Vojna s Ruskom? Tri štáty podpísali dohodu o urýchlení presunu vojakov
31 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Nemecko, Holandsko a Poľsko v utorok podpísali dohodu, ktorej cieľom je znížiť byrokraciu pri rýchlom cezhraničnom presune vojakov a zbraní od Severného mora k východnému krídlu Severoatlantickej aliancie.

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová v Bruseli povedala, že je nevyhnutné mať vytvorené podmienky pre rýchle vojenské nasadenie ešte pred prípadným vypuknutím akéhokoľvek konfliktu.

„Geografia je taká, aká je. To znamená, že sa musíte vedieť rýchlo presunúť z Holandska cez Nemecko do Poľska,“ povedala pred podpisom dohody o užšej spolupráci v oblasti vojenskej mobility.

Severoatlantická aliancia nedávno upozornila svojich členov, že priveľa byrokracie bráni presunu vojsk po Európe. V prípade vypuknutia konfliktu s Ruskom by to mohlo spôsobiť veľké čakacie lehoty.

NATO a EÚ sa začali v dôsledku pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajinu pripravovať aj na prípad vypuknutia priameho vojenského konfliktu s Moskvou.

Severoatlantická aliancia v súčasnosti uskutočňuje najväčšie vojenské cvičenie od konca studenej vojny, na ktorom sa zúčastňuje približne 90-tisíc vojakov. (tasr)

Poľský generál vrhá hromy a blesky: Ukrajincom sa zjavne nedá veriť
Generál Skrzypczak: Krádež na Ukrajine robí západnú pomoc bezvýznamnou Ukázalo sa, že najslabším článkom na Ukrajine sú politici a armáda, ktorí okrádajú vlastnú armádu, povedal generál Waldemar Skrzypczak pre Fakt. Odborník si je istý, že západná... Čítať ďalej
30 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik