Kto nahradí Čaputovú? Prehľad prezidentských kandidátov
31 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Prezidentské voľby nás čakajú 26. marca. Do polnoci 30-teho januára bolo treba v Kancelárii Národnej rady SR odovzdať potrebné podpisy poslancov, prípadne občanov. V posledných hodinách tak urobili až štyria kandidáti. Stredajším ránom sa teda prezidentská kampaň spustila naplno. Kto sa bude uchádzať o nástupníctvo po Zuzane Čaputovej? Prehľad kandidátov pritom nemusí byť konečný – Kancelária NR SR má na preskúmanie podpisov čas do 13. februára 2024.

Mená kandidátov sú zoradené v abecednom poradí

Danko Andrej

Podpredseda parlamentu, právnik Andrej Danko sa narodil 12. augusta 1974. Kandiduje vďaka vyzbieraným 20-tim tisícom podpisov.

Hlavnou témou jeho prezidentskej kampane má byť tvrdá ruka voči tým, ktorí zničili Slovensko za posledných tri a pol roka. Danko o sebe hovorí, ako o kandidátovi, ktorý má srdce a nezradí Slovensko.

Podpredseda parlamentu posiela odkaz NAKA a KDH
Ľuboš Blaha (Smer-SSD) sa v týchto dňoch teší z príchodu tretieho potomka na svet. V pondelok (8. 1.) k Lilinke a Adamkovi pribudol Jonáško. Pribudlo však aj niečo iné – trestné stíhanie. „Vyslúžil si ho“ svojim povolebným „upratovaním“ kancelárie... Čítať ďalej
10 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Dubovský Patrik

Historik pôsobiaci v Ústave pamäti národa sa narodil v roku 1965 Jeho kandidatúru podpísali poslanci NR SR z klubu bývalého hnutia OĽaNO/Za ľudí/Kresťanská únia.

Dubovský sa zviditeľnil len nedávno svojim trestným oznámením na Ľuboša Blahu (Smer-SSD) za „propagáciu symbolov totalitných režimov.

Krisztián Forró

Predseda mimoparlamentnej Aliancie/Szővetség sa narodil 31. januára 1976. Kandiduje, ako občiansky kandidát.

V kampani chce presadzovať hlavne témy, týkajúce sa maďarskej menšiny. Na margo konfliktu Ukrajine vyhlásil, že dodávanie zbraní nie je správnym riešením, je za pokračovanie v humanitárnej pomoci. Ak Ukrajina splní všetky podmienky, nemal by problém s jej začlenením do EÚ.

Harabin Štefan

Právnik – sudca, politik, emeritný predseda Najvyššieho súdu sa narodil 4. mája 1957. Kandiduje vďaka vyzbieraným podpisom od občanov.

FOTO TASR - Jakub Kotian | Bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin
V prezidentskej kampani, ako aj v prípadnom pôsobení v prezidentskom kresle, chce klásť dôraz na dôstojnosť Slovenska, mier, rodinu a spravodlivosť pre každého. Médiami bývalého mainstreamu ho označujú za antisystémového kandidáta.

Vzťahy medzi Petrom Pellegrinim a Andrejim Dankom sa komplikujú
Koaličnú SNS rozladila neschopnosť systémovo riešiť bezprecedentnú obštrukciu. Uviedol to poslanec SNS Roman Michelko. Zároveň potvrdil slová predsedu strany Andreja Danka, že SNS zostane v koalícii. Vzťahy medzi SNS a predsedom parlamentu,... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Korčok Ivan

Dlhoročný kariérny diplomat, niekdajší minister zahraničných vecí sa narodil 4. apríla 1964. Vyzbieral cez 40-tisíc podpisov občanov a má mohutnú podporu opozície, ako aj zahraničia.

Vo svojej kampani sa zatiaľ hlavne vymedzuje voči najsilnejšiemu protikandidátovi. Hovorí však aj o jednoznačnom ukotvení Slovenska v Európskej únii a v NATO.

Kotleba Marián

Pôvodne stredoškolský učiteľ, politik, predseda mimoparlamentnej ĽSNS sa narodil 7. apríla 1977. Na svoju kandidatúru vyzbieral 20-tisíc podpisov občanov.

Svoj program zatiaľ nepredstavil, sľubuje však, že mieni hovoriť o témach, o ktorých sa ostatní hovoriť boja.

Kubiš Ján

Bývalý diplomat a minister zahraničia sa narodil 12. novembra 1952. Je občianskym kandidátom.

Skúsenosti zo svojej bohatej diplomatickej kariéry chce využiť v službe vlasti, preto si pre svoju kampaň v týchto voľbách zvolil motto „Láska k Slovensku, rešpekt v zahraničí“.

NAŽIVO: Matoviča zrejme nasadia do boja o post prezidenta (AKTUALIZOVANÉ)
Podľa Matoviča si Slovensko "zaslúži v tejto kampani dávku pravdy". "Hlásim sa takto do boja z druhého šíku a chcem chrániť chrbát demokratickému kandidátovi," vyhlásil bývalý premiér. Obliekol si sako a rifle, lebo podľa jeho slov nechcel prísť na... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Matovič Igor

Politik a podnikateľ je narodený 11. mája 1973. Kandidátku s podpismi 15-tich poslancov podal tak, ako je to u neho zvykom, tesne pred uzatvorením termínu a oznámil ju člen jeho hnutia Michal Šipoš na stredajšej tlačovej konferencii.

Matovič je jednou z tvárí vlády v rokoch 2020-2023. Veľmi rád sa prezentuje, ako bojovník proti mafii a v prezidentských voľbách chce „vytvoriť koridor pravde“.

Náhlik Milan

Niekdajší policajt sa narodil v roku 1976 a v Kancelárii NR SR odovzdal potrebných 15-tisíc podpisov.

V roku 2020 Náhlik kandidoval do parlamentu za stranu Hlas ľudu. Jeho volebné motto je „U mňa bude váš hlas v pevných rukách, ktoré budú chrániť všetko, na čom vám záleží“.

Pellegrini Peter

Politik, predseda strany Hlas-SD a predseda parlamentu sa narodil 6. októbra 1975 je stranícky kandidát.

FOTO TASR - Ján Krošlák | Na snímke uprostred predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) potvrdil svoju prezidentskú kandidatúru na podujatí Hlasu-sociálnej demokracie v Štátnej opere v Banskej Bystrici 19. januára 2024.

Ako prezident chce presadzovať národnoštátne záujmy Slovenska. Chce byť garantom, že Slovenská republika zostane pevnou súčasťou Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Jeho mottom je – Slovensko potrebuje pokoj.

Švec Róbert

Politik pôsobiaci v Slovenskom hnutí obrody sa narodil v r. 1976 je občianskym kandidátom.

Podporuje vystúpenie z euroatlantických štruktúr a tvrdí, že ľudia by ho mali voliť preto, že kandidáti, ktorí chcú pôsobiť ako národní, sú za euro a členstvo v NATO a EÚ.

Marián Kotleba potrebné podpisy na kandidatúru zozbieral za dva týždne (VIDEO)
V utorok o 15:30 Marián Kotleba (ĽSNS) v Národnej rade SR odovzdal petičné hárky s podpismi, ktoré ho oprávňujú uchádzať sa o post prezidenta SR. Kotleba je tak zatiaľ ôsmym regulérnym kandidátom na tento post, ktorému budeme môcť 26. marca... Čítať ďalej
30 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!