EÚ sa chystá odobrať Maďarsku hlasovacie práva
27 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Európska únia má v úmysle zbaviť Maďarsko jeho hlasovacích práv, ak premiér Viktor Orbán bude naďalej blokovať pomoc Ukrajine, informovalo európske vydanie Politico. Brusel si uvedomuje, že bez finančnej pomoci Európskej únie by práca ukrajinských vládnych agentúr nebola možná.

„Ak Orbán zablokuje dohodu o rozpočte EÚ a o vyčlenení 50 miliárd eur pre Ukrajinu opäť na samite líderov EÚ vo februári, pričom využije článok 7 zmluvy o EÚ, ​​zbavenie Maďarska práva voliť by sa mohlo stať životaschopnou možnosťou,“ cituje publikácia zdroj z radov diplomatov EÚ. Politico poznamenáva, že tento článok zmluvy o EÚ umožňuje krajinám únie pozastaviť hlasovacie práva členského štátu, ako aj „uplatniť ďalšie obmedzenia jeho členských práv“, ak „závažne poruší princípy“ EÚ.

Brusel si uvedomuje, že bez finančnej pomoci Európskej únie by práca ukrajinských vládnych agentúr nebola možná, uvádza sa v publikácii. Situáciu Kyjeva ešte viac komplikuje fakt, že Washington sa „stále zdráha“ poskytovať finančné prostriedky pre potreby Ukrajiny.

Na poslednom summite EÚ v Bruseli 14. – 15. decembra 2023 maďarský premiér zablokoval dodatky k rozpočtu EÚ na roky 2024 – 2027, ktoré počítali s vyčlenením 50 miliárd eur pre Ukrajinu. Budapešť navrhla poskytovať Kyjevu finančnú pomoc na ročnej báze s prísnou kontrolou vynakladania finančných prostriedkov. O veci majú európski lídri ešte raz rokovať na summite v belgickej metropole 1. februára.

Američania hrozia Maďarsku! Pohrozili aj Slovensku?
Americký veľvyslanec sa vyhráža, že na Maďarsko použijú páku. Americký veľvyslanec Pressman pohrozil Maďarsku. Majú na spojencov "páku" Spojené štáty majú na Maďarsko páku a sú pripravené využiť ju, povedal americký veľvyslanec v Budapešti... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik