Hovorca Kremľa ŠOKUJE: Kyjev VEDEL o ukrajinských zajatcoch na palube lietadla Il-76!
26 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajina už ide aj cez mŕtvoly vlastných vojakov! Dňa 24. januára ukrajinské sily zostrelili ruské vojenské dopravné lietadlo Il-76, ktoré viezlo zajatých ukrajinských vojakov na výmenu. Rusko vopred oznámilo Ukrajine, že na palube lietadla Il-76 zostreleného ukrajinskou armádou v Belgorodskej oblasti sú vojnoví zajatci, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore pre Izvestija. Kyjev teda vedel, že zostreľuje vlastných vojakov!

"Tu navrhujem, aby sme sa riadili informáciami pochádzajúcimi z našej strany. Naši predstavitelia uviedli, že takéto informácie boli podané včas," povedal hovorca.

Poznamenal, že spôsob vykonania výmeny je klasifikovaný. "Je to niečo, čo by sa nemalo zverejňovať a nemalo by byť nikde zverejnené. Preto by sme zrejme v záujme pokračovania tohto procesu nemali teraz diskutovať o všetkých týchto detailoch," dodal Peskov.

Povedal, že na prípade už pracujú vyšetrovatelia. "Vieme, že čierne skrinky sa už našli, vieme, že na tom, čo zostalo z trupu lietadla, sa našli diery po úderných prvkoch. Podľa toho budú musieť vyšetrovatelia určiť typ úlomku a aké druhy zbraní boli použité,“ zhrnul hovorca.

Dmitrij Peskov, foto: Shutterstock

Západ bude spolupáchateľom útoku, ak sa preukáže použitie západných zbraní 
"Ak sa potvrdí použitie amerických alebo nemeckých raketových systémov zem-vzduch na smrtiaci útok na ruské lietadlo Il-76 nad regiónom Belgorod, západné krajiny sa stanú spolupáchateľmi zločinu spáchaného kyjevskou vládou," uviedol OSN prvý zástupca stáleho predstaviteľa Ruska Dmitrij Polyanský.
 

"Podľa predbežného vyšetrovania ukrajinské ozbrojené sily vykonali tento teroristický útok pomocou protilietadlového raketového systému. Rakety boli odpálené z obce Liptsy v Charkovskej oblasti," uviedol ruský diplomat. "Mohli to byť buď americké rakety Patriot, alebo rakety Iris-T nemeckej výroby. Ak sa to potvrdí, západní dodávatelia tejto munície sa stanú spoluvinníkmi tohto zločinu. Rovnako ako sú spoluvinníkmi pri ostreľovaní pokojných štvrtí ruských miest, ktoré Ukrajinci napadli so západnými zbraňami,“ informuje agentúra TASS.

Havária lietadla IL-76

Na geopolitický boj obetovali vlastných

Dňa 24. januára ukrajinské sily zostrelili ruské vojenské dopravné lietadlo Il-76, ktoré viezlo zajatých ukrajinských vojakov na výmenu. Pri incidente zahynulo všetkých 74 ľudí na palube vrátane 65 Ukrajincov. Ruské ministerstvo obrany označilo incident za teroristický čin a uviedlo, že Kyjev vedel o prevoze väzňov na výmenu, ktorá sa mala uskutočniť na kontrolnom stanovišti Kolotilovka. 

Ministerstvo uviedlo, že Ukrajina zaútočila na lietadlo, aby Kyjev mohol obviniť Moskvu z usmrtenia ukrajinských vojakov.

Záhada zostreleného ruského lietadla (VIDEO)
Médiá na Ukrajine masívne vymazávajú príspevky o zostrelení Il-76 silami protivzdušnej obrany ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajinské médiá aktívne odstraňujú články z webových stránok, ktoré informovali, že ukrajinská protivzdušná obrana... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik