Ottawa vítala Čaputovú s jej verným druhom Rizmanom
30 | 01 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú privítala v kanadskej Ottawe zástupkyňa generálnej guvernérky a sudkyňa Najvyššieho súdu Kanady Andromache Karakatsanisová. Zastúpila tak generálnu guvernérku Kanady Mary Simonovú, ktorá sa pre zdravotné problémy nemohla na ceremónii zúčastniť. Ceremoniál s vojenskými poctami sa odohral v sídle generálnej guvernérky Rideau Hall. V záhrade sídla spoločne symbolicky zasadili strom.

"Sme silní priatelia, partneri a spojenci, ale máme spoločné aj rovnaké priority, ako je ochrana ľudských a demokratických práv, ochrana klímy. Naše vzťahy sú veľmi dobré, konštruktívne, bez záťaže. Vidím potenciál prehĺbenia našej spolupráce napríklad v hospodárstve," priblížila Čaputová. Spoločne budú diskutovať o bezpečnostných výzvach a rešpektovaní medzinárodných pravidiel.

Karakatsanisová v príhovore poukázala na to, že Kanaďanov slovenského pôvodu je viac ako 68.000. Množstvo z nich sa podľa nej do krajiny prisťahovalo po okupácii v roku 1968. "Útočisko a domov našli v Kanade. Odvtedy oni a ich potomkovia zohrávajú dôležitú úlohu v prispievaní k rozmanitosti a sile Kanady," podotkla zástupkyňa generálnej guvernérky.

Zdroj: @all tasr
Kanada a Slovenská republika majú podľa Karakatsanisovej úzke vzťahy založené na silných väzbách

"Ako členovia NATO máme spoločný záujem o mier a bezpečnosť a spoločne pracujeme na dosiahnutí tohto cieľa. Naše sily napríklad hrdo slúžia bok po boku v Lotyšsku, čo je veľkým dôkazom nášho záväzku odstrašovať a brániť východné krídlo NATO," povedala Karakatsanisová. Zároveň uviedla, že obe krajiny pokračujú v budovaní silnejších obchodných vzťahov, sú odhodlané riešiť klimatické zmeny a skúmať trvalo udržateľné zdroje energie.

"V čase celosvetových nepokojov môžu naše krajiny veľa získať zlepšovaním obchodných vzťahov, zachovávaním medzinárodného poriadku založeného na pravidlách a spoločným úsilím o globálny mier a bezpečnosť," skonštatovala zástupkyňa generálnej guvernérky.

Slovenská prezidentka sa v utorok ešte stretne s kanadským premiérom Justinom Trudeauom, s ktorým absolvuje aj štátnu večeru.

Labutie piesne Zuzany Čaputovej
Slovensko je s Kanadou blízkym partnerom a spojencom a obe krajiny majú rozvinutú spoluprácu v rôznych oblastiach. Pre médiá to na ceste na štátnu návštevu Kanady uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Vidí tiež priestor na prehĺbenie vzájomnej... Čítať ďalej
30 | 01 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik