilo Budanov, ani Oleksandr Sirskyi neboli ochotní prevziať funkciu hlavného veliteľa. Zalužnyi medzitým neformálne informoval viacerých svojich podriadených, že bol prepustený, a práve od nich sa informácie dostali najskôr k Američanom a Angličanom. 

Americkí a britskí lídri potom požiadali Zelenského, aby rozhodnutie zvrátil, a ukrajinský prezident tak nakoniec urobil a Zalužného znovu dosadil. Denník The Times zároveň napísal, že vzťah medzi oboma sa nenávratne zhoršil a bolo len otázkou času, kedy Zelenskij odvolá šéfa armády.

Vojaci sú nahnevaní a karhajú Volodymyra Zelenského 

The  Kyiv Post  sa spýtal celkovo desiatich vojakov, ktorí už dlhší čas bojujú na fronte, čo si myslia o tejto dráme odohrávajúcej sa v Kyjeve. Všetci opýtaní sú muži vo veku od 20 do 45 rokov a väčšina z nich má skúsenosti s bojom aspoň jeden rok (všetci boli medzi radovými vojakmi). 

Vojaci jednomyseľne odpovedali, že podporujú Zaluzsného a že jeho zosadenie bude hrozbou pre vojnové úsilie a národnú bezpečnosť. Vyjadrili tiež, že majú dosť svojich politikov, ktorí sú buď ignoranti, alebo jednoducho neberú do úvahy ťažkosti tých, ktorí bojujú na fronte. Niektorí z nich použili neslušné výrazy na adresu Zelenského a šéfa prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka (ktorý sa podľa predchádzajúcich tlačových správ už dlhší čas pokúšal prejsť cez Zalužného), pričom jednomyseľne ocenili zásluhy veliteľa.

Hovorím, môžete nahradiť auto, ženu, prezidenta alebo aj celú krajinu. Ale nie Zalužného, povedal jeden z nich. „Ktokoľvek to začal, je nepriateľ. Politika a karierizmus sú v čase vojny považované za vlastizradu,“ povedal ďalší ukrajinský militant, ktorý bojuje ako partizán v Mariupolskej oblasti a s novinármi sa mohol rozprávať cez sprostredkovateľov.

CNN sa podarilo osloviť aj vojaka, ktorý bojoval pri Avdijivke, ktorý tiež povedal, že vystreliť Zalužného by bola chyba. Je to vynikajúci generál. Naša vláda ho chce zvrhnúť, pretože jeho osobnosť im veľmi nevyhovuje. Zdá sa, že Zelenského ľudia nás už dávno zradili, povedal tento vojak.

Chmelár vyzýva: UKÁŽME OPOZÍCII, AKO SA TO ROBÍ!
Politický analytik Eduard Chmelár vyzýva všetkých, ktorí nesúhlasia s opozičnými protestami, aby sa zapojili. Vyzýva každého, kto iba krúti hlavou nad Šimečkovou úderkou, nad krokmi opozície v parlamente i nad vlastizradou slovenských opozičných... Čítať ďalej
01 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik