Brusel v obložení farmármi! (FOTOGALÉRIA)
01 | 02 | 2024 I Eka Balašková

Protesty farmárov sa šíria Európou. Slovenské médiá bývalého mainstreamu o nich hovoria len veľmi opatrne, človek sa o nich dozvie len veľmi útržkovite. Aktivista Miroslav Heredoš na sociálnej sieti Telegram zverejnil krátky zostrih spred Európskeho parlamentu. Na námestí Place du Luxembourg je 1. februára od skorého rána množstvo traktorov a niekoľko farmárov tam dokonca strávilo noc. Heredoš informuje, že sa očakávajú tisícky traktorov v rámci mohutného protestu belgických a európskych farmárov. K informovaniu o situácii sa pridala i Monika Beňová.

Heredoš tiež pripomína, prečo sa protesty sústredia práve na termín 1. február. Na proteste boli už od rána hlásené aj materiálne škody. Prevažná väčšina poľnohospodárskej techniky sa však očakáva v priebehu štvrtka. Na popoludnie je naplánované aj stretnutie zástupcov poľnohospodárov s eurokomisárom. O čo protestujúcim ide?

Prečo prvý február

Poľnohospodári do Bruselu podľa Heredoša prišli cielene, v deň konania mimoriadneho summitu Európskej rady. (Napriek viróze sa jej zúčastní aj slovenský premiér Robert Fico, pozn. red.) Ich cieľom je odsúdiť "nekonzistentnosť európskych politík" v otázkach poľnohospodárstva.

„Belgická televízna stanica RTBF zdôraznila, že protesty farmárov v Bruseli boli zámerne dohodnuté na 1. februára kvôli mimoriadnemu summitu EÚ o revízii dlhodobého rozpočtu Únie. Protestuje sa dnes už od deviatej hodiny ráno, keď demonštranti pri zrážke s poriadkovými silami zapálili stohy slamy a hádzali na policajtov vajíčka, delobuchy a kamene. Hlásené sú aj materiálne škody na námestí,“ informuje Heredoš.

Fica neskolila ani choroba! Odcestoval do Bruselu na mimoriadny samit Európskej rady
Mrzí ma, že musím nakŕmiť opozíciu a protislovenské médiá, ktoré nám želajú len to najhoršie, dobrými správami, napísal ešte v utorok večer na sociálnej sieti Robert Fico. No opozícia sa tešila predčasne. Premiér predsa len do Bruselu odcestoval a... Čítať ďalej
01 | 02 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Tu sa farmári nezastavia

„Väčšina traktorov a inej poľnohospodárskej techniky má však do mesta doraziť neskôr v priebehu dopoludnia. Farmári zo všetkých regiónov Belgicka chcú okrem Európskeho parlamentu protestovať aj pri kruhovom objazde na Schumanovom námestí pri sídle Európskej komisie a Európskej rady, kde prebieha summit šéfov vlád a štátov EÚ,“pokračuje aktivista s tým, že oblasť spadá kvôli samitu EÚ pod zvýšenú ochranu a policajná ochrana je v nej posilnená.

„Popoludní je však dohodnuté stretnutie zástupcov poľnohospodárskych odborov s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Januszom Wojciechowskim,“ dopĺňa informácie Heredoš.

Miroslav Heredoš / Voľná zóna
Miroslav Heredoš / Voľná zóna
Miroslav Heredoš / Voľná zóna
Miroslav Heredoš / Voľná zóna
Miroslav Heredoš / Voľná zóna
Miroslav Heredoš / Voľná zóna
Čo vlastne chcú...?

„Belgickí farmári, rovnako ako ich kolegovia z Francúzska, odmietajú najmä pripravovanú dohodu EÚ o voľnom obchode s krajinami MERCOSUR (krajiny Južnej Ameriky) a požadujú rôzne administratívne zjednodušenia, kritizujú "nepochopiteľné" európske normy a požadujú tiež spravodlivejšie ceny za svoje produkty predávané do reťazcov agropriemyslu. Problém sú hlavne nízke zárobky, rastúce náklady a byrokracia,“ uzatvára Heredoš s tým, že aj na Slovensku by sme si mali uvedomiť, že podobné protesty majú vždy význam.

„A aj naše národné poľnohospodárstvo bolo zničené cielene z EU!“

A Európa to vie...

Čerstvú informáciu z Bruselu priniesla aj europoslankyňa Monika Beňová: V Bruseli pred budovou EP demonštrujú farmári. Neorganizuje ich opozícia. Prišli, lebo im ide o existenciu. Chcú aby EK a aktivisti v EP prestali vymýšľať nezmysly a chránili náš vnútorný trh. Áno, aj pred ukrajinským lacným dovozom. Pred vysokými cenami pohonných hmôt a pred nezmyslami Green dealu," píše Beňová na sociálnej sieti.

"Keď sme na to upozorňovali dopredu, keď náš minister Richard Takáč otvorene o týchto problémoch na zasadnutí Rady hovoril, naše média písali o izolácii Slovenska a o tom, že nemožeme byť v ničom suverenny a Ukrajine musíme všetko dovoliť. Snáď sa už aj do európskych inštitúcií vráti zdravá politika skúsených politikov a aktivisti sa vrátia naspať do svojich organizácii," dodala Beňová a priložila aj foto.

Farmárske povstania už zaznamenali politický úspech najmä v Holandsku, kde sa protestná strana Hnutie za traktory stala minulý rok najväčšou silou v holandskom senáte a pravdepodobne bude koaličným partnerom predpokladaného premiéra Geert Wildersa.

V súčasnosti existujú aktívne protestné hnutia farmárov vo Francúzsku, Nemecku, Poľsku a Rumunsku. Tento týždeň poľnohospodárske organizácie v Španielsku uviedli, že sa pridajú k opatreniam proti nadmernej regulácii z Bruselu.

ĎALŠIA ZASTÁVKA BRUSEL! (FOTO)
Francúzski farmári sa vyhrážajú, že svoje protesty proti zelenej agende presunú do srdca Európskej únie a uvalia blokádu na Brusel! Presne tak, ako to urobili Parížu tisíckami traktorov. Nesúhlasia s likvidačnou zelenou agendou, ktorú uprednostňujú... Čítať ďalej
01 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik