Nevidíme hrozbu, ale... Prečo teda VOJNOVÁ HYSTÉRIA?
27 | 01 | 2024 I Milan Laca

Nemecký minister obrany zatiaľ nevidí ruskú hrozbu, ale vyzýva na prípravu na výzvy.

Boris Pistorius v súčasnosti nevidí hrozbu ruského útoku na krajiny NATO.

Momentálne nie, ale...

Nemecký minister povedal v rozhovore pre Bild. "Momentálne nevidím nebezpečenstvo ruského útoku na územie NATO alebo na partnera NATO. Ale to je len teraz. Nikto nevie, či to bude pokračovať. Potrebujeme princíp odstrašovania, vieme to už od studenej vojny. Ale vtedy bolo všetko predvídateľnejšie ako situácia, ktorú máme dnes,“ povedal nemecký minister obrany.

Hovorca Kremľa ŠOKUJE: Kyjev VEDEL o ukrajinských zajatcoch na palube lietadla Il-76!
Ukrajina už ide aj cez mŕtvoly vlastných vojakov! Dňa 24. januára ukrajinské sily zostrelili ruské vojenské dopravné lietadlo Il-76, ktoré viezlo zajatých ukrajinských vojakov na výmenu. Rusko vopred oznámilo Ukrajine, že na palube lietadla Il-76... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Litva tiež nevidí... alebo vidí?

Litva nevidí hrozbu ruského útoku na krajiny NATO v najbližších dvoch rokoch. Ako píše denník Politico, „tento rok, budúci rok je možnosť alebo pravdepodobnosť vojny medzi Ruskom a NATO veľmi nízka, extrémne nízka,“ povedal generál Valdemaras Rupšis pre litovské rádio Ziniu Radijas.

Litovský hlavný veliteľ zároveň súhlasí s tým, že podmienky sa môžu v budúcnosti zmeniť, ale domnieva sa, že v súčasnosti sú ruské sily západného vojenského okruhu plne zapojené na Ukrajine a nepredstavujú bezprostrednú hrozbu pre Litvu, ani žiadnu z krajín Aliancie. Litovská vláda deň predtým vyjadrila iný názor. „Áno, sme presvedčení, že skutočná vojna je celkom pravdepodobná,“ povedal minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis. Potom generál Rupshis vyzval politikov, "aby sa zamerali na svoju špecifickú úlohu“.

Estónci však vedia, že Rusi zaútočia

Európa má tri až päť rokov na to, aby sa pripravila na to, že Rusko bude vážnou hrozbou pre východné krídlo NATO. Tento názor vyjadrila v rozhovore pre britský denník The Times estónska premiérka Kaja Kallasová. „Podľa našich spravodajských odhadov sa to stane o tri až päť rokov, bude to veľmi závisieť od toho, do akej miery sa nám podarí zachovať jednotu nášho postoja k Ukrajine,“ povedala premiérka.

 .. a ďalší tiež

"Vo Švédsku môže byť vojna." Minister civilnej obrany vyzval Švédov, aby sa pripravili na takúto perspektívu.  Karl-Oskar Bohlin varoval občanov pred možnou vojnou. Ako píše internetová stránka vlády,  "v Švédsku môže byť vojna". Bohlin nabáda Švédov, aby premýšľali a pripravili sa na túto vyhliadku. Minister tiež vyzval švédsku vládu, aby „zrýchlila tempo“ príprav.

MAĎARI sú proti vojne na Ukrajine! Kyjevu sa to nepáči
Maďarská vláda zverejnila prieskum, v ktorom 98 % údajne podporuje jej protiukrajinskú politiku. Maďarská vláda zverejnila výsledky prieskumu. 98 % opýtaných údajne podporuje protiukrajinský postoj maďarskej vlády, najmä pokiaľ ide o vojnu na... Čítať ďalej
25 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik