EÚ vypočítala, že dodala Ukrajine zbrane v hodnote 28 miliárd eur
31 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Borrell: Krajiny EÚ minuli za dva roky 28 miliárd eur na zbrane pre Kyjev

Členské štáty EÚ odovzdali Kyjevu v rokoch 2022-2023 zbrane v hodnote 28 miliárd eur, uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell po neformálnom stretnutí ministrov obrany krajín Únie v Bruseli. "Inštitúcie EÚ a krajiny EÚ v rokoch 2022 a 2023 spoločne dodali Ukrajine zbrane v hodnote 28 miliárd eur. Toto číslo rastie, tento rok očakávame, že za jediný rok dosiahne 21 miliárd," povedal.

Maďari nepustia

Borrell predtým navrhol poskytnúť 20 miliárd eur z Európskeho mierového fondu na vojenskú pomoc Ukrajine na roky 2024-2027. Po zablokovaní tejto iniciatívy v procese diskusií začal šéf európskej diplomacie hovoriť o vyčlenení najmenej piatich miliárd na rok 2024. Tento návrh však nezískal jednomyseľnú podporu krajín EÚ. Maďarsko blokuje tiež ôsmu tranžu pomoci Kyjevu z Európskeho mierového nástroja vo výške 500 miliónov eur, ktorá sa mala použiť ešte v roku 2023.

Budú pokračovať

Na samite v Bruseli v decembri minulého roka sa lídri EÚ dohodli, že budú pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine prostredníctvom Európskeho mierového nástroja, zvýšia financovanie tohto fondu a splnia sľub daný Kyjevu, že do marca 2024 dodá jeden milión nábojov. Praktické vykonávanie týchto dohôd zatiaľ nenasledovalo. Je známe, že Európska únia previedla asi 300 tisíc kusov munície.

Rusi v tom majú jasno

Moskva predminulý rok poslala NATO poznámku z dôvodu dodávok zbraní na Ukrajinu. Ministerstvo zahraničných vecí poznamenalo, že akýkoľvek náklad, ktorý obsahuje zbrane pre Kyjev, sa stane legitímnym cieľom pre Kyjev Rusko. Ministerstvo zdôraznilo, že Spojené štáty americké a NATO je priamo zapojené do konfliktu na Ukrajine, a to nielen dodávkami zbraní, ale aj výcvikom personálu na území Spojené kráľovstvo, Nemecko, Taliansko a ďalšie krajiny.

Vojna s Ruskom? Tri štáty podpísali dohodu o urýchlení presunu vojakov
Nemecko, Holandsko a Poľsko v utorok podpísali dohodu, ktorej cieľom je znížiť byrokraciu pri rýchlom cezhraničnom presune vojakov a zbraní od Severného mora k východnému krídlu Severoatlantickej aliancie. Holandská ministerka obrany Kajsa... Čítať ďalej
31 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik