Situácia na hraniciach USA s Mexikom sa vyostruje. V Texase to vrie a Bidenova administratíva prílev migrantov nezvláda
30 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Tisíce migrantov prúdia k americkým hraniciam, kým medzi Federálnou pohraničnou hliadkou a miestnymi silami, ktoré neveria Bidenovmu Bielemu domu, že zabráni vstupu masám, prekročil tento problém akékoľvek medze: TOM LEONARD vidí znepokojivé ozveny americkej občianskej vojny v malom meste Texas, ako informuje Daily Mail.

Skupina príslušníkov národnej gardy v plnej bojovej výstroji, v rukách zvierajúcich útočné pušky a obklopená obrnenými autami Humvee a štátnou políciou, hrozivo stojí pri bráne pod 20 stôp vysokým vystuženým oceľovým plotom. Vzhľadom na nekonečné spory pozdĺž južnej hranice Ameriky pár stoviek metrov odtiaľto to nie je neočakávaný pohľad v tomto drsnom pohraničnom meste. Tieto jednotky však nečelia Mexiku. Namiesto toho hľadia späť na texaské mesto Eagle Pass - a na zvyšok Ameriky.

Tento konkrétny prejav vojenskej sily nie je určený na to, aby vyslal signál hordám žiadateľov o azyl, ktorí sa týždeň čo týždeň hrnú do krajiny. Namiesto toho má zabrániť federálnym agentom presadzovaniu zákona Bidenovej administratívy, aby bol ich vstup povolený.

V mimoriadnom vývoji, ktorý ilustruje divokú politickú polarizáciu USA a rastúcu nevraživosť okolo americkej imigračnej krízy, sa v tomto hrdo nezávislom kúte krajiny rozvinul ozbrojený konflikt medzi Texaskou národnou gardou a americkou pohraničnou hliadkou. Pozoruhodné scény, ktorých bol denník Daily Mail svedkom, pochádzajú z veľmi provokatívneho rozhodnutia texaského republikánskeho guvernéra Grega Abbotta, ktorý tento mesiac nariadil ozbrojeným jednotkám a polícii prevziať kontrolu nad 47-akrovým Shelby Parkom v Eagle Pass – kritickým vstupným bodom pre migrantov bez dokladov – a zmraziť pohraničnú hliadku. Od zvolenia Bidena Abbott kritizuje demokratov za to, že urobili veľa pre podporu migračnej krízy. Počas svojej predvolebnej kampane prezident prisľúbil „obnoviť americké morálne postavenie vo svete a našu historickú úlohu ako bezpečné útočisko pre utečencov a žiadateľov o azyl.“ Sladká to hudba pre uši ľavicových voličov a, čo je fatálne, aj prisťahovalcov. Namiesto toho, aby sa vkradli do USA a ukryli sa, väčšina migrantov vie, že prvá vec, ktorú musia urobiť, je nájsť pohraničníka a požiadať o azyl. Následne budú urýchlene vybavení a odovzdaní do starostlivosti mimovládnej organizácie. Môžu legálne zostať a pracovať v USA, kým sa nerozhodne o ich žiadosti – proces, ktorý často trvá rok.

Pred niekoľkými mesiacmi spoločnosť Abbott objednala 1 000 stôp dlhú pevnú oplotenú hranicu, oddelenú zúbkovanými kovovými doskami podobnými kotúčovým pílam a podopierajúcimi sieťovinu, ktorá sa má nainštalovať v blízkosti Eagle Pass v Rio Grande, rieke, ktorá označuje hranicu medzi Texasom a Mexikom. Tento krok vyvolal pobúrenie zo strany mexickej vlády a skupín pre ľudské práva. Potom, pred viac ako dvoma týždňami, Abbott využil to, čo mnohí považovali za poslednú možnosť, a rozhodol sa presadiť svoje názory pomocou hlavne zbrane.

Národná garda cez noc obsadila Shelby Park a – proti vôli mesta, ktoré park vlastní – začala posilňovať opevnenia proti migrantom aj federálnym agentom.

Vojenské ministerstvo Texasu, po tom ako oznámilo, že preberá park na neurčito, aby zastavilo vstup žiadateľov o azyl a zablokovalo „organizácie, ktoré udržiavajú prechody nelegálnych prisťahovalcov“, nenechalo žiadne pochybnosti o tom, ako nešťastne to vymysleli agentúry Bidenovej administratívy. Ako vrchný veliteľ 18 tisícovej texaskej armádnej národnej gardy – a v prípade núdze aj jej štátnej polície – dokázal Abbott doslova zaplaviť 2,5-míľový úsek pozdĺž rieky pomocou pracovnej sily a hardvéru, ako sú reflektory a kamery. Príslušníkom pohraničnej hliadky zakázal vstup napriek tomu, že federálna agentúra má za úlohu strážiť hranicu. Kedysi využívala park ako kľúčovú oblasť zadržiavania migrantov. Park bol uzavretý pre všetkých ostatných, s výnimkou, na počudovanie, členov jeho golfového ihriska, ktorí stále môžu hrať. Pred viac ako 150 rokmi sa spor o otroctvo medzi južnými štátmi a federálnou vládou nakoniec zmenil na hroznú americkú občiansku vojnu, ktorá trvala štyri roky a pri ktorej zahynulo najmenej 620 000 vojakov. V tomto konflikte sa Texas postavil na stranu konfederačných povstalcov proti Washingtonu. A hoci súčasná patová situácia ešte neprerastie do násilia, niektorí hovoria, že Abbott – ktorý zdieľa posadnutosť týchto konfederácií občianskej vojny právami štátov – sa zahráva s ohňom.

Texaská národná garda absolvovala prehliadku so sprievodcom, ktorá predviedla svoju hrôzostrašnú riečnu obranu. Stena prepravných kontajnerov je už na mieste, ale ostnatý drôt na nich migranti ľahko prekonajú, ako bolo potvrdené. Takže ho gardisti  teraz nahrádzajú tromi radmi ešte hrozivejšie vyzerajúcim žiletkovým drôtom. Práce pokračovali rýchlym tempom napriek tomu, že Najvyšší súd rozhodol len predchádzajúci deň, že agenti pohraničnej hliadky môžu prestrihnúť drôt z dôvodu, že to ohrozuje bezpečnosť a bráni úsiliu o záchranu migrantov, ktorí zápasia v rieke.

Medzitým Národná garda a štátna polícia na člnoch a vzdušných člnoch poháňaných ventilátormi – posilnená floridskými policajnými jednotkami zapožičanými guvernérom Ronom DeSantisom, ktorý má rovnaký názor ako Abbott na imigráciu – hliadkuje v Rio Grande. Oni a ich kolegovia na brehu poskytujú žiadateľom o azyl neprívetivé privítanie. Hoci štátna polícia v súčasnosti zatýka dospelých za priestupok – rodiny sú ušetrené, keďže deti nemožno zatknúť – stále ich musí odovzdať agentom pohraničnej hliadky. Spoločnosť Abbott však práve schválila kontroverznú legislatívu, podľa ktorej je nelegálne prekročenie hraníc štátnym zločinom, za ktorý možno uložiť až šesť mesiacov väzenia. Zákon umožňuje sudcovi stiahnuť obvinenie, ak migrant súhlasí s návratom do Mexika.

Pobúrení demokrati tvrdia, že nový zákon je protiústavný, pretože presadzovanie imigrácie je federálnou zodpovednosťou. Takže sa črtá ďalšia súdna bitka – ale guvernéra a jeho priaznivcov to neodradilo. „Chceme, aby migranti žiadali o azyl, ale chceme, aby to robili legálne a bezpečne,“ povedal seržant Národnej gardy.

Alarmujúci vývoj v Texase dal ostatným krajinám vrátane Británie objektívne ponaučenie, ako môžu miestni politici na ostrom konci raketovej migračnej krízy stratiť trpezlivosť s centrálnou vládou, ktorá sa zdá byť ľahostajná. Problém nelegálnej migrácie v Amerike prevyšuje Britániu: kým takmer 30 000 migrantov prekročilo v roku 2023 Lamanšský prieliv (hoci mnoho stoviek tisíc prišlo legálne), americkí federálni pohraniční agenti zaznamenali len v decembri 302 000 stretnutí s migrantmi pozdĺž mexickej hranice.

Stoja USA na POKRAJI OBČIANSKEJ VOJNY? (VIDEO)
Texaský guvernér sa vzoprel najvyššiemu súdu Spojených štátov amerických i samotnému bielemu domu a generálny prokurátor Texasu obvinil Bidena zo spolupráce s mexickými kartelmi na pašovanie ľudí. Do Texasu mieria posily národných gárd z... Čítať ďalej
27 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Celkový počet počas celého Bidenovho predsedníctva je viac ako osem miliónov migrantov, hoci tento údaj zahŕňa aj viackrát zadržaných ľudí. Republikáni požadovali vyššie požiadavky na povolenie pre migrantov žiadajúcich o azyl a zmenu procesu tak, aby bolo možné žiadateľov odmietnuť skôr, ako sa usadia v Amerike. Eagle Pass bol historicky Mekkou migrantov z dvoch hlavných dôvodov: nachádza sa v blízkosti konečnej stanice hlavnej mexickej železničnej trasy (veľké skupiny migrantov sa vozia v nákladných vlakoch) a Rio Grande s mexickým štátom Coahuila na druhej strane tu zvyčajne nie je vyššie ako po pás. Rieka je možno plytká, no je zradná, so silnými prúdmi, ktoré často spôsobujú utopenie migrantov. Veliteľ hasičov z Eagle Pass odhaduje, že každý mesiac sa z rieky odstráni 30 tiel.

Dnes je veľkým šťastím pre migrantov, ktorí sa pokúšajú prejsť, či narazia na federálnu pohraničnú hliadku alebo texaské jednotky, ktoré nosia podobné uniformy a jazdia na podobných člnoch. Aj keď sa prílev v posledných týždňoch znížil, bolo zaznamenané, ako sa trojčlenná rodina – otec držiaci na pleciach malé dieťa – prebrodila do 328 stôp širokého Rio Grande z verejného parku, ktorý vedie pozdĺž rieky v susednom Piedrase. Negras. Dva motorové člny Národnej gardy sa priblížili, aby ich zachytili, a po krátkej výmene názorov, v ktorej im bolo povedané, aby sa vrátili, sa neochotne vrátili na pobrežie - nepochybne to skúsiť znova... Situácia pri amerických hraniciach sa teda naďalej neupokojuje a postoj prodemokratického severu a predovšetkým prorepublikánskeho juhu to ovplyvní aj pri prezidentských voľbách, vzhľadom na to, že demokrati proti migrácii nijako nebojujú, na čo vsádzajú priaznivci republikánov, ktorí sa snažia všemožne zamedziť migrantom, aby masovo vstupovali na územie USA.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik