Kamenický vyvracia fámy bývalého mainstreamu
31 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SSD) registruje, že v dennej tlači sa roztrhlo vrece s článkami o konflikte ministerstva financií s Európskou komisiou, či Európskou centrálnou bankou. Informuje preto, že väčšinou ide o zavádzajúce polopravdy. Podľa Kamenického slovenské financie „popravili“ kvázi odborníci, ktorí mlčali.

Denník Aktuality v článku Vláde dochádza čas. Záujem o slovenské dlhopisy klesol, musí ukázať šetriaci plán tvrdí, že v dohľadnom čase sa môže spustiť „snehová guľa problémov“, ktorú sa nebude dať zastaviť. Podľa denníka si v januári štát požičal cez 1,2 miliardy eur.

Takto vytočeného poslanca Ľuptáka ste ešte nevideli (VIDEO)
Poslanca Pavla Ľuptáka (SNS) z jeho videí a vystúpení poznáme skôr, ako rozvážneho, uvážlivého človeka. Kým ho nerozčúli poslankyňa z PS a jej jednanie s koaličnými poslancami, ako s neposlušnými škôlkarmi. Pri takomto prístupe to Ľupták nevydržal... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

„Celkový dopyt po slovenských dlhopisoch v takzvanej konkurenčnej časti ponuky dosiahol 2,09 miliardy eur a priemerný výnos bol nižší ako štyri percentá, v jednom prípade klesol pod tri percentá. Ministerstvo financií vydalo správu, že s výsledkami pôžičky je spokojné,“ uvádzajú Aktuality.sk s tým, že krátko na to vyšla analýza Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) a v nej ekonómovia varujú, že už pred rokom 2030 začne výrazne narastať riziko nesplácania dlhodobých záväzkov štátu. Investori vraj už teraz prejavili o väčší záujem o slovenský dlh, ako v minulých rokoch.

„Články sa snažia navodzovať dojem, že rozbité verejné financie a rekordné zadlženie tu spôsobila táto vláda za dva mesiace  A žiaľ, robia to za výdatnej asistencie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ)! Kde boli všetci títo odborníci, keď tu Matovič s Hegerom spáchali  "popravu" verejných financií? Tíško sa prizerali a kritiku si šetrili pre nepohodlnú vládu, ktorá musí byť kritizovaná za každú cenu, a to v duchu hesla: "Máš čapicu, dostaneš zaucho, nemáš čapicu, tiež dostaneš zaucho". Ja tento prístup odmietam a budem veci dookola vysvetľovať, či sa to niekomu páči alebo nie,“ vysvetľuje Kamenický na sociálnej sieti.

Kamenický tiež priložil tlačovú správu MF SR, ktorou inštitúcia reaguje na správy

„Vybrané médiá poškodzujú meno Ministerstva financií SR a aj samotného Slovenska už aj v medzinárodných inštitúciách.

Ministerstvo financií Slovenskej republiky (MF SR) a profesionálna práca jeho zamestnancov bola v ostatných týždňoch spochybňovaná. Niektoré médiá opakovane vo svojich vyjadreniach dezinterpretujú stanoviská rôznych medzinárodných autorít a snažia sa vyfabulovať neexistujúci rozpor medzi MF SR a medzinárodnými autoritami ako Európska komisia či Európska centrálna banka. Zároveň sa tieto médiá snažia spoločne s niektorými opozičnými politikmi vytvárať v medzinárodných inštitúciách nepravdivý obraz, keď zavádzajú a spochybňujú stanoviská a vyjadrenia MF SR. Výrazné tak poškodzujú nielen dobré meno MF SR a odbornosť jeho zamestnancov, ale najmä reputáciu Slovenskej republiky.

Ministerstvo financií SR prehlasuje, že nie je v žiadnom konflikte a ani v rozpore so žiadnou z medzinárodných inštitúcií ako  Európska komisia, resp. Európska centrálna banka. Tento klamlivý obraz sa snažia navodiť niektorí redaktori, ktorí si očividne takýto konflikt želajú. MF SR odmieta takéto klamlivé interpretácie a práve naopak deklaruje dobré vzťahy s ECB a dobrú spoluprácu s Európskou komisiou,“uvádza sa v správe.

Dzurinda si nedá pokoj! Stal sa členom pracovnej skupiny na odstrašenie Ruska
Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda sa stal členom Medzinárodnej pracovnej skupiny pre novú bezpečnostnú architektúru Európy. Jej cieľom je navrhnúť opatrenia, ktoré dokážu efektívne odradiť Rusko od akejkoľvek ďalšej agresie a prispejú k ukončeniu... Čítať ďalej
30 | 01 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik