JAPONSKO V ŠOKU! Miss Japonska sa stala Ukrajinka
27 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Japonci zostali iba v nemom úžase! Miss Japonska je tento rok žena pôvodom z Ukrajiny. Dvadsaťšesťročná Karolina Šiinó z mesta Nagoja sa tak stala prvou naturalizovanou japonskou občiankou, ktorá túto súťaž vyhrala. Jej víťazstvo vyvolalo v stále pomerne konzervatívnej krajine šok. A mnoho otázok, píše idnes.cz.

 

Podľa webu Tokyo Weekender sa dievča narodilo ukrajinskému páru a keď mala päť rokov, z rodnej krajiny sa presťahovala do novej vlasti s mamičkou, ktorá sa znovu vydala za Japonca.

„Musela som čeliť prekážkam, ktoré mi často bránili v tom, aby som bola prijímaná ako Japonka. Takže som veľmi vďačná, že ma na tejto súťaži uznali ako Japonku,“ reagovala dojato Šiinó v bezchybnej japončine.

Dodala, že ako Japonka hovorí aj myslí a že jej snahou je, aby spoločnosť nesúdila ľudí len podľa vzhľadu.

Mnohí však na sociálnych sieťach o jej víťazstve vyjadrovali pochybnosti. Niektorí podotýkali, ako môže byť žena bez japonského pôvodu vôbec miss Japonska. „Ako Najaponec žijúci v Japonsku si tiež myslím, že voľba niekoho bez etnického spojenia s Japonskom je viac ako smiešna,“ napísal jeden z čitateľov. 

Mnohí sa pýtali, či výber miss nesúvisí s geopolitickou situáciou vo svete a prečo bola uprednostnená „západná krása pred ázijskou“. „Keby sa narodila ako Ruska, nevyhrala by. Ani náhodou. Kritériom je teraz evidentne politické rozhodnutie. Aký smutný deň pre Japonsko,“ tvrdil jeden pisateľ.

Wada, organizátor súťaže s oficiálnym názvom Miss Nippon Grandprix 2024, po oznámení mena víťazky povedal, že „to dáva príležitosť prehodnotiť, čo je to japonská krása“. „Po dnešnom výsledku sme presvedčení o jednej veci: japonská krása nie je vo vzhľade, v krvi, ale väzí hlboko v srdci,“ dodali organizátori.

Pre Japoncov to nie je prvý šok v súťaži krásy. V roku 2015 sa japonskou missou stala miešanka Ariana Mijamoto. Narodila sa Japonke a jej otec je černošský občan USA. Aj vtedy vládli okolo udalosti kontroverzie.
 
TOTO SI NENECHAJTE UJSŤ! Jozef Banáš PREHOVORIL DO DUŠE puberťákom (VIDEO)
Slovenský prozaik, dramatik, diplomat a politik Jozef Banáš sa zamýšľa nad tým, o čom dnešná generácia "Husákových detí" rozmýšľa neustále. Čo s vrtochmi našich puberťákov? <iframe... Čítať ďalej
27 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik