Šimkovičová: Ak by som povedala, že RTVS je tendenčná, obvinia ma zo zaujatosti (VIDEO)
31 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Opozičná paľba, pod ktorou je ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS), neutícha. Dalo by sa povedať, že sa miestami stupňuje – vždy po ministerkinom verejnom vystúpení. Presne podľa toho starého príslovia: kto chce psa biť, palicu si nájde. Celé to má korene v Šimkovičovej podpore pre tradičnú kultúru a odmietanie pôsobenia mimovládnych organizácií a LGBT+ ideológie v kultúre.

V rozhovoroch s Mimi Šramovou ministerka kultúry hovorila nie len o útokoch na jej osobu zo strany médií aj časti umeleckej obce a verejnosti, jej plánoch na ministerstve kultúry, obnove kultúrnych pamiatok, fondom, plánovanénu rozdeleniu RTVS aj tomu, ako má v pláne pokračovať v spolupráci s LGBT+ komunitou, prezentáciou Slovenska v zahraničí aj o tom, či neoľutovala, že prijala post ministerky kultúry.

Magálovej šúpolie

Pred časom sa internetom rozšírila petícia, ktorá mala za cieľ Šimkovičovej odstúpenie z ministerského postu. Podpísala ju okrem iných aj herečka Kamila Magálová. Tá sa vyjadrila, že by sa s pani ministerkou rada porozprávala aj osobne, no tá vraj radšej komunikuje len cez svojho hovorcu.

„Hovoriť o niekom, že ona bude likvidovať LGBTI+ a nebude ich podporovať... Teraz, čo poviem bude veľmi jednoduché a presné. Tak prečo sa ona oblieka a nosí módne doplnky od známych návrhárov, ktorí sú gayovia. Ak je taká konzistentná, tak nech si urobí kabelku zo šúpolia, ale takým nechcem zhadzovať ľudové umenie. Mne keby teraz, po 50 rokoch, ponúkli tento post, ja sa tak zľaknem, pretože to nie je jednoduché. To nie je sedieť a lúskať prstami, čo zrušíme a komu dáme či nedáme peniaze,“ tvrdila nahnevaná Magálová.

Takto vytočeného poslanca Ľuptáka ste ešte nevideli (VIDEO)
Poslanca Pavla Ľuptáka (SNS) z jeho videí a vystúpení poznáme skôr, ako rozvážneho, uvážlivého človeka. Kým ho nerozčúli poslankyňa z PS a jej jednanie s koaličnými poslancami, ako s neposlušnými škôlkarmi. Pri takomto prístupe to Ľupták nevydržal... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Sklamala ju

V Rozhovoroch s Mimi Šramovou ministerka potvrdila svoje nedávne slová o tom, že aj Kamilu Magálovú vnímala, ako autoritu a bola hrdá, keď mohla moderovať akciu, kde bola aj zmienená herečka.

„Táto herečka povie, že mám nosiť doplnky zo šúpolia. Tak strašne sa dokáže strápniť táto žena, ktorá má svoj vek, len preto, že som si dovolila povýšiť normu nad niečo, čo je patologické. L, G a B je v poriadku. To sú lesby, gayovia a bisexuáli, ale to, čo tam nasleduje po tom pre mňa norma nie je. Toto podporovať nebudem. Pre toto tí ľudia na námestiach hučia, že mám odstúpiť? Toto je dôvod? uvažuje Šimkovičová.

Devalvácia slov

Ministerke kultúry sa zdá nevhodné, ako sa do slovníkov politikov vnášajú nálepky „fašista“ a podobne. Jej starý otec padol v SNP a z babkinho rozprávania si odniesla pocit, že to muselo byť niečo fakt hrozné, čo si nevieme predstaviť.

„A dnes, táto generácia, ktorá v podstate nemusí nič, všetko tak nejako dostala, sa oháňa takýmito slovami, ktoré v minulosti spôsobovali smrť a bolesť obrovskému počtu ľudí,“vysvetľuje ministerka s tým, že aj boj proti niekomu by mal byť uvážený.

Matovič sa bude uchádzať o post prezidenta. Internet VYBUCHOL!
Šok pre celé Slovensko! Igor Matovič, bývalá vedúca osobnosť snáď všetkých najvyšších postov v politike, dnes predstavil svoju túžbu zabojovať o prezidentský palác. "Hlásim sa takto do boja z druhého šíku a chcem chrániť chrbát demokratickému... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Vysmievané miešanie kultúr

So Šimkovičovou sa ešte zo začiatku jej ministerského mandátu ťahá posmech o tom, ako netreba miešať kultúry. Jej odporcovia tvrdili, že ak by sme v našej kultúre neprijali cudzie vplyvy, stále tu hráme na fujarách a chlapi s holými pupkami pasú ovce. Šimkovičová v rámci svojich plánov mieni priniesť na Slovensko kultúru iných krajín, aby sme ich pochopili, no aby sme si uchovali to, čo je práve v našej kultúre unikátne. „To je ten identifikátor, cez ktorý sa odlišujeme a toto oni zjavne nepochopili. Moje dieťa účinkuje v Bedároch, Francúzska revolúcia. Asi tam nebudeme dávať nejaký slovenský folklór,“dopĺňa Šimkovičová.

Veď nech si robia, čo chcú, ale nie zo štátneho rozpočtu

Šimkovičová bola veľmi kritizovaná za jej postoj k LGBT+ umeniu a podpore queer aktivít. V Rozhovoroch s Mimi Šramovou vysvetľuje, že prioritami ministerstva sú napríklad kultúrne dedičstvo. V tejto súvislosti spomenula knižnicu v Kežmarku, kde sú niekoľko sto ročné knižné exempláre, no evanjelická cirkev ich financuje sama, bez akejkoľvek podpory.

„Ministerstvo kultúry má toľko starých budov, kde sídlia naše inštitúcie (múzeá, rôzne kultúrne pamiatky, hrady, pozn. red.), ktoré musí ministerstvo udržiavať, tam ide veľa peňazí a toto musíme zefektívniť, aby sme vedeli financovať chod kultúry,“dopĺňa Šimkovičová. Médiá bývalého mainstreamu ju radi označujú za ministerku nekultúry, paradoxne práve jedným z jej prvých počinov bol presun peňazí z iného projektu na opravu strechy budovy Slovenskej filharmónie...

Kotlár: Neverte tomu, kto tvrdí, že bude vyšetrovať pandémiu (FOTO+VIDEO)
V súvislosti s tým, že vláda poverila poslanca Petra Kotlára (SNS) vyšetrovaním manažmentu pandémie covidu 19 na Slovensku sa začali šíriť mená tých, ktorí majú byť členmi vyšetrovacej komisie.. Aj tie Kotlár vyvrátil vo vysielaní na Facebooku.... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Eka Balašková

V RTVS sa zastavil čas

Hoci po voľbách mnoho ľudí očakávalo, že spravodajstvo verejnoprávneho telerozhlasu  bude vyváženejšie, zatiaľ sa tak nestalo. Naopak, idú sa rušiť relácie, ktoré sa venujú kultúrnemu vzdelávaniu verejnosti. Ministerka však tvrdí, že zatiaľ nemôže nijako zasiahnuť. Čaká sa na schvaľovanie zákona, ktorý povolí rozdelenie inštitúcie na rozhlas a televíziu. Na to majú vplyv dve veci. Jednak dohoda v koalícii, no hlavne parlamentné obštrukcie. Tým, že sa o jednom zákone rokuje extrémne dlho sa brzdí možnosť rokovania o ďalších veciach, ktoré vyplývajú z PVV.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik