Najväčšie vojnové cvičenie USA a NATO proti Rusku. "Bude to aj jadrové".
31 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Generál americkej armády Christopher Cavoli, vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe, oznámil, že najväčšie cvičenie NATO za posledné desaťročia, Steadfast Defender 2024, sa v Európe uskutoční od konca januára do konca mája. 

Zúčastní sa 90 000 vojakov z 31 krajín NATO. Na cvičenie bude použitých viac ako 80 bojových lietadiel spolu s vrtuľníkmi a dronmi, 50 vojnových lodí vrátane lietadlových lodí, 1 100 tankov a ďalších bojových vozidiel. Cvičenie – najväčšie od konca studenej vojny – otestuje a zdokonalí vojnovú stratégiu proti Rusku.

"Aliancia preukáže svoju schopnosť vytvoriť euroatlantický priestor prostredníctvom transatlantického presunu síl zo Severnej Ameriky. Toto posilnenie nastane počas simulovaného scenára bežného konfliktu proti takmer rovnocennému protivníkovi."

Odkaz pre Rusko je jasný

Vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe tiež oznámil, že Taliansko bolo vybrané za veliteľstvo spojeneckých reakčných síl. Americký generál zdôraznil, že je "základnou súčasťou nového modelu síl a že je schopné vykonávať celé spektrum misií a slúži ako rýchlo nasaditeľná strategická rezerva ". 

Program cvičenia je navrhnutý tak, aby simulovali reakciu NATO na útok súpera, akým je Rusko. Manévre budú pozostávať zo série menších cvičení a budú sa konať v lokalitách od Severnej Ameriky po východné krídlo NATO, blízko ruských hraníc.

Najvyšší veliteľ spojeneckých síl v Európe nepovedal, že vojnové cvičenie, ktoré sa v Európe koná štyri mesiace, bude tiež jadrové. Lietadlá, lode a raketové systémy nasadené v Steadfast Defender 2024 majú dvojaké konvenčné a jadrové schopnosti. USA tak budú môcť v realistickej simulácii otestovať nové jadrové zbrane, ktoré rozmiestňujú v Európe aktuálne bližšie k Rusku.

Reakcia Ruska?

Rusko vníma cvičenie aliancie NATO Steadfast Defender 2024 ako hrozbu, tvrdí hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Samozrejme, že je to pre nás hrozba, tak sa k nej správame a neustále prijímame vhodné opatrenia na jej riešenie," povedal Peskov.

Vojna s Ruskom? Tri štáty podpísali dohodu o urýchlení presunu vojakov
Nemecko, Holandsko a Poľsko v utorok podpísali dohodu, ktorej cieľom je znížiť byrokraciu pri rýchlom cezhraničnom presune vojakov a zbraní od Severného mora k východnému krídlu Severoatlantickej aliancie. Holandská ministerka obrany Kajsa... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik