Ladislav LEŽAL celé dni na chodbe v nemocnici kým ZOMREL: Prečo to dovolili?
31 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Chudoba je najväčšou ľudskoprávnou výzvou Slovenska. Je následkom, ale aj príčinou porušovania ľudských práv. Podľa posledných štatistík je takmer 660-tisíc ľudí, teda každý ôsmy človek na Slovensku, ohrozených chudobou.

Jedným z nich bol aj pán Ladislav. Zdravotné problémy ho priviedli do nemocnice, kde hľadal pomoc. Strávil tam najmenej desať dní, nie však na nemocničnom lôžku, ale na chodbe vo vestibule zdravotníckeho zariadenia.

Nakoniec zomrel. Nemocnica tvrdí, že postupovala správne. Dodáva, že nie je hotel a nemôže riešiť sociálne problémy občanov.

Prípadu sa venovali Reportéri RTVS. Kládli si otázku, je možné, aby v nemocnici plnej zdravotníckeho personálu ležal viac ako týždeň na chodbe na podlahe človek, ktorý nemá kam ísť, nemá si za čo kúpiť jedlo, nemá zaplatené zdravotné poistenie? Nemocnica s poliklinikou sv. Lukáša Galanta svoj postup obhajuje. Argumentuje, nie je hotel a nemôže riešiť sociálne problémy občanov.

Pána Ladislava, ktorý nemal domov, našli ležať na podlahe na nemocničnej chodbe dobrovoľníci s tým, že bol úplne dezorientovaný. “Pomaly mu bilo srdce a bol brutálne podchladený. My sme ho tam našli úplne náhodne. Potom sme volali záchrannú službu. My sme ho našli tak, že nemal ani topánky a bol celý pomočený a podchladený“ povedala pre RTVS dobrovoľníčka z komunity sv. Egídia Miroslava Čulagová. Dodala s tým, že to bolo po jeho ošetrení na urgente. „Ešte mal kanilu na ruke a s tým, že už nevedel ani rozprávať. Podľa urgentu stále nebol súci na hospitalizáciu,“ opísala.

Fotokoláž via pixabay.com. Autor Dávid Grznár pre HD. | Bezdomovec. To však nie je nutne konečná.

Starostlivosť komplikuje byrokracia

Pán Ladislav ležal na nemocničnej chodbe alebo aj vonku v areáli nemocnice najmenej desať dní. Do nemocnice ho priviezla sanitka pre zdravotné problémy. „Privezený pre podchladenie a po epileptickom záchvate. Hneď ako prvýkrát prišiel, hospitalizovali ho. A bol tu od 3. do 7. novembra. Potom ho prepustili. Viem, že Šaľu vybavovali so sociálnou sestrou,“ informoval primár urgentného príjmu z Nemocnice s poliklinikou sv. Lukáša Galanta Jozef Fatrsík.

RTVS vysvetľuje, že nemocnica má pri prepúšťaní pacienta povinnosť zisťovať, kam pôjde. A to aj v prípade ľudí bez domova. Z nemocnice nemôžu ísť rovno na ulicu. Musia odísť niekam, kde sa môžu doliečiť. Avšak pán Ladislav útočisko ani v jednom zo zariadení nenašiel. A opäť sa sa ocitol v nemocnici, tentoraz na nemocničnej chodbe. Okiaľ ho pracovníci nemocnice vyháňali.
Podobných prípadov sú desiatky

Kým dobrovoľníci z komunity Sant’Egidio v spolupráci s terénnym pracovníkom mesta Šaľa, kde muž žil, a župou vybavovali formality, jeho zdravotný stav sa postupne zhoršoval. Podľa dobrovoľníčky pacient prešiel tri kroky a spadol. „My sme hlavne komunikovali so sociálnym úsekom, kde sme ich žiadali o umiestnenie, aby mal teplo, jedlo a pomôcku na chodenie,“ dodala. Situáciu však komplikovali papierovačky,

„Ak nás niekto žiada, aby sme si človeka, ktorý je ubytovaný vo vestibule našej nemocnice, hospitalizovali, je to presne to isté, ako by ste žiadali riaditeľa hotela, aby ubytoval človeka bez domova v izbe v hoteli,“ argumentovala riaditeľka galantskej nemocnice Alexandra Pavlovičová. Podľa nej podobných prípadov, kedy sa ľudia bez domova zdržiavajú vo vestibule, evidujú ročne desiatky.

Zdroj: RTVS/regiony.zoznam/HD

Uhrík: Počujete ten plač? Migrantov sa nebáli, teraz sa boja vlastných občanov
Síce sú témou dňa prezidentské voľby a ich kandidáti, no Slovensko, vlastne celú Európu počas prvého júnového víkendu čakajú voľby do Európskeho parlamentu (EP). Denník N zverejnil mapku, podľa ktorej vo viacerých členských krajinách hrozí... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik