Poradca maďarského premiéra: Vyhrážky EÚ v otázke pomoci Ukrajine sú VYDIERANIE!
29 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Politický poradca maďarského premiéra Viktora Orbána Balázs Orbán (bez vzťahu) označil vyhrážky EÚ v Bruseli voči Budapešti v súvislosti s vetom Budapešti pri prideľovaní vojenskej pomoci EÚ Ukrajine za „vydieranie“.

„Teraz je to úplne jasné: ide o vydieranie a nemá to nič spoločné s právnym štátom. A teraz sa to ani nesnažia skryť, “ napísal na svojej stránke na X (predtým Twitter) v komentári k článku Financial Times (FT) o plánoch EÚ tlačiť na Budapešť, ak naďalej brzdí prideľovanie ďalších finančných prostriedkov pre Ukrajinu. Poradca tiež poznamenal, že "Brusel používa vydieranie proti Maďarsku, ako keby neexistoval žiadny zajtrajšok."

Budapešť podľa poradcu v sobotu poslala do Bruselu nový návrh, „v ktorom upresnila, že je teraz prístupná k použitiu peňazí únie na pomoc pre Ukrajinu a dokonca pristúpiť k spoločnému zadĺženiu,“ potvrdil Balázs Orbán. Avšak dodal, že sa tak stane za podmienky, že k dohode budú pridané ustanovenia, ktoré dajú Budapešti možnosť neskôr zmeniť názor.

Orbán svojim príspevkom reagoval na článok v liste Financial Times, podľa ktorého Brusel chystá kroky, ktoré by mali tvrdý dopad na maďarskú ekonomiku v prípade, že by premiér Viktor Orbán na mimoriadnom samite únie tento týždeň zablokoval balík na pomoc Ukrajine čeliacej konfliktu s Ruskom. Brusel vraj načrtol stratégiu s cieľom zamieriť na slabiny maďarského hospodárstva, vystaviť nebezpečenstvu maďarský forint a pokúsiť sa oslabiť dôveru investorov s cieľom poškodiť zamestnanosť a ekonomický rast v Maďarsku.

Zdroj: Pixabay.com | Budapešť, parlament Maďarska

Podľa dokumentu, na ktorý sa Financial Times odvolávajú, by v prípade Orbánovho „nie“ balíku pre Ukrajinu „ďalší vodcovia štátov a vlád verejne prehlásili, že vo svetle nekonštruktívneho chovania maďarského premiéra si nedokážu predstaviť,“ že by Európska únia mala poskytovať Maďarsku ďalšie peniaze zo svojich fondov.

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je pri moci od roku 2010, dlhé roky vedie ostré spory s Európskou úniou a patrí k hlasným kritikom podpory, ktorú dvadsaťsedem krajín EÚ poskytuje Ukrajine. Udržuje dobré vzťahy s ruským vedením a žiada zrušenie protiruských sankcií, zavedených úniou, informuje ČTK.

Američania hrozia Maďarsku! Pohrozili aj Slovensku?
Americký veľvyslanec sa vyhráža, že na Maďarsko použijú páku. Americký veľvyslanec Pressman pohrozil Maďarsku. Majú na spojencov "páku" Spojené štáty majú na Maďarsko páku a sú pripravené využiť ju, povedal americký veľvyslanec v Budapešti... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik