MUČENIE OPOZÍCIE! V Poľsku sa vedú neslýchané inkvizičné procesy
29 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Jaroslaw Kaczyński, predseda najväčšej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť, vo štvrtok obvinil premiéra Donalda Tuska, že prikázal, aby boli počas pobytu vo vezení mučení dvaja jeho stranícki kolegovia. Mariusz Kamiński a Maciej Wonsik sa tento týždeň dostali na slobodu vďaka milosti prezidenta Andrzeja Dudy, blízkeho spojenca národne-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť, informuje idnes.cz.

„Rozhodnutie o mučení padlo na úplnom konci. Som presvedčený, že je to osobné rozhodnutie Donalda Tuska a on osobne za to musí niesť odpovednosť,“ povedal Kaczyński. Gazeta Wyborcza na svojich internetových stránkach píše, že šéf PiS uviedol, že Kamińskému sa lekári vo väzení v rámci núteného podávania výživy násilím snažili zaviesť sondu do nosa, hoci má problémy s nosnou priehradkou. Podľa Kaczyńského trpel obrovskou bolesťou a ľudia, ktorí takéto metódy používajú, si zaslúžia dlhoročné väzenie.

Lekári sa k nútenej výžive Kamińského rozhodli aj kvôli tomu, že v dôsledku protestnej hladovky, ktorú viedol vo väzení, mu nebezpečne klesla glykémia a tepová frekvencia. Navyše je i diabetik.

Prípad uväznenia Kamińského s Wonsikom siaha až do roku 2007, keď stáli v čele protikorupčnej agentúry CBA. Za vtedajšie zneužitie právomocí ich v roku 2015 súd nezákonne odsúdil, prezident Duda ale oboch politikov následne omilostil a obaja muži nastúpili do vládnych funkcií. Najvyšší súd neskôr spochybnil milosť udelenú ešte pred právoplatným odsúdením a iný súd vlani v decembri oboch politikov poslal do väzenia na dva roky. Polícia ich tento mesiac zadržala, keď boli na pozvanie Dudu v prezidentskom paláci. Ten potom oznámil, že začína procedúru ich omilostenia a v utoroks sa znova dostali na slobodu. Vo štvrtok však boli znova v paláci ochraňovaný prezidentom pred políciou, ktorá sa ich snažila znova zatknúť.

Poľsko v poslednej dobe zažíva turbulentné obdobie plné podozrivých obvinení

Proti tvrdeniu Kaczyńského o mučení Kamińského sa ohradil predseda štetínskej pobočky poľskej lekárskej komory Michal Bulsa. Šéf PiS podľa neho výroky o mučení na popud Tuska naznačil, že lekári mohli jednať na politický príkaz. „Slová poslanca Kaczyńského považujeme za neobvyklý škandál, za ktorý musí niesť politickú odpovednosť,“ povedal. Bulsa uviedol, že v piatok sa lekárske združenie obráti k predsedovi dolnej komory parlamentu Szymona Holowniu so žiadosťou o potrestanie predsedu PiS za jeho hanebné slová. Kaczyńského PiS vlani v decembri po ôsmych rokoch ukončilo svoje vedenie. Vystriedala ho proeurópska koalícia vedena Donaldom Tuskom, hlavným politickým rivalom Kaczyńského.

V Poľsku sa začínajú konať politické procesy. Premiér TUSK vypustil na bývalú koalíciu svojich psov
Ako uviedla agentúra dunyanews.tv poľská polícia v utorok zatkla dvoch politikov obviňujúcich novú vládu za zneužitie moci. Následne boli pod ochranou prezidenta Andrzeja Dudu. Duda privítal členov bývalej vládnucej strany v prezidentskom paláci,... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik