Charles Michel odstúpil z volieb do EÚ
27 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý čelil intenzívnej kritike za svoje rozhodnutie odísť z funkcie, aby mohol kandidovať v nadchádzajúcich voľbách do EÚ, teraz odstupuje zo súťaže, povedali pre POLITICO dvaja predstavitelia informovaní o rozhodnutí.

Rozhodnutie prichádza niekoľko dní predtým, ako sa európski lídri stretnú v Bruseli.

„Všetko svoje úsilie venujem svojim súčasným povinnostiam s neochvejným odhodlaním, kým sa neskončia. Vždy budem horlivým zástancom Európy, ktorá je demokratická, silná, zjednotená a pánom svojho osudu,“ uviedol Michel v piatok večer na Facebooku. "Na konci tohto mandátu sa zamyslím nad povahou a smerovaním mojich budúcich záväzkov."

Michelovo prekvapivé rozhodnutie kandidovať v júnových voľbách do Európskeho parlamentu, čo by znamenalo opustiť svoj post mesiace pred koncom jeho funkčného obdobia, vyvolalo zúrivé reakcie predstaviteľov EÚ, európskych diplomatov  a parlamentu.

Američania hrozia Maďarsku! Pohrozili aj Slovensku?
Americký veľvyslanec sa vyhráža, že na Maďarsko použijú páku. Americký veľvyslanec Pressman pohrozil Maďarsku. Majú na spojencov "páku" Spojené štáty majú na Maďarsko páku a sú pripravené využiť ju, povedal americký veľvyslanec v Budapešti... Čítať ďalej
26 | 01 | 2024 | Milan Laca

Predstavitelia jeho prekvapivé vyhlásenie vnímali ako signál, že svojej politickej budúcnosti pripisuje väčšiu dôležitosť ako súčasnej úlohe šéfa Európskej rady. Michelov krok tiež zvýšil tlak na európskych lídrov, aby našli kompromis o najvyšších pozíciách v EÚ.

Ak by bol zvolený za poslanca Európskeho parlamentu – čo bolo vysoko pravdepodobné, ak by kandidoval – Michel by sa musel ujať úradu v polovici júla, čím by sa otvorili dvere pre maďarského euroskeptického premiéra Viktora Orbána, aby dočasne predsedal stretnutiam lídrov EÚ. 

Holandská europoslankyňa Sophie in't Veld v relácii X povedala, že aj keď Michelov krok „ušetrí vládnym lídrom bolesti hlavy“, „prispieva len málo k zvýšeniu dôveryhodnosti #EUCO. Ak niečo, odhaľuje to svoju slabosť.“

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, šéfka obranného výboru Bundestagu a vedúca kandidátka za nemeckú FDP vo voľbách do EÚ, na sociálnej sieti uviedla, že ide o „ďalší obrat..., ktorý spôsobuje zmätok,“ dodala: „Jeho úlohou nie je sebapropagácia, ale skôr zastupovanie členských štátov a koordinácia. Nič z toho nerobí. Je čas na nového, dôstojného predsedu Rady EÚ."

Európsky strašiak Viktor: TOTO MU NEDOVOLÍME!
Orbán má šancu viesť najvyšší politický orgán EÚ. Mohol by byť na čele Európskej rady, ak Michel odstúpi. Panika! Maďarský premiér a jeden z hlavných euroskeptikov v EÚ Viktor Orbán sa môže stať úradujúcim šéfom Európskej rady na šesť mesiacov,... Čítať ďalej
09 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik