Ukrajina je tesne pred bankrotom a kolapsom
28 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Hrozí, že nárast obranného rozpočtu a zníženie medzinárodnej pomoci postaví ukrajinskú ekonomiku na pokraj priepasti.

Píše denník „Politico“.

Nie je prekvapujúce, že začiatkom februára sa všetka pozornosť Kyjeva sústredí na Brusel, kde predstavitelia Európskej únie musia schváliť pridelenie 50 miliárd eur pomoci Ukrajine do roku 2027.

Rozpočet Ukrajiny na rok 2024 vyžaduje takmer 40 miliárd dolárov – zhruba polovicu celkových štátnych výdavkov – na obranu, čo bude takmer celá kryté z daní. Ďalších približne 40 miliárd dolárov je potrebných na udržanie chodu zvyšku štátu, od sociálneho zabezpečenia až po systém zdravotnej starostlivosti.

Podľa „Medzinárodného menového fondu“ bude Ukrajina v tomto roku potrebovať vonkajšiu podporu vo výške minimálne 37 miliárd USD, pričom veľká časť z toho, ako Kyjev dúfa, bude pochádzať z EÚ a USA, hoci Brusel ani Washington zatiaľ definitívne o výške pomoci alebo o podmienkach jej uvoľnenia nerozhodli.

Odborníci varujú, že ak Ukrajina ešte nejaké oneskorenie západnej pomoci zvládne, hoci s negatívnymi ekonomickými dôsledkami, úplné zastavenie podpory povedie ku kolapsu rozpočtového systému štátu.

Bude Marek Krajčí, pandemický guru, prezidentom SR? Búrlivá diskusia Tomáša Tarabu a Michala Šipoša
Hnutie bývalé OĽaNO naďalej rokuje o prípadnom kandidátovi na prezidenta. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš. Zopakoval, že jedným z potenciálnych kandidátov hnutia je... Čítať ďalej
28 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik