NAPÄTIE NARASTÁ: USA chcú rozmiestniť jadrové zbrane v Británii! Moskva reaguje
28 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Spojené štáty údajne plánujú umiestniť jadrové zbrane v Spojenom kráľovstve po prvýkrát za viac ako 15 rokov v čase eskalujúceho napätia s Ruskom, informuje americký portál Breitbart.

Uprostred narastajúcich varovaní o potenciáli horúcej vojny medzi NATO a Ruskom sa údajne pripravujú plány na modernizáciu základne Lakenheath Royal Air Force v Suffolku na uskladnenie amerických jadrových zbraní.

Dokumenty amerického ministerstva obrany, ktoré získal denník Daily Telegraph v Británii, údajne načrtli plány „jadrovej misie“, ktorá by „bezprostredne“ pokračovala na základni, kde boli počas studenej vojny držané americké jadrové hlavice. Tie boli v roku 2008, keď sa ruská hrozba zmenšila, odstránené. 

Dokumenty o obstarávaní podľa novín ukazujú, že Pentagon objednal nové vybavenie pre britskú základňu vrátane balistických štítov na ochranu „vysokohodnotných aktív“. Údajne tiež ukázali, že ministerstvo obrany plánuje v júni začať s výstavbou zariadenia, v ktorom budú ubytovaní americkí vojenskí pracovníci, ktorí budú na základni pracovať.

Občianska armáda na vojnu s Ruskom

Podľa správy má RAF Lakenheath umiestniť americké gravitačné bomby B61-12, ktoré majú silu výbuchu 50 kiloton alebo viac ako trojnásobok sily bomby zhodenej na Hirošimu počas druhej svetovej vojny.

gravitačné bomby B61-12, zdroj: Sandia National Laboratories

Oznámené rozhodnutie rozmiestniť jadrové zbrane v Európe prichádza v čase rastúceho napätia medzi Západom a Ruskom. Tento týždeň najvyšší vojenský veliteľ Británie, náčelník generálneho štábu generál Sir Patrick Sanders, povedal, že Spojené kráľovstvo musí urobiť „prípravné kroky, ktoré umožnia postaviť naše spoločnosti na vojnové nohy“ a že vzhľadom na znížené vojenské kapacity Spojeného kráľovstva môže byť potrebné postaviť „občiansku armádu“, aby viedla vojnu s Ruskom.

Najvyšší generál ďalej povedal, že nastal čas „myslieť na nemysliteľné“ a „pozorne sa pozrieť na odvod“. Downing Street túto myšlienku odmietla s tým, že britská armáda zostane dobrovoľnou službou.

Začiatkom tohto mesiaca Estónsko, ktoré má spoločnú pozemnú hranicu s Ruskom, varovalo, že NATO má len „tri až päť rokov“ na to, aby sa pripravilo na ruský útok. Švédsko, ktoré sa tento rok pravdepodobne pripojí k aliancii NATO, tiež varovalo svojich obyvateľov, aby sa pripravili na vojnu.
Pokus o oživenie globálneho záujmu o ukrajinskú krízu?
Útok na Il-76 bol zameraný na oživenie globálneho záujmu o ukrajinskú krízu! Uviedla to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. "Opäť vyzývame všetky zodpovedné vlády a medzinárodné štruktúry, aby nestáli bokom a odsúdili... Čítať ďalej
27 | 01 | 2024 | Diana Zaťková
Pentagon sa to snaží bagatelizovať

Po zverejnení správy o plánoch umiestniť jadrové zbrane v Británii sa Pentagon pokúsil tento príbeh bagatelizovať a povedal, že „Spojené štáty bežne modernizujú svoje vojenské zariadenia v spojeneckých krajinách“.

“Takéto aktivity často sprevádzajú neutajované administratívne rozpočtové dokumenty. Tieto dokumenty nepredpovedajú, ani nie sú určené na zverejnenie žiadnych konkrétnych podrobností o polohe alebo základniach. Politikou USA je nepotvrdzovať ani nepopierať prítomnosť alebo neprítomnosť jadrových zbraní na žiadnom všeobecnom alebo konkrétnom mieste,“ uviedol hovorca ministerstva obrany pre londýnsky denník The Times.

Hovorca ministerstva obrany Spojeného kráľovstva medzitým povedal: „Zostáva dlhodobou politikou Spojeného kráľovstva a NATO nepotvrdzovať ani nepopierať prítomnosť jadrových zbraní na danom mieste."

Na archívnej snímke zo 14. apríla 2020 hovorca Kremľa Dmitrij Peskov

Moskva reaguje

Napriek tomu táto správa v Rusku nezostala bez odozvy. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov varoval, že Moskva zavedie „protiopatrenia“, ak by Spojené štáty umiestnili jadrové zbrane v Británii.

Nevidíme hrozbu, ale... Prečo teda VOJNOVÁ HYSTÉRIA?
Nemecký minister obrany zatiaľ nevidí ruskú hrozbu, ale vyzýva na prípravu na výzvy. Boris Pistorius v súčasnosti nevidí hrozbu ruského útoku na krajiny NATO. Momentálne nie, ale... Nemecký minister povedal v rozhovore pre Bild. "Momentálne... Čítať ďalej
27 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik