Politici si pripomínajú Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu (VIDEO)
27 | 01 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Politici si v sobotu pripomínajú Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Pripomínajú, že ide o smutnú časť histórie, ktorá sa týka aj našej krajiny. Odkazujú preto, že na hrôzy minulosti by sa nemalo zabúdať, aby sa v budúcnosti nezopakovali.

Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) podotýka, že toto obdobie v histórii ľudstva bolo dôsledkom nenávisti a predsudkov, ktoré prerástli do systematického prenasledovania židovského obyvateľstva. Nemožno podľa neho zabúdať na tých, ktorí trpeli, a nemali by sme dovoliť, aby sa niečo podobné znova zopakovalo.

"Prajem si, aby sme sa poučili z histórie. A aby sme sa postavili proti nenávisti a diskriminácii v našej spoločnosti a vytvárali prostredie, v ktorom bude prevládať vzájomný rešpekt a úcta," odkazuje Kmec. Nenávisť podľa neho spoločnosť rozdeľovaním oslabuje, zatiaľ čo tolerancia a rešpekt voči druhým ľuďom spájajú. Za Hlas-SD si medzinárodný deň pripomenul napríklad aj šéf Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši.

Raši, foto: FB/Hlas

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na margo daných udalostí hovorí o pekle, ktoré sa rozpútalo pod vplyvom frustrácie a nenávisti. Zdôrazňuje, že na to ľudia nesmú zabudnúť, rovnako ako nesmieme dovoliť masívne burcovanie ľudí a hrubý extrémizmus. "Takáto krutosť vyústená do celosvetovej tragédie vyvraždenia šiestich miliónov ľudí sa už nikdy nesmie zopakovať," napísal na sociálnej sieti.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) pri tejto príležitosti upriamil pozornosť aj na miesto medzi Prievidzou a Novákmi. V súčasnosti sú tam polia a skleníky, svojho času tam bol pracovný tábor, pričom z neďalekej železničnej stanice odvážali Židov priamo do koncentračného tábora. "Nesmieme zabudnúť ani na smutnú časť našej histórie. Z územia Slovenska vypravil ľudácky režim na smrť 105.000 ľudí židovského pôvodu. Vtedy si za nepriateľov vybral Židov, Rómov...," píše Takáč.

"Tento týždeň som v rámci pracovnej cesty navštívil koncentračné tábory pri Osvienčime v Poľsku. Obraz, ktorý sa mi predostrel, je apokalypsa hrôzy, bolesti, výkrikov, súcitu, ale aj hnevu. Aj v dnešný deň, kedy si pripomíname pamiatku až nepredstaviteľného množstva nevinných obetí holokaustu, je dôvodom na vážne zamyslenie sa, čo sa môže stať, ak sa ideológii extrémizmu založenom na rasovej nenávisti k človeku nepostavíme so všetkým dôrazom a silami. Nikdy nedovoľme, aby sa takáto tragédia opakovala," uviedol predseda parlamentu Peter Pellegrini a dodal aj video.

Predseda KDH Milan Majerský pripomína, že od holokaustu ubehlo už viac ako osem desaťročí. Hľadanie nepriateľa a rozdúchavanie nenávisti vtedy viedlo ku genocíde s miliónmi obetí vrátane desiatok tisíc deportácií z územia vtedajšieho Slovenska. "Na tieto nepredstaviteľné hrôzy, ktoré sa vryli do osudov a pamätí konkrétnych ľudí, rodín a komunít, nemôžeme nikdy zabudnúť. A nemôžeme dopustiť to, aby sa zopakovali," apeluje Majerský.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

Predstaviteľ cirkvi sa ospravedlňuje: Na holokauste sme mali svoj podiel!
Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober pripomenul, že téma holokaustu sa týka aj cirkvi. Na vtedajšom dianí podľa jeho slov mala účasť. TASR o tom informovala Tlačová kancelária KBS v súvislosti... Čítať ďalej
27 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik