Začala sa 9. schôdza, očakáva sa rokovanie aj o Trestnom zákone
31 | 01 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Začala sa 9. schôdza Národnej rady (NR) SR. Otvoril ju predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) v stredu popoludní. Na programe je zhruba 100 bodov. Medzi nimi sú aj neprerokované návrhy z predošlej schôdze, ktorá sa začala ešte v decembri a ktorú poslanci minulý týždeň ukončili.

Na aktuálnej schôdzi by mali poslanci rokovať v druhom čítaní o novele Trestného zákona, ktorá ráta s úpravami trestných sadzieb, zmenami hraníc pri majetkovej trestnej činnosti aj so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Návrhu sa parlament venuje v skrátenom legislatívnom konaní. Očakávajú sa aj viaceré pozmeňujúce návrhy. Opozícia zmeny namieta, vládna koalícia na ich dôvodnosti trvá.

Medzi presunutými bodmi z predchádzajúcej schôdze bolo aj viacero poslaneckých návrhov. V januári členovia snemovne, ale aj vláda, predložili do parlamentu ďalšie návrhy. Predložených je viacero vládnych noviel aj s návrhmi na ich prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Týkajú sa stavebnej legislatívy a novely zákona o štátnej podpore nájomného bývania, novely zákona o regionálnej investičnej pomoci a zmien v zákone o sociálnom poistení. Z predošlého rokovania sa presunul aj návrh na zrýchlené prerokovanie novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Program obsahuje aj návrhy na odvolanie predsedu brannobezpečnostného výboru Tibora Gašpara (Smer-SD) a predsedu výboru pre verejnú správu Michala Šipoša (klub Slovensko, Za ľudí, KÚ). Voliť by mali poslanci člena Rady Rozhlasu a televízie Slovenska. Venovať sa majú aj návrhu na odvolanie a voľbu členov Rady Slovenského pozemkového fondu.

Prvé reakcie na Matovičove ambície
V stredu predpoludním Igor Matovič na Slovensko zhodil ďalšiu zo svojich povestných atomoviek. Oznámil vlastnú prezidentskú kandidatúru. Tá síce bola medzi „pospolitým ľudom“ tak trochu očakávaná, no na druhej strane stále funguje presvedčenie, že... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!