Právnik Ribár o protestoch opozície: ZABUDOL VÔL, ŽE TEĽAŤOM BOL!
29 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Súčasná opozícia sa aj v prípade noviel trestných kódexov správa presne podľa hesla „zabudol vôl, že teľaťom bol“. Dnes plačú nad znižovaním trestov, ktoré navrhuje koalícia, no akosi pozabudli na fakt, že práve oni svojvoľne využívali znižovanie trestov tým, ktorí síce dostali horibilné úplatky, ale žalovali na nominantov Smeru, či priamo na niekoho tejto strany. Lenže karta sa obrátila a opozícia zabudla. Na problém sa podrobnejšie pozrel advokát Martin Ribár na stránke OZ Za právny štát.

Ribár uvažuje, či sú výhrady proti novelám Trestného zákona a Trestného poriadku a prípadné podmienečné tresty odňatia slobody za korupciu v budúcnosti naozaj „fackou“ spravodlivosti.

„Mnohé, už uložené podmienečné tresty za korupciu, a mnohé obzvlášť závažné zločiny, ba dokonca beztrestnosť „pre vybraných“ páchateľov sú v poriadku? To nie je/nebola „facka“ či rovno „rana päsťou medzi oči“ pre spravodlivosť?,“pýta sa Rybár v príspevku. Podľa neho práve toto je jeden z argumentov opozície -  možné ukladanie podmienečných trestov odňatia slobody, resp. trestu domáceho väzenia za trestné činy korupcie. Uvažuje tiež, ako je možné, že ak vysoké tresty fungujú, prečo u nás tento druh trestnej činnosti doslova prekvitá oproti krajinám EÚ, kde sú výrazne nižšie trestné sadzby.

„Mená ako Makó, Imrecze, Beňa, Slobodník, Suchoba, Sklenka… sú Slovákom veľmi dobre známe. Kto z nich bol odsúdený na nepodmienečný trest odňatia slobody za rozsiahlu korupciu, rádovo v státisícoch až miliónoch eur, ku ktorej sa sami priznali?? Nikto,“ upozorňuje advokát s tým, že doslova desiatky ľudí, ktoré verejnosť nepozná sa priznali k závažnej kriminalite, obišli len s „podmienkou“, prípadne úplnou beztrestosťou.

„Dvojitý kilometer na „spravodlivosť“ opäť v praxi!? U „vybraných“ páchateľov, ktorí sa priznali k rozsiahlym korupčným skutkom, alebo sa priznali k spáchaniu mnohých obzvlášť závažných zločinov, dokonca násilných trestných činov – „podmienky“, ba dokonca úplná beztrestnosť nevadili a nevadia? To je v poriadku? To nie je „facka“ spravodlivosti?“ pýta sa rozhorčene právnik s tým, že v uplynulých takmer štyroch rokoch nik z tých, čo sa teraz obávajú o zvýšenie kriminality proti tomu neprotestoval.

Michelko vysvetľuje polopate: PRE MATOVIČA, PROČKA, GALKA... (VIDEO)
Roman Michelko (SNS) v nedeľu tak, ako to robí už niekoľko rokov, vydal svoj týždňový prehľad. Tentokrát sa venoval rozprave k Trestnému zákonu. Do tej sa zatiaľ nezapájal, keďže nechcel „hnať vodu na mlyn“ opozičným rečníkom typu Galko či Pročko.... Čítať ďalej
29 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

„Navrhované trestné sadzby vôbec neznamenajú, že súd bude ukladať len a výlučne podmienečné  tresty odňatia slobody. Naopak, v konkrétnych prípadoch, ak to bude súd považovať za potrebné vzhľadom na individualizované okolnosti prípadu a osobu páchateľa, môže súd a bude ukladať nepodmienečné tresty odňatia slobody aj v hornej (či najvyššej) výmere týchto trestných sadzieb. „Zároveň bude páchateľ povinný uhradiť poškodenému vzniknutú spôsobenú škodu!!“ pripomína advokát. Ten sa štandardne na záver okrem iného na svojich sledovateľov obracia s otázkou, čo by bolo pre nich, ako poškodených dôležitejšie – náhrada spôsobenej škody, alebo to, že páchateľ pôjde „sedieť“ a škodu nikdy nenahradí.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik