ZLÉ SPRÁVY pre fajčiarov
27 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Od 1. februára 2024 sa zvýši v Slovenskej republike spotrebná daň na tabak o približne 40 centov na jedno balenie cigariet, informuje RTVS. Tento krok patrí medzi jedno z konsolidačných opatrení uvedené do činnosti vládou Roberta Fica. Národná rada tento návrh schválila koncom roka 2024. Štátu toto opatrenie prinesie zisk vo výške približne 106 miliónov eur. No je tu aj druhá zlá správa - narastie aj počet miest, kde bude fajčenie zakázané.

Aby nevznikli u maloobchodných sietí zbytočne vysoké náklady súvisiace s ničením nepredaných tabakových produktov, vláda umožnila o mesiac dlhší dopredaj na dosiaľ nepredané tabakové výrobky. Suma týchto zatiaľ nepredaných výrobkov s nezvýšenou sadzbou dane nestúpne až do 30. apríla 2024.

Ďalšie opatrenia na obmedzenie fajčenia

Samosprávy rozširujú plochy, na ktorých sa nesmie fajčiť. Dosiaľ posledným mestom, kde toto nariadenie začalo fungovať je Liptovský Mikuláš. V tamojších parkoch a na námestiach nebude možno viac vidieť cigaretové ohorky. Poslanci mesta nariadili zákaz, ktorý nedovolí fajčiarom v jedenástich mestských parkoch, námestiach či cintorínoch vychutnávať si príchuť nikotínu.

„Sú to lokality, kde sa zdržuje veľký počet ľudí, je to lokalita, kde sa očakáva čisté životné prostredie,“ vyjadril sa pre RTVS Gabriel Lengyel, vedúci odboru dopravy, životného prostredia a výstavby v Liptovskom Mikuláši. Opatrenie uľahčí život aj mamičkám s deťmi, pre ktorých takéto správanie nebude už samozrejmosťou a nemusia sa ním inšpirovať do budúcnosti.

Na toto nariadenie si ľudia zatiaľ zvykajú. Dodržiavať ho bude Mestská polícia. Fajčiari budú kontrolovaní cez kamery ako i priamo v teréne. Za porušenie zákazu hrozí pokuta 33 €.

„Budeme to riešiť napomínaním, kým si verejnosť uvedomí, o aké riziko ide. Neskôr pristúpime i k sankciám,“ povedal pre RTVS zástupca náčelníka polície Liptovského Mikuláša Igor Petra.

ABSOLÚTNE AMATÉRSKE! ZSS musí poupratovať KOLÍKOVEJ SÚDNU MAPU!
Združenie sudcov Slovenska (ZSS) plánuje pripraviť podnet na legislatívne zmeny eliminujúce zistené negatíva reformy súdnej mapy. Podnet bude adresovať Ministerstvu spravodlivosti SR. TASR to uviedol predseda združenia František Mozner. Združenie... Čítať ďalej
27 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Prekvapujúce reakcie na nariadenia majú niektorí fajčiari sami. „Ja som síce fajčiar, ale nájdem si miesto tam, kde nebudem ohrozovať druhých,“ vyjadril sa obyvateľ Liptovského Mikuláša. I fajčiari samotní vedia, že týmto zlozvykom neznechucujú život len ostatným, ale bojujú tak proti svojmu zdraviu, ako i osobnému rozpočtu.

Zákon zakazuje fajčenie vo verejných budovách, či na zástavkách a staniciach verejnej dopravy. Každej samospráve umožňuje zákaz rozšíriť cez mestské zariadenia. Námestie v Bánovciach nad Bebravou je miestom, kde tento zákaz platí už tri roky a v Rožňave o rok menej.

„V uplynulom roku sme vyriešili až sedemdesiatštyri takýchto priestupkov a som presvedčený, že sa tento zákaz osvedčil a počet priestupkov nám primerane klesá,“ povedal Róbert Hanuštiak, náčelník Mestskej polície v Rožňave.

Vo väčšine samospráv takéto opatrenia neplatia, no v Martine sa o takomto zákaze už rokuje. „Je najvyšší čas, aby sa aj naši poslanci začali týmto zaoberať, pretože máme opakovane sťažnosti predovšetkým od mamičiek,“ zdôraznil hĺbku problému primátor mesta Martin Ján Danko.

Čo môže podľa Dr. Bukovského naštartovať rakovinu?
Odborník na správne stravovanie Igor Bukovský opäť otvoril zaujímavú tému. Posvietil si na tému závislosti od fajčenia marihuany. A prichádza so šokujúcim záverom, ktorý stojí za zamyslenie . Na nový rok s novým predsavzatím Nový rok začal Igor... Čítať ďalej
14 | 01 | 2024 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik