Banáš to vysvetlil jasne: PREČO NEJDEM NA NÁMESTIA?
28 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Dušu davu nikdy neovláda potreba slobody, ale potreba otroctva! Pýtajú sa ma niektorí prečo nejdem protestovať proti Ficovi. Podobnú otázku som dostával v čase, kedy sa na námestiach protestovalo proti Matovičovi a tiež som na námestia nechodil. Jedni aj druhí ma označujú za zbabelca. Majú na to sväté právo. Skonštatoval to na sociálnej sieti prozaik, dramatik, diplomat a politik Jozef Banáš.

Ja však mám tiež právo mať o sebe vyššiu mienku, ako len byť súčasťou davu. Mám právo byť odvážny, pretože byť odvážnym v dave nie je odvaha. Mám dostatok odvahy a nepotrebujem sa skrývať v anonymnom dave. Naopak, snažím sa od davu odčleniť a sebavedomo svoj názor povedať. Človek v dave má len sebavedomie davu.

Počas jednej dávnejšej besedy v Košiciach sa na mňa osopil človek s výčitkou ako si dovoľujem hovoriť o morálke, keď vediem nemorálny život. Vyzval som ho asi pred sto ľuďmi, aby mi to prišiel aj s dôkazmi povedať na pódium. Nešiel, tak som sa s mikrofónom vybral za ním. Muž zbabelo zutekal, prestala ho chrániť anonymita davu.

Keď som na pozvanie Vlada Oktávca a Juraja Nvotu rečnil v novembri 1989 na tribúne v Trnave, uvedomil som si neuveriteľnú ľahkosť a zároveň aj nebezpečie manipulácie davu. Nezabudnem ako pri vystúpení Jula Satinského nabudený dav začal postupne pískať, Satinský im pokojne rozprával príbeh akoby stál na javisku v štúdiu S. Ibaže dav chce počuť rozvášnené heslá.

Protest opozície, foto: TASR

Počas môjho vystúpenia som začal skúšobne volať: Dubček na hrad! (Dovtedy si to nikto netrúfol) Po chvíli to opakovalo pätnásť tisíc ľudí. Gustave Le Bon vo fenomenálnom diele Psychológia davu hovorí: „Dušu davu nikdy neovláda potreba slobody, ale potreba otroctva. Dav prahne po poslušnosti natoľko, že sa inštinktívne podrobuje tomu, kto sa prehlási za jeho pána... Väčšina jednotlivcov v dave nemá o ničom určitú a rozumnú predstavu. Sú neschopní viesť sami seba a preto potrebujú vodcu, ktorý im poskytne hotové frázy, ktoré ich ušetria premýšľania.“

Priatelia, ja sa radšej budem venovať premýšľaniu. Komu sa to nechce, pokojne nech si chodí demonštrovať.

Keď odborník argumentačne ROZBIJE CELÚ OPOZÍCIU, MÉDIÁ AJ PREZIDENTKU...
Toto naozaj nepotrebuje ďalší komentár... Sudca Peter Šamko šokoval Kovačiča svojou odbornosťou. Kovačič zmenil názor a odbornosť Šamku sa mu páčila až natoľko, že ho žiadal aby častejšie vystupoval v médiach. Nie všetci novinári sú s propagandou... Čítať ďalej
27 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik