Mľaskajúca umelecká obec a arogancia v priamom prenose!
28 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Prezidentka Zuzana Čaputová sa na stretnutí s predstaviteľmi umeleckej obce vyjadrila k verejným činiteľom, ktorí by podľa nej nemali rozhodovať o bytí či nebytí tej či onej kultúry, pretože ich úloha je podľa prezidentky úplne iná. K tomu, čo odznelo sa na sociálnej sieti vyjadril aktivista Lukáš Machala. Ten hovorí o arogancii a lokajstve v prezidentskom paláci, kde predstavitelia umeleckej obce podľa neho spokojne mľaskali...

"Vo verejnom živote sa držím múdrej vety Ľubomíra Feldeka, cit.: “ BEDA NÁRODU, KTORÉMU MYSLITEĽOV NAHRADILI HERCI.” Zuzana Čaputová nie je ani nadstranícka, ani objektívna a už vôbec nie je slovenská prezidentka. Táto žena bude navždy synonymom farizejstva, pretvárky a zámernej likvidácie slovenského národa a slovenskej štátnosti. Podľa tejto pani, cit.:”Žijeme náročnú dobu, kedy čelíme útokom, klamstvám, spochybňovaniu vzdelania alebo talentu. Najmä preto, že niekto nevie, kde sú jeho hranice. Že si niekto pomýlil verejnú službu s lokajstvom. Ale aj tak nám ostáva jediné, bojovať s predsudkami empatiou, s hrubosťou iba slušnosťou a s krivosťou iba pevnými a odhodlanými postojmi," píše na sociálnej sieti Lukáš Machala.

"Samozrejme, “vybraná” umelecká obec mľaskala a tlieskala. My, slovenskí vlastenci, odkazujeme len jedno - povaleči z kaváren, do polí a továren. Slovenská kultúra je omnoho komplexnejšia. A my to vieme. Doba sladkého parazitovania na práci slovenského ľudu sa pre vás nadobro končí," konštatuje v príspevku na sociálnej sieti Lukáš Machala. 

Rusko je otvorené vecným návrhom na diplomatické urovnanie na Ukrajine
Rusko zostáva otvorené skutočne vecným návrhom na diplomatické urovnanie situácie okolo Ukrajiny, uviedol šéf Druhého oddelenia krajín SNŠ na ruskom ministerstve zahraničných vecí Alexej Polishchuk. Povedal, že teraz už nie je nádej, že Západ... Čítať ďalej
28 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Prezidentka prehovorila: Žijeme dobu útokov, klamstiev...

Verejní činitelia by nemali rozhodovať o bytí či nebytí tej či onej kultúry a umeleckého odvetvia, ich úlohou je vytvárať podmienky pre slobodnú tvorbu. Pri piatkovom stretnutí s predstaviteľmi kultúrnej obce v rámci série novoročných prijatí to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Upozornila, že sloboda umeleckej tvorby je indikátorom slobody v spoločnosti. Zvýraznila zároveň prácu tých, ktorí šíria kultúru a umenie, ich hodnota podľa Čaputovej sa znásobuje realitou súčasnosti. "Žijeme dobu útokov, klamstiev, v ktorej sa spochybňuje vzdelanie i talent, len preto, že niekto nevie, kde sú jeho hranice, a že si niekto pomýlil verejnú službu s lokajstvom," vyhlásila prezidentka. "Neostáva nám však nič iné, ako bojovať s predsudkami empatiou, s hrubosťou slušnosťou a s krivosťou pevnými a odhodlanými postojmi," dodala.

Zvýraznila cit pre spravodlivosť umeleckej komunity.

"Práve preto sa stávate vedomím, svedomím i pamäťou spoločnosti a preto je i vaša úloha v nej nenahraditeľná," upozornila prezidentka.

Herec Martin Huba skonštatoval, že obrana hodnôt v demokracii je priamo úmerná tomu, aké hodnoty vyznávajú lídri v spoločnosti, a teda i tomu, akých lídrov vytvára verejná mienka a vôľa más. Poukázal preto, že posolstvom kultúry a umenia je kultivovať verejné prostredie a verejnú mienku. "Neostáva nám nič iné, ako zo všetkých síl sa snažiť o skvalitňovanie rozhodovanie verejnej mienky, a tým aj skvalitňovanie jej rozhodnutí. Toto je cesta, ako dospieť k lídrom, ktorí budú zárukou obhajoby pojmov, ako je radosť, sloboda, individuálnosť, rôznorodosť, vzdelanosť a kultúrnosť," dodal.

Prezidentka prehovorila: Žijeme dobu útokov, klamstiev...
Verejní činitelia by nemali rozhodovať o bytí či nebytí tej či onej kultúry a umeleckého odvetvia, ich úlohou je vytvárať podmienky pre slobodnú tvorbu. Pri piatkovom stretnutí s predstaviteľmi kultúrnej obce v rámci série novoročných prijatí to... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik