NEHORÁZNOSŤ! Ako chce Zelenskyj TOTO vysvetliť?
29 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajinskí predstavitelia obrany obvinení z krádeže 40 miliónov dolárov z rozpočtu na zbrane! Zamestnanci ukrajinskej zbrojárskej firmy sa sprisahali s predstaviteľmi ministerstva obrany, aby spreneverili takmer 40 miliónov dolárov určených na nákup 100 000 mínometných nábojov pre vojnu s Ruskom, informovala ukrajinská bezpečnostná služba. 

Ešte si niekto myslí, že korupcia z Ukrajiny vymizla?

SBU v sobotu neskoro večer uviedla, že bolo obvinených päť osôb, pričom jednu osobu zadržali pri pokuse o prekročenie ukrajinskej hranice. V prípade dokázania viny im hrozí až 12-ročné väzenie, informuje americký portál Breitbart.

Vyšetrovanie prichádza v čase, keď sa Kyjev pokúša potlačiť korupciu v snahe urýchliť svoje členstvo v Európskej únii a NATO. Predstavitelia oboch blokov však požadujú rozsiahle reformy proti úplatkom a korupcii, kým sa k nim pripojí Kyjev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol zvolený na protikorupčnej platforme v roku 2019, dávno pred rozsiahlou ruskou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022. Prezident aj jeho pomocníci vykreslili nedávne prepustenie najvyšších predstaviteľov, najmä Ivana Bakanova, bývalého šéf ŠtB v júli 2022 ako dôkaz ich snahy o potlačenie korupcie.

Zarábajú na vojne, ale podvodmi na vlastných ľuďoch

Bezpečnostné úrady uviedli, že súčasné vyšetrovanie siaha do augusta 2022, keď predstavitelia podpísali zmluvu na delostrelecké granáty v hodnote 1,5 miliardy hrivien (39,6 milióna USD) so zbrojárskou firmou Ľvov Arsenal. Po obdržaní platby mali zamestnanci spoločnosti previesť finančné prostriedky na firmu registrovanú v zahraničí, ktorá mala následne muníciu dodať na Ukrajinu.

Tovar však nebol nikdy doručený a peniaze boli namiesto toho odoslané na rôzne účty na Ukrajine a na Balkáne, uviedli vyšetrovatelia. Ukrajinský generálny prokurátor uviedol, že finančné prostriedky boli medzičasom zabavené a budú vrátené do obranného rozpočtu krajiny.
Ukrajina je tesne pred bankrotom a kolapsom
Hrozí, že nárast obranného rozpočtu a zníženie medzinárodnej pomoci postaví ukrajinskú ekonomiku na pokraj priepasti. Píše denník „Politico“. Nie je prekvapujúce, že začiatkom februára sa všetka pozornosť Kyjeva sústredí na Brusel, kde... Čítať ďalej
28 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik