Primátor je Bratislavčan, ktorý nenávidí Bratislavčanov, myslí si Ján Mažgút (VIDEO)
30 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Ján Mažgút nepopiera, že politik pôsobiaci v Národnej rade môže vykonávať svoju činnosť plnohodnotne aj pri vykonávaní funkcie na lokálnej úrovni. Vie, že v takom prípade môže dobre prenášať požiadavky regiónu, v ktorom pôsobí, až k najvyšším inštitúciám. To, čo robí na poste primátora Bratislavy Matúš Vallo, nepoznajúci názvy ulíc, nepokladá za tak progresívne, ako by sa dalo očakávať práve od progresívca.

„Je to milovník médií, miláčik „bratislavskej kaviarne“ a je to človek, ktorý sa prezentuje tým, že má rád Bratislavu,“ zhrnul Mažgút Vallovo pôsobenie na verejnosť. No dodal, že hoci má Vallo vraj rád Bratislavu, Bratislavčania nie sú tými, ktorým preukazuje svoju priazeň najlepším spôsobom. Vallo sa rád prezentuje aj ako architekt. No jeho architektonické vízie nedokazujú že pozná rozdiel medzi tým, ako sa má architektúra robiť a ako si ju predstavuje ideálne práve on.

Dôkazom o jeho neschopnosti je i progresívcom také typické šírenie cyklotrás, prichystávajúcich obyvateľom Bratislavy viac problémov ako úžitku. Úžitok prejavil predovšetkým sebe, pretože akonáhle nastúpil v roku 2018 na svoj post, zvýšil si plat. Podobne progresívne sa zachoval aj primátor Nitry Marek Hattas, ktorý nezabudol o štvrtinu zvýšiť plat tak sebe ako i svojej družine. Po „obhájení“ svojej funkcie, keď ju získal aj druhýkrát svoju štedrosť voči sebe i verným zopakoval.

Zvýšením platu však progresívne mysliaci a konajúci „politici“ nepreukázali snahu konať pregnantne. Skôr prišlo k ďalšiemu nepremyslenému mrhaniu financiami, keď práve Vallo prišiel s návrhom rezidenčného parkovania, ktorý zvýšil ceny parkovania do astronomických výšin. Svoje ekonomickú neschopnosť Vallo preukázal tým, že nie je schopný manipulovať s rozpočtom mesta vo výške 600 miliónov eur a Bratislavu uvrhol do nepretržite narastajúceho dlhu. Tento dlh nevyrieši tým, že investuje peniaze do absolútne neperspektívnych investícií.

„Napriek tomu, že má mesto 600 miliónový rozpočet, napriek tomu, že si zvýšil plat, ktorý je neporovnateľne vyšší ako plat poslanca NR SR, si nezaslúži ani polovicu poslaneckého platu,“ ohodnotil Mažgút jeho kvality a to, čím je za tieto kvality reálne ohodnocovaný. Ako bratislavský samovládca upravil koncom minulého roka dane obyvateľom Bratislavy. Nahor...

Vallo mihnutím oka zvýšil daň za nehnuteľnosti a vodné a stočné približne o 30 % a na druhý deň sa zverejnila informácia, že práve Bratislavská vodárenská spoločnosť si dopriala vianočný večierok, ktorému padlo za obeť 130 000 €, je na pováženie, či sa dostal na post primátora správny človek. Vallo na svoju obhajobu nepoužil žiadny argument, ktorým by sa dokázal obhájiť. Zrejme ani nemal záujem.

Rezidenčným parkovaním, ktoré je nepríjemným darčekom pre obyvateľov Bratislavy, určite neprispel k ich všeobecnej spokojnosti. Obmedzil ním MHD, dopravu na Vajanského ulici. Kroky Valla označil Mažgút ako non plus ultra nezmyselnosti. Jeho konaním sa skrátili i obmedzili linky a dokonca zrušil niektoré spoje. Diletantská parkovacia „politika“ sa rozvíja aj do ďalších častí Bratislavy. Vallo spôsobil svojimi výčinmi totálny chaos, čo je zlé pre Bratislavčanov a ešte horšie pre návštevníkov Bratislavy, ktorí sa ocitli mimo orientačnej reality. Jeho konanie bude mať negatívny následok pre Bratislavu aj v tom zmysle, že cestovným kanceláriám pribudnú vrásky kvôli turistom, z ktorých si urobil Vallo dobrý deň.

„Ja ako obyvateľ nášho mesta v tom mám taký hokej, že neviem, či mám používať aplikáciu, cez sms-ku to zaplatiť nemôžem a čo ak som návštevník Bratislavy v dôchodcovskom veku, ktorý nemá smartfon, nemám tým pádom aplikáciu a neviem, kde sa nachádza parkovací automat,“ otvorene povedal Mažgút, čím najlepšie vyjadril šafárenie primátora. Ako zlý vtip pôsobí aj to, že prístup k parkovacím bankomatom je podobný výletom na Himaláje, pretože manipulácia s ním patrí medzi športové výkony vrcholového typu. Aj takto sa prejavuje genialita primátorského „architekta“.

Moderná a hlavne „progresívna“ cyklotrasa vybudovaná primátorom je stelesnením toho, čo porušuje praktickosť a hlavne bezpečnosť cestnej premávky. Umiestnenie na vysoko frekventovanej ceste obťažuje a neuľahčuje plynulú premávku. A čo je najabsurdnejšie je fakt, že táto cyklotrasa nie je skoro vôbec využívaná. Samotní vodiči sa vyjadrili, že i oni sú cyklisti, no tieto trasy by nikdy nevyužili. Primátor ich zrejme využil jediný. A to na vytunelovanie peňazí vo svoj osobný prospech. Obrubníky sú nebezpečné tak pre vodičov, ako i potenciálnych cyklistov, pretože sú takmer nepriechodné.

Akékoľvek výzvy Dopravného inšpektorátu na vrátenie do pôvodného stavu primátor ignoruje. Prečo tak robí? „Pretože si myslí že si to môže dovoliť a pretože mu to prejde,“ zhrnul aroganciu primátora Mažgút. Napriek tomu, že bratislavský primátor verí v svoju nepostihnuteľnosť, poslanci Mažgút a Kaliňák predložia novelu zákona, v rámci ktorej udelia Ministerstvu dopravy kompetencie, aby takéto prešľapy kontrolovalo.

Zúfalým riešením nepriechodnosti Vajanského ulice zo strany primátora bolo osadenie semafora, ktorý nič nezlepšil, dokonca museli istý čas riadiť dopravu policajti. „Pôsobivými“ oddychovými ostrovčekmi pre deti situáciu primátor nezlepšil, iba skomplikoval. Sú to rovnako opustené priestory, ako populárne cyklotrasy. To, že tieto priestory pre deti sú umiestnené priamo v priestoroch, kde je vysoká mestská premávka je iba čerešničkou na tejto horkej torte.

Ďalšou absurditou sú nevhodne umiestnené cestné retardéry, ktoré spôsobujú iba to, že sa cez ne nedá uvidieť, kde je samotný prechod pre chodcov, čo zasa ohrozuje predovšetkým deti.

„Tu už sme niekde inde. To nie je otázka ani peňazí, to už je otázka zodpovednosti,“ zdôrazňuje hĺbku problému Ján Mažgút. Primátor si myslí, že môže riadiť mesto od buka do buka. Primátor je zodpovedný tak za mesto, ako za ľudí. No nejde tu iba o primátorom protežovaných zamestnancov magistrátu... Peniaze z eurofondov, ktoré by mali byť primátorom efektívne využívané sú jednoducho povedané míňané, priam vyhadzované von oknom jeho úradu. Vallo nedal Bratislavčanom žiadnu alternatívu. Ich záujmy sú mu ukradnuté. Nedáva im možnosť parkovať, postavil zbytočnú cyklotrasu, neberie ohľad na bezpečnosť detí, či obmedzil funkčnosť MHD. Tak sa skutočný lokal patriot nechová.

Mažgút nešetril Valla! Ten sa zobudil a vracia úder!
Ján Mažgút (Smer-SSD) 8. januára zverejnil video, v ktorom ukázal faktúry za štedrý vianočný večierok pre zamestnancov magistrátu Bratislavy. Kým bežný občan a turisti sa na silvestrovsko-novoročnú noc museli uspokojiť s príhovorom primátora a... Čítať ďalej
17 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vallo sa chová k Bratislavčanom priam macošsky. Ján Mažgút má dojem z jeho konania, akoby ich chcel z vlastného mesta skôr vysťahovať. Termín výstavby bratislavskej električky skôr zapadne prachom, akoby mal byť reálne vykonaný. Primátor sa akurát dopracoval k tomu, že mu všetky financie, ktoré mal k dispozícii unikli pomedzi prsty a bude zadlžovať Bratislavu ďalej. Je verejným tajomstvom, že sa hovorí o nenávratných pôžičkách, čo pripomína skôr praktiky banánových republík ako metropoly v srdci Európy. Milovník bratislavskej kaviarne a egocentrik Matúš Vallo teda okrem "progresivity" priniesol do Bratislavy ďalšie a ďalšie problémy. Ak bude medzi svojimi priaznivcami obľúbený i naďalej, uvrhne našu metropolu do absolútnej materiálnej katastrofy. Ale osobnosti jeho formátu sa nad niečím takým pri horúcej šálke latte ani nepozastavia.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik