NEZAPLATÍTE? NEVYŠETRIA VÁS! Protizákonné konanie v Košiciach
29 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Niektoré ambulancie v košických poliklinikách požadujú od pacientov poplatok za vyšetrenie, informuje RTVS. Lekári tvrdia, že ich k tomu nútia zvýšené náklady na prevádzku ambulancií. Krajská správa upozorňuje, že je to protizákonné.

Pacientka, ktorá sa chcela objednať na rehabilitáciu ramena bola upovedomená telefonicky zdravotnou sestrou, že bude musieť „po novom“ zaplatiť za vyšetrenie ambulantný poplatok 5 €. Upozornila pacientku, že ak tento poplatok neuhradí, v ambulancii ju nevyšetria.

„K obchodu vám tiež nedajú k nákupu päť eur navyše... Takže je to nefér,“ vyjadrila sa jedna z pacientiek, od ktorej pýtali v ambulancii poplatok. Koordinátor neštátneho zdravotníckeho zariadenia, ktorý neštátne ambulancie prevádzkuje, že sú dlhodobo podfinancovaní. Preto nemajú na výber. Odmietajú však, že by pacientov bez uhradenia poplatku nevyšetrili.

Kde je teda pravda?

„Nemusia zaplatiť, nie je to nikde podmienené tým, že bez zaplatenia nebudú vyšetrení,“ tvrdí Vojtech Popik, koordinátor liečebno-zdravotnej starostlivosti, Cumulus s. r. o. Samosprávny kraj voči takémuto postupu pristúpil s tvrdením, že je protiprávne.

„V zmysle zákona poskytovateľ nesmie podmieňovať poskytnutie zdravotnej starostlivosti úhradou nad určenú spoluúčasť pacienta,“ vyjadrila sa Katarína Strojná, hovorkyňa Košického samosprávneho kraja.

Podľa Zväzu ambulantných poskytovateľov nie je takáto ambulancia výnimkou. Mnohé z nich sa kvôli zvýšeným cenám energií zadĺžili. Ambulancie boli následne nútené zatvoriť. „Niektoré ambulancie, niektoré polikliniky žiaľ sú nútené prikračovať k takýmto veciam. Či je to protizákonné alebo nie je protizákonné, otázka teraz je, že je otázka prežitia pre tú ambulanciu a zachovanie samotnej zdravotnej starostlivosti pacientov, to je fakt!“ povedala Naďa Trenčanská Beďušová, výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov.

Ambulantní lekári vidia jediné riešenie v tom, že ich štát dofinancuje. „V opačnom prípade skutočne hrozí, že ambulancie budú zanikať, čoho svedectvom je aj to, čo sa deje teraz. Aj pediatria je nefunkčná, špecialisti taktiež,“ poukázal na jadro problému Vojtech Popik.

Košická župa bude postupovať podľa zákona a v prípade ak budú zákonné dôvody na začatie správneho konania, poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti hrozí pokuta až do výšky 16 600 €.

Všeobecní lekári nesúhlasia s projektom eObjednanie
Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) zásadne nesúhlasí s obsahom a prípravou projektu eObjednanie, ktorého prípravu avizovalo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Ten má umožniť, aby všeobecní lekári namiesto vypísania... Čítať ďalej
22 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik