Nominácia na Nobelovu cenu mieru pre Donalda Trumpa!
01 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Bývalý americký prezident Trump bol nominovaný na Nobelovu cenu za mier na počesť jeho snahy o implementáciu Abrahámskej zmluvy na Blízkom východe, informuje Breitbart.

Tento krok zverejnila v utorok Claudia Tenney (RN.Y.), ktorá sa snaží zaznamenať historickú dohodu z 15. septembra 2020 o nadviazaní mieru a normálnych diplomatických vzťahov medzi Izraelom a dvoma arabskými štátmi, konkrétne Spojenými arabskými emirátmi a Bahrajnom.

V nasledujúcich týždňoch sa k dohode pripojili ďalšie arabské a moslimské štáty vrátane Sudánu, Maroka a Kosova.

„Donald Trump bol nápomocný pri uľahčovaní prvých nových mierových dohôd na Blízkom východe za takmer 30 rokov,“ povedala Tenney pre Fox News Digital vo vyhlásení.

„Po desaťročia byrokrati, „odborníci“ na zahraničnú politiku a medzinárodné organizácie trvali na tom, že dodatočné mierové dohody na Blízkom východe nie sú možné bez vyriešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Prezident Trump dokázal, že to nie je pravda."

stredný východ

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, americký prezident Donald Trump, minister zahraničných vecí Bahrajnu Abdullatif bin Rashid Al Zayani a minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan po slávnostnom podpise Abrahámových dohôd v Bielom dome 15. septembra 2020 vo Washingtone, DC. (Alex Wong/Getty)

Nobelova cena za mier predtým uznala mierovú dohodu medzi Izraelom a Egyptom z roku 1978, ako aj dohody z Osla z roku 1994.

Trumpova úloha pri sprostredkovaní dohody medzi Izraelom a štyrmi jeho arabskými susedmi zameranej na normalizáciu diplomatických a ekonomických vzťahov medzi národmi však nebola uznaná, poznamenala Tenney.

V roku 2009 bývalý prezident Barack Obama získal Nobelovu cenu za mier za „mimoriadne úsilie o posilnenie medzinárodnej diplomacie a spolupráce medzi národmi“, čo je urážka Trumpa, ktorú jeho priaznivci vždy chceli napraviť.

Trump pred tromi týždňami pre Breitbart News povedal, že niekoľkí ďalší sú na pokraji vstupu, dokonca možno aj Irán, ale nástup prezidenta Joea Bidena do úradu a návrat k neúspešnému prístupu k Blízkemu východu potlačil úsilie a rozložil akýkoľvek pokrok.

Ani jedna krajina sa nepripojila k Abrahámovým dohodám počas celého Bidenovho predsedníctva, pričom súčasná administratíva sa namiesto toho rozhodla ignorovať Trumpove príspevky k mieru a bezpečnosti na Blízkom východe.

Hlavy štátov alebo politické osobnosti môžu na cenu nominovať jednotlivcov, ako aj inštitúcie zahraničnej politiky a minulých laureátov Nobelovej ceny. Víťaza spomedzi predložených nominácií vyberie päťčlenný Nobelov výbor menovaný nórskym parlamentom.

Trump – súčasný favorit na republikánskeho prezidentského kandidáta v roku 2024 – bol nominovaný už predtým.

Situácia na hraniciach USA s Mexikom sa vyostruje. V Texase to vrie a Bidenova administratíva prílev migrantov nezvláda
Tisíce migrantov prúdia k americkým hraniciam, kým medzi Federálnou pohraničnou hliadkou a miestnymi silami, ktoré neveria Bidenovmu Bielemu domu, že zabráni vstupu masám, prekročil tento problém akékoľvek medze: TOM LEONARD vidí znepokojivé ozveny... Čítať ďalej
30 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik