Kremeľ ZÚRI: Teroristický útok Ukrajiny a ZÁPAD MLČÍ!
27 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Západ je ticho! Ani slovkom neodsúdil teroristický útok Kyjeva na lietadlo Iľjušin-76. Kremeľ je nespokojný s výsledkom zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN o zostrelení ruského lietadla Iľjušin-76, informuje TASS. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zdôraznil, že katastrofa bola bezprecedentná a vyžaduje si náležité posúdenie zo strany medzinárodného spoločenstva.

Kyjev vyhladzuje vlastných občanov

"K dnešnému dňu zo strany západných krajín nedošlo k silnému odsúdeniu tohto strašného teroristického činu, strašného zničenia lietadla, ktoré prepravovalo ľudí," povedal médiám hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

"Pre nás tam predsa boli v prvom rade naši piloti a sprievod. Rusi zomreli. Ale zomrelo aj veľké množstvo ukrajinských vojnových zajatcov. Nepočuli sme ani slovo odsúdenia. V tomto smere, samozrejme, nie,“ odpovedal na otázku, či je Moskva spokojná s výsledkom stretnutia.

Hovorca Kremľa zdôraznil, že katastrofa bola bezprecedentná a vyžaduje si náležité posúdenie zo strany medzinárodného spoločenstva. Upozornil na skutočnosť, že to nebolo prvýkrát, čo Kyjev vyhladzoval vlastných občanov.

"Začali to systematicky robiť v roku 2014. Kyjev začal ničiť vlastné obyvateľstvo. Toto je pokračovanie takýchto akcií," upozornil Peskov.

Na otázku, či Rusko plánuje predložiť dôkazy o účasti Ukrajiny na havárii Bezpečnostnej rade OSN, odpovedal, že vyšetrovatelia stále pracujú. "Rozhodnutia budú prijaté, keď vyšetrovatelia dostanú všetky potrebné informácie," uviedol hovorca Kremľa.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Peskov odmietol komentovať tvrdenia v Kyjeve, že niektorí z vojnových zajatcov, ktorí boli uvedení ako zabití pri havárii Iľjušinu-76, boli odovzdaní Ukrajine počas predchádzajúcich výmen. "Nie, nič o tom neviem," povedal. "Neviem ani o tom, že by tieto zoznamy (ukrajinských zajatcov, ktorí boli na zostrelenom Iľjušine-76 - TASS) boli niekde oficiálne zverejnené," zdôraznil.

Peskov ponechal nezodpovedanú otázku, čo sa urobí s pozostatkami ukrajinských vojnových zajatcov. "Teraz nemôžem nič povedať, jednoducho takéto informácie nemám," priznal Peskov.

Zlyhanie spravodajských služieb

„Bez ohľadu na to, či boli na palube lietadla skutočne ukrajinskí vojnoví zajatci, zdá sa, že incident naznačuje zlyhanie ukrajinských spravodajských služieb, ktoré neboli vstave okamžite potvrdiť, kto alebo čo sa podľa nich nachádzalo na palube zostreleného lietadla,“ napísal denník Washington Post.

Katastrofa Iľjušinu-76

Dňa 24. januára ukrajinská armáda zostrelila ruské vojenské transportné lietadlo Iľjušin-76 s ukrajinskými vojnovými zajatcami na výmenu nad územím Belgorodskej oblasti. Na palube bolo 74 ľudí vrátane 65 ukrajinských zajatcov. Nikto neprežil. 

Ruské ministerstvo obrany označilo to, čo sa stalo, za teroristický čin a zdôraznilo, že Kyjev vopred vedel o preprave vojnových zajatcov na výmenu, ktorá sa mala uskutočniť na hraničnom priechode Kolotilovka, a zaútočil na lietadlo, aby nakoniec obvinil z útoku Moskvu. 

Viac v článku: 

Hovorca Kremľa ŠOKUJE: Kyjev VEDEL o ukrajinských zajatcoch na palube lietadla Il-76!
Ukrajina už ide aj cez mŕtvoly vlastných vojakov! Dňa 24. januára ukrajinské sily zostrelili ruské vojenské dopravné lietadlo Il-76, ktoré viezlo zajatých ukrajinských vojakov na výmenu. Rusko vopred oznámilo Ukrajine, že na palube lietadla Il-76... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik