Piatok s Pellem: Čudní slovenskí europoslanci (VIDEO)
27 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Peter Pellegrini (Hlas-SD) mal aj tento týždeň rušný. Nie len na domácej politickej scéne, keďže sa zúčastnil aj na rôznych zahraničných rokovaniach. Aj o tom bol tradičný Piatok s Pellem. Vo vysielaní z 27. januára hovoril o stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie von der Leyenovou, predsedníčkou Európskeho parlamentu Metsolovou, ale aj s predsedom Európskej rady.

Hoci boli rokovania s európskymi špičkami korektné, dotkli sa aj „bolestivej“ témy, rezolúcie EP voči Slovensku.

„Popri iných témach sme diskutovali aj o aktuálnej politickej situácii na Slovensku. Zdôraznil som mojim partnerom, že sme suverénna a demokratická krajina a je úplne prirodzené, že vnútorné názory a demokratická diskusia je toho normálnou súčasťou,“ priblížil Pellegrini vo videu. Európskym špičkám však nezabudol pripomenúť, že diskusia, ktorá prebieha je v súlade so zákonom.

„Tak sa mi zdá veľmi čudné, ak naši európski poslanci zo Slovenska takto vťahujú EP do riešenia vnútroštátnych záležitostí Slovenska,“podotkol Pellegrini s tým, že EP rešpektujeme, no text rezolúcie obsahuje aj témy, ktoré na európsku pôdu nepatria. Je podľa neho nedôstojné, aby sa EP zaoberal fungovaním RTVS, prípadne komunikáciou predsedu vlády s médiami. To, že sa EP do takýchto diskusií necháva zaťahovať, oslabuje jeho dôveryhodnosť v očiach slovenskej verejnosti.

Peter Pellegrini pritom EÚ považuje za priestor na slobodný rozvoj kvality nášho života. V tomto kontexte pripomína 20-te výročie vstupu do EÚ a preto je potrebné hovoriť, „aký príbeh to pre Slovensko bol“.

„Na druhej strane budem vždy hovoriť – sme a budeme hrdou súčasťou EÚ, ale vždy si budeme hájiť naše národno-štátne záujmy, záujmy SR a záujmy občanov, ktorí na Slovensku žijú,“ uzavrel Peter Pellegrini. Po tejto rovnocennej diskusii verí, že spolupráca sa aj naďalej bude rozvíjať v prospech SR aj naďalej.

Na obzore je spájanie národných síl do eurovolieb
Voľby do Európskeho parlamentu sú zatiaľ tak trochu v tieni tých prezidentských. To však neznamená, že politické subjekty sa na ne nepripravujú. Pred časom sa začalo hovoriť o možnej spolupráci Slovenskej národnej strany a hnutia Republika, ktoré... Čítať ďalej
27 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik