"Apolitická" prezidentka ocenila silný cit umelcov pre spravodlivosť (VIDEO)
29 | 01 | 2024 I Eka Balašková

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok, 26. januára na tradičnom novoročnom stretnutí prijala zástupcov umeleckej obce. Vo svojom príhovore zdôraznila, že práve umelci sú tí, ktorí spoločnosť posúvajú dopredu a pri neformálnom rozhovore herečka Zuzana Fialová na prezidentkinu otázku „Ako sa máte“, odpovedala, že odhodlane. Neskôr to aj rozviedla. Dôležitý je však fakt, že pani prezidentka (opäť raz) ukázala svoju apolitickosť.

Vo formálnej časti novoročného stretnutia prezidentka SR vyjadrila vďaku umelcom za ich pozitívnu prezentáciu Slovenska nie len v zahraničí, ale aj na domácej pôde, kde navyše zvádzajú boj s politikmi, ktorí si myslia, že môžu rozhodovať o podpore a nepodpore ich činnosti.

Poďakovanie umelcom

„Umožňujete nám vidieť krásu veci, ktorá by ostala našim očiam skrytá. Vďaka vám môžeme zvuky sveta počuť spojené do melódii. Nútite nás zamyslieť sa nad javmi, ktoré by sme prehliadali. Inšpirujete, edukujete, provokujete a vyrušujete z letargie, tešíte a harmonizujte. Dovoľte mi na tomto mieste vyjadriť vám za to všetko vďaku a poklonu," povedala prezidentka na úvod stretnutia s umelcami.

O prezidentské kreslo chcú zatiaľ zabojovať šiesti kandidáti
O prezidentské kreslo chcú zabojovať zatiaľ šiesti kandidáti. Sú nimi Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Andrej Danko, Krisztián Forró, Milan Náhlik a Štefan Harabin. Pre TASR to potvrdili z odboru komunikácie Kancelárie Národnej rady (NR) SR.... Čítať ďalej
27 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Apolitická prezidentka

„My, verejní činitelia, nemáme rozhodovať o vašom bytí alebo nebytí, posudzovať či práve to alebo ono umelecké dielo má byť hodné existencie či verejnej podpory. Poslaním nás, verejných činiteľov je vytvoriť slobodné podmienky pre umeleckú tvorbu a postarať sa o jej dôstojnú podporu," upozornila Čaputová s tým, že ocenila trpezlivosť a dôslednosť, s akými si umelci strážia slobodu.

„Rovnako však viete, aká dôležitá je aj pre iných. Vaša sloboda je aj našou. Atmosféra, ktorá nie je priaznivá k umeniu a kultúre, pôsobí toxicky na celú spoločnosť. Vy ste indikátorom našej slobody," povedala prezidentka. Nezabudla pritom zdôrazniť, aký silný cit pre spravodlivosť, inštinkt pre to, čo je hodnotné.

Facebook / Zuzana Čaputová

Vyjadrila rešpekt a podporu

„Bolo to tak pri všetkých zlomových udalostiach Slovenska. Aj preto je váš prínos pre nás, pre spoločnosť nenahraditeľný. Zaslúžite si rešpekt a podporu, ktorú vám chcem aj pri tejto príležitosti vysloviť. Chcem vám vyjadriť vďaku za umelecké diela, ktoré reprezentujú Slovensko vo svete a šíria jeho meno, ale aj za diela s oveľa komornejším a intímnejším dosahom. Pretože tvorivé činy nás ako spoločnosť, ako ľudstvo posúvajú dopredu,“ doplnila prezidentka.

Odhodlaní umelci

V neformálnom rozhovore prezidentka hovorila o tom, že doba je niekedy viac, inokedy menej náročná, no sme v tom spolu.

„Je to naša spoločná zodpovednosť, to, čo žijeme, je výsledok demokracie v tom verejnom priestore, ktorého aj my sme súčasťou. Ja mám pocit, že ako sa politici a reprezentanti musíme učiť demokracii, tak sa jej musí učiť aj voličská základňa a občianska spoločnosť, lebo to sú spojené nádoby,“ povedala prezidentka.

Budú všetci písať modrým perom?

„Naša kultúrna obec je natoľko súdržná, že nech by sa pokúsil ktokoľvek jedinému z nás v ktoromkoľvek regióne pokúsiť narušiť akýkoľvek slobodný počin, celá naša kultúrna obec bude stáť za ním. Sme v podstate radostne odhodlaní a spokojní,“reagovala Zuzana Fialová na prezidentkinu otázku, aké majú predstavitelia kultúrnej obce plány pre tento rok.

Čaputová, Šimečka, Ódor - JEDNA VEĽKÁ DÚHOVÁ CHOBOTNICA
Neprekvapuje ma, že podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Zuzana Čaputová kritizuje parlament za skrátenie rozpravy o rušení Lipšicovej prokuratúry. Čaputová tým iba potvrdzuje, že aj s Ódorom vždy len slúžila PS-ku a ich sponzorom. Jedna veľká... Čítať ďalej
27 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik