Predstaviteľ cirkvi sa ospravedlňuje: Na holokauste sme mali svoj podiel!
27 | 01 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober pripomenul, že téma holokaustu sa týka aj cirkvi. Na vtedajšom dianí podľa jeho slov mala účasť. TASR o tom informovala Tlačová kancelária KBS v súvislosti so sobotňajším Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu.

"Boli to zložité časy. Je na historikoch, aby ich skúmali a vyhodnotili. Ak sme však zlyhali, nesieme za to plnú zodpovednosť. Ospravedlňujeme sa preto všetkým, ktorých životy čelní predstavitelia štátu a cirkvi nebránili," uviedol Bober.

Bernard Bober, foto: Košická arcidiecéza

V sobotu si ľudia spomínajú na vyvraždenie šiestich miliónov Židov, dvoch tretín európskej židovskej populácie a miliónov ďalších ľudí nacistickým režimom a jeho kolaborantmi. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu bol vyhlásený OSN v roku 2005 ako pamiatka oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau Červenou armádou v roku 1945.

Pellegrini: Nikdy nedovoľme, aby sa opakovala tragédia holokaustu
Nikdy nedovoľme, aby sa opakovala tragédia holokaustu. Predseda Národnej rady (NR) SR a Hlasu-SD Peter Pellegrini to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti sobotného Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. "Aj dnešný deň, keď si... Čítať ďalej
27 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik