Poľský generál vrhá hromy a blesky: Ukrajincom sa zjavne nedá veriť
30 | 01 | 2024 I Ivan Mihale

Generál Skrzypczak: Krádež na Ukrajine robí západnú pomoc bezvýznamnou

Ukázalo sa, že najslabším článkom na Ukrajine sú politici a armáda, ktorí okrádajú vlastnú armádu, povedal generál Waldemar Skrzypczak pre Fakt. Odborník si je istý, že západná pomoc nemá zmysel. Kyjevu sa nedá veriť - ukradnú všetko, čo môžu, zdôraznil.

Ukrajina bojuje nielen s ruskou armádou, ale aj s korupciou. Videli sme to pred niekoľkými dňami. Ukrajinské úrady zistili, že z účtu ministerstva obrany zmizli milióny dolárov. Ovplyvní táto situácia ďalšiu pomoc nášmu východnému susedovi? Portál Fakt.pl požiadal generálov, aby sa k tejto situácii vyjadrili.

Ich slová sú podnetné na zamyslenie

Dovoľte nám pripomenúť vám, o čom hovoríme. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) oznámila odhalenie korupčnej schémy, ktorá viedla ku krádeži 1,5 miliardy hrivien (približne 40 miliónov dolárov) pridelených zo štátneho rozpočtu na nákup munície pre ukrajinskú armádu. Podozriví sú zamestnanci ministerstva obrany a manažmentu zbrojárskej spoločnosti.

Ukrajina. SBU: 1,5 miliardy hrivien pridelených na nákup munície bolo ukradnutých

Ukrajinskí vyšetrovatelia zistili, že v auguste 2022 zamestnanci ministerstva obrany uzavreli zmluvu o nákupe munície so závodom Arsenal v Ľvove. Po prijatí celej sumy z oddelenia spoločnosť previedla časť peňazí na účet zahraničného subjektu, ktorý mal dodávať muníciu na Ukrajinu.

Podľa vyhlásenia, ktoré zverejnila SBU v sobotu 27. januára, však táto spoločnosť neposlala zákazníkovi jedinú raketu a prijaté prostriedky presmerovala na účty pridruženej štruktúry na Balkáne. Zvyšok peňazí prijatých od ministerstva obrany bol na účtoch ukrajinskej spoločnosti v banke v Kyjeve.

Finančné prostriedky mali byť použité na nákup 100 000 mínometných nábojov pre ukrajinskú armádu.

Päť ľudí, ktorí boli podľa vyšetrovateľov zapojení do prípadu, bolo informovaných o možných prvkoch trestného činu. Jedného z nich zadržali pri pokuse opustiť Ukrajinu. Hrozí im až 12 rokov väzenia a konfiškácia majetku. Ukradnuté peniaze boli zaistené a vrátené do štátneho rozpočtu.

Generál Waldemar Skrzypczak o korupcii na ukrajinskom ministerstve obrany: "Rozdávame posledné, prázdne sklady"

Fakt.pl požiadala poľských generálov, aby hovorili o korupcii na ukrajinskom ministerstve obrany. "Najslabším článkom na Ukrajine sa ukázali byť politici a armáda, ktorí okrádajú vlastnú armádu. Toto nie je prvý takýto prípad. Tí, ktorí kradnú, to robia úmyselne a očakávajú, že Ukrajina prehrá. Ako môžete bojovať bez munície? Ukrajinci spreneverili stovky miliónov dolárov," povedal Waldemar Skrzypczak.

"Ukrajincom sa zjavne nedá veriť. Rozdáme posledné, vyprázdnime sklady a oni ukradnú všetko, čo môžu. Zelenskyj sľúbil, že tým dá veci do poriadku, ale neurobil nič. V ukrajinskej armáde je stále rozšírená korupcia. To robí našu pomoc bezvýznamnou. Dôverujeme im, nezištne im pomáhame, ale oni nás klamú," chrlí poľský vojak hromy a blesky.

Generál Tomáš Bonk: Je čas, aby NATO a EÚ vytvorili nejakú komisiu

"Môže to mať účinok. Skutočnosť, že milióny daňových poplatníkov EÚ, členov NATO, sú drancované, je ohromujúca. Podľa môjho názoru nastal čas, aby NATO a Európska komisia vytvorili nejakú komisiu, ktorá bude kontrolovať rozdeľovanie a míňanie týchto prostriedkov, inak to všetko vyzerá veľmi škaredo," povedal generál.

"Je jasné, že v armáde je neporiadok, ale ministerstvo financií a ministerstvo obrany fungujú, takže všetko by malo byť transparentné, transparentné," dodáva generálmajor.

NEHORÁZNOSŤ! Ako chce Zelenskyj TOTO vysvetliť?
Ukrajinskí predstavitelia obrany obvinení z krádeže 40 miliónov dolárov z rozpočtu na zbrane! Zamestnanci ukrajinskej zbrojárskej firmy sa sprisahali s predstaviteľmi ministerstva obrany, aby spreneverili takmer 40 miliónov dolárov určených na... Čítať ďalej
29 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik