Soltész sa nezaprel: "Vybuzerovaním" Maďarska z EÚ to skončiť nemusí
01 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Informácia Financial Times o tom, že EÚ má pripravený plán na ekonomické zničenie Maďarska mnohých nepríjemne prekvapila. Kým mnohí hovoria o obrovskom škandále, prípadne o tom, že EÚ šliape po vlastných princípoch, nájdu sa aj takí, ktorí sa neskrývane tešia. Komentátor TV JOJ Arpád Soltész sa z toho, že EÚ ľudovo povedané vyštípe jedného zo svojich členov, neskrývane teší.

Koncom minulého týždňa denník Financial Times zverejnil článok, v ktorom informoval o pripravovanom dokumente EU. Ten sa viaže k samitu z 1. februára a má donútiť Maďarsko, aby súhlasilo s vojenskou podporou Ukrajine. O vydieraní hovorí Budapešť, o vydieraní hovorí podpredseda Slovenského parlamentu, novinár má však iný názor – podľa Soltésza „včera bolo neskoro“.

Maďari musia poslúchať

V dokumente sa podľa Financial Times uvádza, že „v prípade neexistencie dohody na summite 1. februára by ostatné hlavy štátov a vlád mali verejne vyhlásiť, že vzhľadom na nekonštruktívne správanie maďarského premiéra si nevedia predstaviť, že“ Budapešti budú prostriedky EÚ poskytované naďalej.

Nechcú ustúpiť tlaku

Bez tohto financovania by finančné trhy a európske a medzinárodné spoločnosti mohli mať menší záujem investovať v Maďarsku, uvádza sa v dokumente. Takýto trest by mohol rýchlo spustiť ďalšie zvýšenie nákladov na financovanie verejného deficitu a pokles meny. Maďarský minister pre európske záležitrosti János Bóka pre noviny povedal, že Budapešť si je vedomá finančnej hrozby, ale že jeho krajina „neustupuje tlaku“.

„Maďarsko nevytvára spojenie medzi podporou pre Ukrajinu a prístupom k fondom EÚ a odmieta, že to robia iné strany. Maďarsko sa konštruktívne zúčastňuje a bude aj naďalej zúčastňovať na rokovaniach," vyhlásil Bóka.

Poradca maďarského premiéra: Vyhrážky EÚ v otázke pomoci Ukrajine sú VYDIERANIE!
Politický poradca maďarského premiéra Viktora Orbána Balázs Orbán (bez vzťahu) označil vyhrážky EÚ v Bruseli voči Budapešti v súvislosti s vetom Budapešti pri prideľovaní vojenskej pomoci EÚ Ukrajine za „vydieranie“. „Teraz je to úplne jasné: ide... Čítať ďalej
29 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Toto je vydieranie

Politický poradca maďarského premiéra Viktora Orbána, jeho menovec Balázs Orbán označil vyhrážky EÚ v Bruseli voči Budapešti v súvislosti s vetom Budapešti pri prideľovaní vojenskej pomoci EÚ Ukrajine za „vydieranie“.

„Teraz je to úplne jasné: ide o vydieranie a nemá to nič spoločné s právnym štátom. A teraz sa to ani nesnažia skryť, “ napísal na svojej stránke na X v komentári k článku FT o plánoch EÚ tlačiť na Budapešť. Upresnil, že Budapešť poslala do Bruselu nový návrh s upresnením, že momentálne je Budapešť ochotná pristúpiť na pomoc, no v budúcnosti si vyhradzuje možnosť zmeny názoru.

O vydieraní hovorí aj Blaha

Rovnako, ako Balázs Orbán, o tom, že takto sa správa vydierač, písal aj podpredseda NR SR Ľuboš Blaha. Ten sa však zamyslel aj nad faktom, EÚ je schopná v nenávisti voči Rusku poprieť aj princípy, na ktorých vznikla

„Mala komisia mandát od lídrov členských štátov? Nie. Mala mandát od kohokoľvek? Nie. Má mandát na imperiálnu politiku voči členským štátom? Nie, prepánajána, nie! Kvôli vojne proti Rusku sú ochotní urobiť čokoľvek. Aj znásilniť základné princípy, na ktorých stojí európsky projekt - to je šialené. My, Slováci, stojíme za Maďarskom a odmietame takéto flagrantné porušovanie národnej suverenity. A demokracie. A mieru!“ - napísal Blaha na Telegrame.

Ľuboš Blaha: Ak toto dovolíme urobiť Maďarom, zajtra to môžu urobiť nám
Časopis Financial Times (FT) zrejme odhalil najväčší škandál Bruselu. Článok, v ktorom tvrdia, že EK plánuje ekonomickú likvidáciu Maďarska v prípade, že Maďari nepodporia balík pomoci pre Ukrajinu, bude to ten najväčší škandál, akému Brusel... Čítať ďalej
30 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vraj bolo načase

„Ak sú zistenia Financial Times presné, respektíve je leak dokumentov do FT riadený leak, začína sa proces "vybuzerovania" Maďarska z EÚ. Konečne. Radšej neskoro ako nikdy. Akurát pre Slovensko už môže byť fakt neskoro,“ píše stručne JOJ-kársky komentátor Arpád Soltész.

Pán komentátor má aj príčetnejších sledovateľov. Jeden z nich ho totiž upozorňuje, že pre EÚ toto môže byť do budúcnosti riskantný precedens, ktorým si únia likviduje dôveru v to, že akceptuje ako národnú, tak aj politickú rôznorodosť.  

„Môže to byť ďalšia voda na mlyn propagandy našich nepriateľov, ale aj autentický dôvod konfliktov vo vnútri únie,“ myslí si diskutér.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik