EÚ podpísala pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd eur
01 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Európska únia schválila obrovský balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd EUR po tom, čo bol maďarský vodca Viktor Orbán nútený vzdať sa svojej požiadavky, aby financovanie podliehalo každoročným potvrdeniam. Urobil to údajne pod hrozbou prísneho trestu zo strany bloku, informuje Breitbart.

Veľký balík pomoci pre Ukrajinu od Európskej únie bol schválený, maďarský Vikor Orban upustil od svojho nesúhlasu, napriek tomu, že predtým zablokoval opatrenie na predchádzajúcom stretnutí hláv štátov Únie v decembri. BBC uvádza, že Ukrajina očakáva, že prvé platby dostane už v marci, a že bude platiť „dôchodky a platy a ďalšie náklady počas nasledujúcich štyroch rokov“.

Dohoda o financovaní bola potrebná, pretože Európskej únii už dochádzajú peniaze z rozpočtu, ktorý sa dohodla na riadení v rokoch 2021 až 2027, a to vďaka výnimočným a masívnym výdavkom na koronavírus a Ukrajinu.

Brusel sa dnes pripravoval na „zúčtovanie“ medzi hlavami štátov na kritickom summite, keď sa blok pokúsil presadiť významný balík. V záležitostiach zahraničných vecí a rozpočtu majú všetky členské štáty Európskej únie absolútne veto – zapečatenú poistku na ochranu malých štátov pred tým, aby boli zvalcované veľkými – a maďarský líder Viktor Orban tvrdil, že nie je v záujme Európanov predlžovať vojnu, ani rozdávať také veľké množstvo peňazí.

TOPSHOT – Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen (vpravo), predseda Európskej rady Charles Michel, francúzsky prezident Emmanuel Macron, talianska premiérka Giorgia Meloni (3. R), maďarský premiér Viktor Orban a nemecký kancelár Olaf Scholz sa zúčastňujú na okrajovom multilaterálnom stretnutí zasadnutia Európskej rady v európskom ústredí v Bruseli 1. februára 2024. Lídri EÚ sa 1. februára 2024 zídu v Bruseli na zasadnutí Európskej rady, kde budú diskutovať o pomoci Ukrajine s blížiacou sa vojnou jej druhé výročie. (Foto: Ludovic MARIN / AFP) (Foto: LUDOVIC MARIN/AFP cez Getty Images)

Navrhnutý maďarský kompromis bol skôr, ako podpísať roky pomoci pre Ukrajinu naraz, bude podliehať každoročnému opätovnému potvrdeniu, čím budú hlavy štátov pravidelne kontrolované. Európska únia tento postoj ostro kritizovala, pretože každoročné hlasovanie o dodatočnej hotovosti pre Ukrajinu by Orbánovi dalo šancu zablokovať peniaze a každý rok vo vlastnom záujme žiadať o zvyšok rozpočtu, čomu Brusel – ktorý je často sporný s Budapešťou — sa jednoznačne chce vyhnúť.
 

V skutočnosti sa obe strany navzájom obviňujú z používania „taktiky pevnej ruky“. Orbanova ochota uplatniť svoje národné veto vyvolala v Bruseli hlbokú polemiku a dokonca vyzýva na reformu samotného ústavného základu Únie, aby ho zbavili tohto nástroja, čo môže potenciálne podkopať jednu z kľúčových bŕzd a protiváh, ktoré držia úniu pohromade. Únia je medzitým obvinená z vydierania Maďarska hrozbami finančného „armagedonu“, ak sa neprispôsobí.

Orbán už skôr uviedol, že silný tlak prinútiť Budapešť, aby sa zaviazala k viacročnému financovaniu Ukrajiny, je motivovaná obavami z toho, že Európania budú mať v tejto záležitosti svoj názor v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu v júni, v ktorých populistické pravicové strany — ktoré sú vo všeobecnosti skeptické voči vojne na Ukrajine – zaznamenajú veľké zisky a v súčasnosti sa  predpokladá, že vyhrajú voľby v najmenej deviatich členských štátoch.
EÚ vypočítala, že dodala Ukrajine zbrane v hodnote 28 miliárd eur
Borrell: Krajiny EÚ minuli za dva roky 28 miliárd eur na zbrane pre Kyjev Členské štáty EÚ odovzdali Kyjevu v rokoch 2022-2023 zbrane v hodnote 28 miliárd eur, uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell po neformálnom stretnutí ministrov... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Ivan Mihale
 

„O päť mesiacov budú v Európe voľby. Úplne by sme zanedbali názor Európanov, keby sme dnes prijali rozhodnutie, ktoré by Európu zaviazalo na štyri roky a ktoré si vyžiada obrovskú sumu! Akoby názor ľudí nebol dôležitý a nech už budú výsledky júnových volieb do Európskeho parlamentu akékoľvek... Ak sa Európa mieni správať ako demokratické spoločenstvo založené na právnom štáte, takéto rozhodnutie jednoducho nemôžeme prijať,“ povedal Orbán.

Európski lídri túto dohodu oslavovali, ale pre Ukrajinu bolo napísanie dohody v hodnote 50 miliárd EUR príležitosťou požiadať o viac. Ukrajinský prezident Zelenskyj, ktorý vyjadril svoju vďačnosť za hotovosť, však rýchlo poukázal na to, že Európa neposiela dostatok zbraní. Pre The Guardian na summite prostredníctvom video odkazu povedal, že:
 
„Bohužiaľ, realizácia európskeho plánu dodať Ukrajine milión delostreleckých granátov sa oneskoruje. Aj to je signál globálnej konkurencie, v ktorej si Európa nemôže dovoliť prehrať.​ A to je dôvod, prečo je dnes vaša jednota taká potrebná pri vytváraní Fondu pomoci Ukrajine v rámci nášho európskeho mierového nástroja. Toto je druh spoľahlivosti a dlhodobej podpory, ktorú teraz musíme postaviť proti zodpovedajúcim výzvam. Nie menej ako 5 miliárd eur ročne na obdobie 4 rokov. Jasná priorita."
TENTORAZ NAOZAJ? Ukrajina rokuje o jarnej protiofenzíve 2024
Po minuloročnom veľkom humbuku o protiofenzíve Ukrajinskej jari, ktorá zlyhala, je posielanie správ v roku 2024 obozretnejšie, pričom šéf špionáže len naznačuje, že treba konať, informuje americký portál Breitbart. Rusko je momentálne v útočnej... Čítať ďalej
01 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik