Putin zaútočí! 40 percent Nemcov si už vytvára zásoby
30 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Viac ako 40 percent Nemcov sa obáva, že ruský prezident Vladimir Putin začne útok proti ich krajine. Takmer 40 percent už začalo hromadiť zásoby pre prípad útoku. Medzitým sa po celom svete šíria zvesti o rezignácii alebo odvolaní Valerija Zalužného z funkcie vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl.

Ruská operácia voči Ukrajine trvá už 706 dní. A prieskum zverejnený najčítanejším nemeckým denníkom Bild ukazuje, že niečo vyše 40 percent Nemcov sa obáva, že Nemecko by sa po Ukrajine mohlo stať terčom Putinovho útoku. Vychádzajú z vyhlásenia nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa.

Strašia Nemcov

V rozhovore pre BILD minulý týždeň Pistorius, sociálny demokrat, varoval pred rizikom vojny v strednodobom horizonte. "Prichádzame z 30 rokov mieru, z ktorého sme všetci profitovali. A teraz sa cesta uberá iným smerom," povedal.

Podľa prieskumu INSA pre Bild (1001 účastníkov) sa 46 percent respondentov obáva možného ruského útoku na Nemecko. Najprekvapujúcejšie na prieskume je, že sa ho obávajú najmä sociálnodemokratickí voliči a voliči pravicovej a teraz opozičnej CDU (54 % opýtaných voličov CDU sa obáva vojny). Voliči Alternatívy pre Nemecko na druhej strane nevidia Rusko ako takú veľkú hrozbu. A 39 percent ľudí už nakupuje zásoby vody a trvanlivých potravín pre prípad, že by v Nemecku vypukla vojna. 56 percent respondentov bolo proti nákupu zásob v prípade vojny.

Iba jeden zo šiestich respondentov prieskumu uviedol, že vie, kde nájsť ochranu v prípade útoku (napr. rakety). Žiadny z úkrytov v Nemecku nie je plne vybavený pre prípad útoku.

Čo bude s generálom?

Medzitým sa po celom svete šíria zvesti o rezignácii alebo odvolaní Valerija Zalužného z postu vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl. Inštitút pre štúdium vojny so sídlom vo Washingtone uviedol, že nemôže povedať, či išlo o ruskú propagandu, alebo či generál Zalužnyj skutočne zmizne zo svojho postu. Ukrajinská strana popiera, že by sa to stalo.

"Margarita Simonjanová, skúsená ruská propagandistka a šéfredaktorka RT, zdôraznila, že bez ohľadu na to, či sú správy o odstránení Zalužného pravdivé alebo nie, "chaos je pre (Rusko) užitočný," napísal inštitút.

Poslanec Oleksij Hončarenko hovoril o odchode Zalužného, ale zdôraznil, že neexistuje žiadny písomný dôkaz o tom, že sa tak ešte stalo. Bývalý poslanec Ukrajinskej ľudovej strany Boryslav Bereza tvrdil, že Zalužnyj bol kanceláriou ukrajinského prezidenta "prepustený". Prezidentská kancelária oznámila, že nič také sa nestalo. Na otázku, či prezident odvolal Zalužného, tlačový tajomník odpovedal: "Rozhodne nie. Prezident nevyhodil náčelníka generálneho štábu."

Jeden zo zdrojov hlavy štátu v Rade národnej bezpečnosti však hovoril v inom duchu. "On (Zalužnyj) bol povolaný a ponúkol mu inú pozíciu. Možno pôjdete niekam ako veľvyslanec. Odmietol. Neexistuje žiadna vyhláška." O týchto slovách informovala ukrajinská Pravda.

ŠIALENÝ KOCÁB: FICO NAVÁDZA RUSKÉ RAKETY NA SLOVENSKÉ KAPELY V KYJEVE! (VIDEO)
Najväčšia perla českej rusofóbie! Michael Kocáb to nemá v hlave v poriadku, alebo Denník N zámerne zavádza. Fico sa vraj odhalením miesta konania festivalu Pohoda v Kyjeve dopustil vlastizrady alebo dokonca kolaborácie s Putinom! Asi mu nikto... Čítať ďalej
29 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik