Tragédia počas protestov farmárov vo Francúzsku proti Bruselu!
26 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Traja nelegálni migranti pašujúci cigarety zabili vo Francúzsku počas protestov farmárov chovateľku dobytka a jej dcéru. Jednoducho vrazili do demonštrantov a ušliapali ich na smrť. Všetci traja už boli vyhostení, no nepodarilo sa ich deportovať. Protestné akcie francúzskych farmárov trvajú už takmer týždeň po tom, čo najprv Nemecko ochromila vlna protestov pre nespokojnosť nemeckých farmárov. 

Tridsiatnička Alexandra Sonac protestovala s manželom a dcérou proti vládnym opatreniam, ktoré znepríjemňujú život farmárom, keď ju podľa najnovších správ - ušliapali na smrť migranti pašovaní cigariet, píše maďarský portál Origo.

Podobne ako nemeckí farmári, aj farmári vo Francúzsku protestujú. 

Uzatvárajú cesty a diaľnice a jasne formulujú svoje požiadavky: okrem zjednodušenia administratívy požadujú, aby vláda nezakazovala pesticídy a aby neustále rastúca cena nafty bola zmrazená. 

Ich veľmi dôležitou požiadavkou je, aby po prírodných katastrofách poľnohospodári, ktorí utrpeli škody, dostali odškodnenie oveľa rýchlejšie ako doteraz. A chcú tiež, aby vláda prinútila veľké potravinové reťazce platiť viac za ich úrodu.
 
INÝMI SLOVAMI, BORIA SA S VÁŽNYMI PROBLÉMAMI S OBŽIVOU A TERAZ TOHO MAJÚ DOSŤ.
 
Bude, či nebude plyn? Fico - áno, Kyjev - nie! Ale niečo chystajú
Predseda vlády SR oznámil „skvelú správu“ o tranzite plynu z Ruska. Slovenský premiér Fico informoval o predĺžení tranzitu plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu. Bude? Premiér Robert Fico, ktorý sa 24. januára stretol so svojím ukrajinským... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Milan Laca
 
Obrovská tragédia sa stala v utorok ráno na jednej z demonštrácií a otriasla celým Francúzskom

Auto narazilo do cestnej zátarasy, ktorú postavili farmári v Pamiers v Ariège. Matka zomrela okamžite, 12-ročné dievčatko previezol do nemocnice vrtuľník záchrannej služby, tam však aj zomrelo. V aute sa nachádzali traja nelegálni migranti, ktorých zadržali. 

Prefekt z Ariège na svojej tlačovej konferencii zdôraznil, že uzávierka cesty bola v súlade so všetkými pravidlami a ľudia v aute presne vedeli, že je tam zakázaný vjazd. V aute sedel pár migrantov a ich kamarát imigrant. Vyšetrujú ich za vraždu. 
 
Neskôr sa ukázalo, že troch arménskych prisťahovalcov vyhostili už v decembri, no zmizli a polícii sa ich nepodarilo nájsť. Teraz jedného z nich - vodiča - vyšetrujú pre vraždu, ďalší dvaja sú vo vyhosťovacej väzbe.
 
Prezident najväčšieho francúzskeho zväzu farmárov FNSEA Arnaud Rousseau ubezpečil farmárov o svojej podpore, ako povedal: „V tomto špeciálnom období pre poľnohospodárstvo je ťažké znášať takúto tragédiu. V prvom rade chcem povedať ľuďom na mieste, že majú plnú podporu všetkých francúzskych farmárov."
 
Vzhľadom na tragickú nehodu združenie „Mladí farmári“ a zväz farmárov Ariège zrušili cestnú blokádu. Podľa Françoisa-Xaviera Bellamyho, lídra europarlamentnej frakcie republikánov, je dôvodom a zodpovednosťou za nespokojnosť farmárov vo Francúzsku (a Nemecku) jednoznačne Európska komisia, ktorá farmárom ukladá nemožnú administratívnu záťaž.
 
Bellamy vidí, že Bruselom v roku 2020 ohlásený program a stratégia „Z farmy na vidličku“, ktorá odkazuje na „ekologizáciu“ poľnohospodárskej výroby, spôsobí drastické zníženie výroby (výroba sa do roku 2030 zníži o 13 %) a vážne zničí potravinovú suverenitu jednotlivých členských štátov a núti ich nakupovať potraviny z krajín, kde prebieha výroba bez ohľadu na životné prostredie.  
 

PODĽA NEDÁVNYCH BELGICKÝCH SPRAVODAJSKÝCH ZDROJOV SA VALÓNSKI FARMÁRI UŽ ORGANIZUJÚ A DO BUDÚCEHO TÝŽDŇA BY SA MALO V JUŽNEJ ČASTI KRAJINY OČAKÁVAŤ NAJMENEJ 5 DEMONŠTRÁCIÍ. ŠÉFKA VALÓNSKEHO ZVÄZU FARMÁROV MARIANNE STREEL UVIEDLA, ŽE VALÓNSKI FARMÁRI MAJÚ DOSŤ EURÓPSKEJ POĽNOHOSPODÁRSKEJ POLITIKY. 

Súčasná vlna farmárskych protestov sa začala v Nemecku, kde do ulíc vyšli tisíce nespokojných farmárov. Poľnohospodári žiadajú, aby vláda neuvalila daň na poľnohospodárske vozidlá a neznížila im palivové kvóty. 
 
Monika Beňová upratala Valášeka z PS! Upokojte sa!
Premiér Robert Fico (Smer-SD) podporuje územnú celistvosť Ukrajiny, čo potvrdil aj na stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Poukázala na to europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) vo štvrtkovej diskusnej relácii TV JOJ Na hrane.... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR
 

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik