B. Susko: Zmeny pri novele Trestného zákona reagujú aj na výhrady opozície
31 | 01 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Zmeny v novele Trestného zákona, ktoré v druhom čítaní predložila koalícia, reagujú na výhrady odborníkov, Európskej komisie, ako aj na návrhy opozičných strán, napríklad KDH. V pléne Národnej rady (NR) SR to v stredu vyhlásil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Pozmeňujúce návrhy sú súčasťou spoločnej správy parlamentných výborov, predložil ich na ústavnoprávnom výbore poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD).

Spoločná správa výborov obsahuje podľa Suska úpravu jednotlivých rozsahov výšky škôd tak, ako o nich diskutoval aj parlament. Upravili sa ustanovenia pri niektorých drogových trestných činoch, podľa Suska je to reakcia na požiadavku koaličných partnerov. "Upravili sa niektoré výšky alebo množstvá v otázkach týchto trestných činov," povedal minister s tým, že pokiaľ by došlo k zhode v NR SR, je pripravený reagovať ešte cez pozmeňujúce návrhy v pléne.

V druhom čítaní sa podľa Suska upravili aj otázky týkajúce sa obhajobných práv. Ozrejmil, že do znenia návrhu vrátili ustanovenie, ktoré hovorí o tom, že nad určitú hranicu hornej trestnej sadzby bude povinné ukladať trest odňatia slobody, aby nemohlo dochádzať k samostatnému uloženiu niektorých alternatívnych trestov. Upravili aj rozsah trestnej sadzby pri najčastejšie páchaných trestných činoch.

V spoločnej správe výborov koalícia reaguje na pripomienky Európskej prokuratúry i Generálnej prokuratúry SR z hľadiska úpravy paragrafov týkajúcich sa korupcie či poškodzovania záujmov EÚ. Upravila sa aj lehota na podanie dovolania v prospech i neprospech obvineného. Pri pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu reagovala koalícia na výhrady Európskej komisie.

Minister takisto v diskusii zopakoval hlavné zmeny, ktoré prináša novela. Ide o zosúladenie trestných sadzieb, zvyšuje sa horná hranica peňažného trestu. Zmeny sa týkajú aj časti o ambulantnej forme ochranného liečenia. Zopakoval tiež, že v záujme zlepšenia podmienok pre ukladanie primeraných a spravodlivých trestov sa navrhuje koncepčná úprava zoznamov poľahčujúcich okolností a priťažujúcich okolností tak, aby ich zoznam v Trestnom zákone nebol taxatívny, ale demonštratívny.

V súvislosti so zámerom zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry Susko poznamenal, že tento inštitút je zavedený nesystémovým spôsobom a keďže sa na jeho čelo postavil dlhoročný politik, spolitizoval sa a nevykazuje známky nestranného a nezaujatého rozhodovania. Zopakoval, že právomoc nad vyšetrovaním trestnej činnosti patriacej do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu sa má zveriť krajským prokuratúram a dohľad nad ich činnosťou Generálnej prokuratúre SR. Generálny prokurátor Maroš Žilinka už podľa Suska zriadil pracovnú skupinu, ktorá pripravuje prerozdelenie agendy.

Klub 500 podporuje prijatie novely Trestného zákona

Klub 500 podporuje prijatie novely Trestného zákona, ktorá je predmetom rokovania Národnej rady SR. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytol jeho výkonný riaditeľ Tibor Gregor.

Súčasný spôsob aplikácie Trestného zákona považuje Klub 500 za prežitý. "Zvyšovanie trestov neprinieslo avizovaný výsledok a do jeho filozofie je nevyhnutné zaviesť nový, lepší a spravodlivejší systém, ktorý je obdobný ako v krajinách EÚ," uvádza sa v stanovisku združenia k navrhovanej legislatíve.

Klub 500 hovorí aj o nekorektnej verejnej diskusii o podstate Trestného zákona a trestného systému na Slovensku. Zároveň upozorňuje na to, že už v roku 2021 apeloval na potreby zmeny trestnej politiky.

Právny zástupca viacerých osôb stíhaných za drogovú trestnú činnosť Igor Ribár naopak kritizuje navrhované tresty za prechovávanie marihuany. Volá po prehodnotení obsahu pozmeňujúceho návrhu poslanca Tibora Gašpara (Smer-SD). Ribár poukazuje na "neúmernosť navrhovaných trestov v porovnaní s inými trestnými činmi".

Hlas ľudu: Mončičák Miško s IQ húpacieho koníka
Berte to ako názor, nie ako urážku toho panáčika. Skôr by sa mohol nahnevať jeho koník. Aj ten už vie, že keď si naň chlapča sadne a začne spievať hijo heta, musí sa rozhúpať, aby mu urobil radosť. Veď nato je tam. Koník to vie, koník si to... Čítať ďalej
30 | 01 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!